10 goede voornemens om je geldzaken in 2021 op orde te maken

goede voornemens 2021

2020 is klaar. Hier is 2021. Eindelijk.

Misschien heb je goede voornemens gemaakt. Of misschien doe je dat nooit. Misschien denk je dat dat niet nodig is, omdat 2021 hoe dan ook beter wordt dan 2020. Toegegeven, 2020 was een moeilijk jaar. Veel mensen hadden minder inkomen (ik ook) of verloren zelfs hun baan.

Veel mensen hebben nu hun zinnen gezet op 2021. Ja, er zijn vaccins, maar niemand kan van te voren weten wat het nieuwe jaar gaat brengen. In plaats van te wachten tot alles vanzelf beter wordt, is het daarom beter om het heft in eigen handen te nemen.

Door zelf beslissingen te nemen (financieel of anders), is het mogelijk om de controle over je eigen leven te behouden.

Wat 2020 mij in ieder geval heeft geleerd, is hoe onbetaalbaar de rust en vrijheid zijn, die ik heb, omdat mijn geldzaken op orde zijn.

Om ook in 2021 niet voor onaangename, financiële verassingen te komen staan, zijn hier 10 simpele voornemens, die goed zijn voor je geld.

1. Meer sparen

Begin met € 300, € 30 of desnoods € 10 per maand. Maar zet íets opzij. Kijk elke maand op je het bedrag misschien kan verhogen.

2. Meer beleggen

Als je al wat spaargeld hebt (genoeg om een aantal maanden van te kunnen leven zonder inkomen), kan je beginnen met beleggen. Niks ingewikkelds, gewoon elke maand wat indexfondsen of ETF’s kopen via bijvoorbeeld DEGIRO. Dat kan al vanaf € 50 per aankoop.

3. Automatiseren

Doe het bovenstaande, maar dan geautomatisseerd. Alle banken laten je automatisch maandelijks of wekelijks een bedrag overschrijven naar een spaarrekening. Doe dat. Dan kan je het ook niet vergeten. Doe hetzelfde bij je broker, als dat kan.

4. Doelen stellen

Of je nu tonnair, miljonair, financieel onafhankelijk of pensionado wil worden, het is altijd goed om een doel te hebben. Bereken wat je nodig hebt en, pats, daar is je punt aan de horizon, iets waar je naartoe kan werken. Dat motiveert als een malle.

5. Meer bijhouden

Pas toen ik mezelf dwong om naar mijn rekeningen te kijken, ontdekte ik hoeveel geld ik uitgaf aan zaken die ik niet nodig heb. Pas toen ik mijn vermogen ging bijhouden in een simpel Excel-documentje begon het te groeien.

6. Meer opruimen

Pakt het rustig aan. Begin met een kamer of kast. Selecteer de spullen die je echt nodig hebt. En de rest?

7. Meer verkopen

Marktplaats is je vriend. Ik heb het afgelopen jaar duizenden euros verdiend door onnodige rommel zo goed als nieuwe, nog waardevolle spullen te verkopen.

8. Minder kopen

Koop zo min mogelijk spullen. Koop ervaringen.

9. Meer budgetteren

Wij zijn begonnen met een potje voor een andere auto. Hij begint steeds meer rare geluidjes te maken. Het moment van vervanging zit er aan te komen. Misschien wel in 2021. Door te budgetteren kom je niet meer voor onaangename verrassingen te staan.

10. Meer potjes

Sowieso is het handig om voor vele zaken een potje aan te leggen. Het kan ook voor een keuken, badkamer of vakantie. Bij de meeste banken kan je spaardoeleninstellen of meerdere zaken en dan automatisch elke maand een bedrag overschrijven.

Bonustip. Wisselgeld beleggen

Nu ik sinds vorig jaar elke week mijn wisselgeld beleg bij Peaks, heb ik al bijna € 100 winst gemaakt. Ongemerkt! Lees hier mijn review, hoe het werkt, en ontvang €5 gratis tegoed met mijn code.

Als je nog niks hiervan op je financiele to-do-lijst stond, begin dan rustig bovenaan en werk gedurende het jaar naar beneden toe. Financiële rust creëer je niet in een paar weken, dat duurt maanden, jaren. Daarom kan ook allemaal het zo futiel lijken in het begin. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Het is net als met hardlopen. Een marathon ren je ook niet op de eerste dag.

Begin gewoon.

Laat 2021 niet het jaar van de hoop worden. Neem met deze 12 voornemens zelf het heft in handen. En laat 2021 het jaar van de verandering worden.

10 goede voornemens om je geldzaken in 2021 op orde te maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven