5 manieren om sneller financieel onafhankelijk te worden

Laatst maakte ik een fout. Een fout die me geld kostte.

Dat ging zo.

Het was een druilerige maandagmiddag en ik zat naar mijn rekeningen te kijken. Dat is immers wat je doet op druilerige maandagmiddagen. Euro’s druppelden traag binnen als rendement op mijn indextrackers. Tegelijk vloeide er ook wat geld weg dankzij een verlieslijdend plukje aandelen Ahold Delhaize dat ik tegen beter weten in nog steeds bezit. Netto druppelden er dus geen euro’s maar centen binnen.

‘Dit is toch niet te doen?’ riep ik naar het scherm. Hoe kan ik ooit miljonair of ook maar tonnair worden, als mijn vermogen met tien cent per dag groeit?

De meeste dagen ben ik heel geduldig. Vandaag was niet zo’n dag.

En toen deed ik iets doms.

In een vlaag van hebzucht kocht ik voor een paar duizend euro aan extra VWRL, een van de indextrackers waarin ik beleg. Die deed het immers erg goed die dag. En jawel, alsof de hele wereldeconomie het achter mijn rug om had afgesproken, begon-ie vanaf dat moment te dalen. Een dagwinst van enkele centen werd een dagverlies van vele euro’s.

Terecht, want ik had me niet aan de regels gehouden.

Maar soms zou je willen dat het sneller gaat. Natuurlijk, snel rijk worden is een illusie, een kwestie van extreem veel geluk hebben.

En wij laten onze welvaart niet afhangen van geluk. Toch? Wij zijn verstandig. Wij hebben een lange adem. Toch?

Goed, niet altijd. En daarom is het misschien verstandig om ook andere bronnen van inkomsten te zoeken. Als je op internet zoekt naar lijstjes met de zoveel kenmerken van miljonairs, dan staat daar steevast op dat ze niet op één paard wedden. Ze hebben altijd meerdere inkomstenbronnen.

Zonder risicospreiding geen rijkdom

Zoals we ook in onze beleggingen het risico spreiden over meerdere landen, sectoren en bedrijven door ETF’s als VWRL te kopen, zo kunnen we ook spreiding aanbrengen in onze, liefst passieve, inkomstenbronnen. Als één bron dan eens geen opbrengsten geeft, zoals VWRL in mijn geval, dan hoef je niet in een paniek te schieten zoals ik deed. De andere houden de stroom op gang.

Hier zijn 5 manieren om naast beleggen in indextrackers (nog altijd de belangrijkste) aan inkomsten te komen. Tip: doe zoveel mogelijk van deze dingen tegelijkertijd.

  1. Extra aflossen op je hypotheek. Dit is lang niet altijd voordeliger dan indexbeleggen, zeker niet met de huidige lage hypotheekrentes. Het kan interessanter worden als je boven het heffingsvrije vermogen komt (in 2020: €30.846 en voor fiscale partners €61.692). Maar het heeft ook een ander voordeel: het is gegarandeerd rendement. Misschien haal je op de beurs dit jaar 8%, en met een extra aflossing maar 2,5%. Maar die 2,5% is wel absoluut zeker. Die 8% op de beurs kan net zo makkelijk -2% worden in een slecht jaar. Extra aflossingen maken de rit naar financiële onafhankelijkheid geleidelijker en aangenamer.
  2. Peer-2-peer leningen. Leen een deel van je geld uit aan mensen en bedrijven via een van de vele internetplatforms die aan crowdlending doen. Zij regelen alles voor jou. Jij hoeft slechts het geld beschikbaar te stellen. Je kan hiermee passief inkomen verdienen tussen de 9% en 14%. Let op: dit is een stuk risicovoller dan indexbeleggen. Mintos is momenteel een van de grootste aanbieders. Lendahand is een Nederlands bedrijf en doet hetzelfde maar dan met leningen aan ondernemers in ontwikkelingslanden. Impactbeleggen heet dat. Daar experimenteer ik zelf nu met een rekening. Binnenkort meer daarover.
  3. Maak iets en biedt dat te koop aan op internet. Of het nu een boek is, een e-book over jouw gekke hobby, een blog, een vlog, fotografie, vriendschapsbandjes of caviaflats. Je kan het zo gek niet verzinnen of er is wel een markt voor. Verkopen kan via Etsy of je eigen blog. Op een blog kan je overigens ook reclame-inkomsten verdienen met advertenties. Tip: zoek je eigen niche, hoe specifieker, hoe minder concurrentie. En denk erover na of jouw werk ook interessant is voor een niet Nederlands publiek.
  4. Word handelaar. Als je niet de behoefte of kunde hebt om zelf iets te maken, kan je ook altijd nog handelaar worden. Een vriend van me struint elk weekend rommelmarkten en beurzen af en koopt grootschalig oud speelgoed uit de jaren 80 en 90 in, dat hij met een fikse winstmarge via Marktplaats weer verkoopt aan nostalgische dertigers en veertigers onder de noemer vintage toys. Ook hier is het handig om een niche te zoeken en niet álles aan te bieden. Zo krijg je makkelijker een vaste klandizie.
  5. Ga verhuren. Airbnb kent iedereen wel. Maar je kan ook je auto verhuren via SnappCar. Of wat dacht je van je boormachine, kattenreismand of die oude smartphone die je in een la hebt liggen? Alles kan je tegenwoordig tegen een zacht prijsje verhuren via sites als Peerby of Gearbooker.
  6. Bonustip. Crypto valuta. Bitcoin en zo. Deze is net als peer-2-peerleningen erg risicovol. Alleen mee beginnen als je weet wat je doet, en, niet onbelangrijk, als diversificatie, op een forse, reeds bestaande portefeuille met beleggingen. Momenteel experimenteer ik hier mee. Binnenkort meer.

5 manieren om sneller financieel onafhankelijk te worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven