Hoe zou ik nu € 50.000 investeren?

hoe zou ik € 50.000 investeren?

Vorige maand passeerde mijn vermogen de € 50.000. Dat was een mijlpaal. Ik had in heel mijn leven nog nooit zoveel geld bij elkaar gezien. Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met intensief besparen, verdienen en beleggen. Dat wierp zijn vruchten af. Geleidelijk heb ik al mijn potjes, rekeningen en beleggingen opgebouwd tot wat ze nu zijn.

Maar het moment riep bij mij ook de vraag op: Wat zou ik nu met € 50.000 doen, als ik het in een keer mocht investeren?

Zou ik het anders verdelen over verschillende beleggingen?

Zo ja, moet ik dan mijn huidige verdeling aanpassen?

Misschien stuitte je op dit artikel, omdat je € 50.000 op een renteloze spaarrekening hebt liggen en je nu eindelijk eens wil beginnen met beleggen en investeren. Als dat zo is, dan allereerst: gefeliciteerd. 50k is niet niks. Zoveel geld bij elkaar krijgen vergt toewijding en discipline.

Of je kreeg het als erfenis. Ook dan gefeliciteerd. Je kocht niet meteen nieuwe Volvo of dakkapel voor op je huis. Je wil er bewust mee omgaan en kijken of je het geld voor jou kan laten werken. Misschien wil je wel financieel onafhankelijk worden. Dat kan namelijk.

Dit is hoe ik nu € 50.000 zou investeren, in de volgorde waarin ik het zou doen.

1. Betaal dure schulden af

Je kan geld investeren in van alles en nog wat en hopen op, realistisch gezien, 5% tot 10% rendement. Maar als je ondertussen consumptieve schulden hebt, met gemiddelde kosten van 12% tot 14% rente, dan maak je nog altijd verlies. Niks levert je zoveel geld op als het afbetalen van duren schulden. Zoals daar zijn:

  • Postorderbedrijven. Alles wat je op krediet koopt bij de Wehkamps van deze wereld valt daar onder.
  • Schulden bij banken en andere financiële bedrijven. Dat kunnen leningen zijn, maar ook ‘rood staan’ op je bankrekening.
  • Credit card. Doe hem weg, net als ik.
  • Achterstallige betalingen en teveel ontvangen toeslagen.
  • Schulden bij familie en vrienden. Deze kosten vaak niks, maar voor de goede verstandhouding is het handig om deze als eerste af te lossen.

Dan blijven over de studieschuld en hypotheek. Dit zijn geen consumptieve schulden en ze hebben ook een fors lage rentepercentage.

De huidige studieschuldrente is zelfs 0%. Dus deze lening kost momenteel niks.

En vanwege de hypotheekrenteaftrek is ook de rente die je uiteindelijk over een hypotheek betaalt erg laag.

Ik los deze allebei momenteel naast de standaard maandelijkse betaling niet extra af. Lees hier waarom ik mijn studieschuld niet extra aflos.

Er zijn overigens ook goede redenen te bedenken om dat wel te doen. Je gemoedrust is een belangrijke. In het geval van een studieschuld kan het lonen om die toch af te betalen, als je een hypotheek af wil sluiten.

2. Creëer een noodfonds

Als je al je dure schulden hebt afbetaald, zou ik wat geld opzij zetten voor een zogenaamd noodfonds. Stel dat je onverwacht een dure aankoop hebt, dan wil je liever geen aandelen of andere investeringen hals over kop moeten verkopen. Dat is zonde, en vaak onvoordelig.

Een noodfonds bestaat volgens experts uit drie tot zes maanden aan uitgaven. Dus stel dat je gemiddeld € 1.500 per maand kwijt bent aan vaste lasten, boodschappen en andere uitgaven. Dan is een noodfonds van € 4.500 tot € 9.000 het minimum.

Houd ook rekening met eventuele kosten voor een andere auto of verbouwingen.

Houd ook rekening met het volgende, en overweeg om het noodbedrag te verdubbelen, als je

  • Ondernemer bent en dus ondernemersrisico hebt (en geen werknemersverzekeringen)
  • Geen vast contract hebt
  • Werkt in een noodlijdend bedrijf of dito sector
  • De enige kostwinner bent in een huishouden met kinderen

Ik ben freelancer en dus ondernemer. Mijn noodfonds bevat momenteel ongeveer € 15.000. Dat is ruim, maar het zorgt ervoor dat ik ’s nachts niet wakker lig.

3. Vul je pensioengat

Als je je schulden hebt afbetaald en een noodfonds hebt, is het verstandig om te kijken of je een pensioengat hebt.

Als je ondernemer bent, dan moet je sowieso voor je eigen pensioen zorgen. Maar ook als je in vaste dienst bent, is het goed mogelijk dat je werkgever niet het maximum aan pensioen voor je betaald. In beide gevallen heb je een pensioengat. Dat betekent dat je jaarlijks extra geld opzij kan zetten – tot een zeker bedrag – tegen een aantal fiscale voordelen.

Lees hier over de voor- en nadelen van een eigen pensioenrekening en hoe je een pensioenrekening opent bij Brand New Day.

4. Open een beleggingsrekening

Nu wordt het leuk. Als je de vorige zaakjes op orde hebt, kan je een beleggingsrekening openen. De mogelijkheden voor de beginnende belegger zijn eindeloos tegenwoordig.

Het is maar net hoe ingewikkeld je het wil hebben, hoeveel tijd je er kwijt aan wil zijn en hoeveel risico je kan verdragen.

Zelf doe ik meerdere dingen.

Ik heb een beleggingsrekening bij DEGIRO. Dat is een Nederlands-Duitse broker, waar je kan investeren in onder andere aandelen, obligaties, (index)fondsen, en edelmetalen.

Het eenvoudigst om mee te beginnen is om een of twee indexfondsen aan te schaffen. Deze kosten vaak weinig en zijn relatief veilig, omdat ze het risico spreiden over meerdere bedrijven, landen en valuta.

Bij DEGIRO investeer ik onder andere in VWRL.

Andere opties zijn om automatisch (maandelijks of wekelijks) een klein bedrag te beleggen bij bijvoorbeeld Meesman of Peaks. Ook kan je daar in een keer een groter bedrag inleggen.

Dan wordt je geld automatisch overgeschreven én door de broker belegt in indexfondsen. Wel zo handig.

Lees hier hoe ik dat doe bij Peaks.

5. Beleg in crypto en crowdfunding

Als het goed is heb je nu nog maar een klein deel van je € 50.000 over. Minder dan € 5.000 in elk geval. Zo niet, ga dan terug naar stap 4.

Met dat laatste restje kun je, als je tegen meer risico kan, investeren in zaken als crowdfunding, crowdlending of, natuurlijk cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum. Hoewel de rendementen groot kunnen zijn bij deze investeringen, is het ook goed mogelijk dat je een groot deel van je inleg verliest.

Houd daarom als stelregel aan dat je nooit meer dan enkele procenten van je vermogen inlegt in dit soort zaken.

Mijn persoonlijke stelregel is dat ik niet meer dan 1% van mijn vermogen inleg in crypto (het rendement niet meegeteld). En eveneens niet meer dan 1% in crowdfunding.

Dat laatste doe ik via het platform van Lendahand en sinds kort ook bij Mintos.

Lendahand leent mijn geld aan ondernemers in opkomende landen. De rendementen zijn gemiddeld ‘slechts’ 4%, maar de maatschappelijke impact van het geld is groter. Dat vind ik ook wat waard.

Kijk hier voor een code, waarmee je € 25 ontvangt, als je nu start met Lendahand.

Mintos leent ook geld uit, maar dan aan bedrijven en particulieren in Europa en omstreken. Het gemiddelde rendement kan daar oplopen tot 12%.

Bitcoin en Ethereum koop ik bij het Nederlandse Bitvavo. Dat is voordelig, simpel en betrouwbaar.

Ik koop die cryptomunten trouwens als belegging, dus om vele jaren aan te houden. Omdat ik denk dat ze in de toekomst meer waard zijn. Ik koop ze dus niet om er op de korte termijn mee te handelen. Dat heeft te veel weg van gokken.

Dat is het.

Dit is hoe ik € 50.000 zou investeren als ik het nu zou hebben liggen. Dit is natuurlijk niet de enige manier. Er zijn veel meer opties. Het hangt erg af van je persoonlijke situatie. Met name in stap 4 en 5, als je gaat beleggen, zijn de opties eindeloos.

De beschreven opties passen bij mijn situatie. Ik heb nog een kleine 30 jaar tot aan mijn pensioenleeftijd, dus tijd zat om aandelen meer waard te laten worden. Maar je kan ook obligaties kopen (minder risico), iets met vastgoed doen (vergt vaak meer kapitaal, en is risicovol) of in de weer gaan met kunst.

Hoe zou jij € 50.000 investeren? Of zou je toch voor die glimmende auto gaan?

Hoe zou ik nu € 50.000 investeren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven