6 dingen die je moet weten als je gaat handelen op de beurs

Handelen op de beurs is leuk. Zolang je geld verdient. Het is minder leuk als je verliest. Dat klinkt retesimpel, maar dat is het niet. Wil je weten waarom? Hier is het antwoord:

Emoties.

Fear and greed. Angst en hebzucht. Dat zijn je grote vijanden op de beurs. Iedereen wordt er op een zeker moment door gegrepen. CNN heeft er zelf een aparte meter voor in het leven geroepen, de Fear and Greed Index, die aangeeft welke emotie momenteel de richting van de beurs bepaald.

Ik vind het nog steeds gruwelijk moeilijk om, als iedereen en zijn moeder ‘Kopen! Kopen!’ schreeuwt, stil te blijven zitten. Of, minstens even lastig, om aandelen of indexfondsen bij te kopen als iedereen ‘Verkopen! Verkopen!’ roept, zodra de beurs even omlaag gaat en er overal schreeuwerigere berichten verschijnen.

De omgekeerde psychologie van het beleggen – altijd tegen de stroom in handelen – kan soms uitputtend zijn. Daarom hier 6 waarheden over de beurs die ik al tijden in mijn hoofd probeer te prenten om, wat er ook gebeurt, rustig te blijven. Ook als je ze al kent, kan het nooit kwaad om ze nog eens voor jezelf te herhalen. Wat er ook gebeurt, altijd kalm blijven.

  1. Een beurscrash is onvermijdelijk. Het gaat hoe dan ook een keer gebeuren. Waarschijnlijk meerdere keren tijdens je beleggingscarrière. Wat in 1987, 2001 en 2008 gebeurde was niet uniek, maar – en daar gaat het hier om – volkomen normaal. De aandelenbeurs is een van de meest krachtige vermogenbouwers ter wereld. Door het rente-op-rente-effect valt er gruwelijk veel geld mee te verdienen. Maar die kracht heeft een prijs: de correctie. Zonder dat reële risico, zou de beurs nooit omhoog gaan. Het rendement dat je verdient met aandelen en obligaties is de prijs die je verdient voor het nemen van dat risico.
  2. De markt herstelt zich altijd. Tussen 1981 (mijn geboortejaar) en 2020 heeft de Amerikaanse S&P500-index (een goede graadmeter van de algehele markt) een jaarlijks gemiddeld rendement opgeleverd van 11,347%. Dat is dus gemiddeld, inclusief de hierboven genoemde jaren, waarin de beurs gigantische crashte, tot wel 50% omlaag. Hoe kan dat? Omdat de groei na elke crash fenomenaal was.
  3. Want de beurs gaat altijd omhoog, als je maar lang genoeg wacht.
  4. Verkoop nooit je beleggingen tijdens een crash. De markt timen heet dat. Velen denken het te kunnen. Weinigen leven nog om erover te kunnen getuigen. Niemand kan weten wanneer de markt een top of bodem bereikt en zo op exact het juiste moment in- en uitstappen. Als dat kon, bestond er geen risico, en als er geen risico bestond dan zou de beurs ook nooit meer omhoog gaan. Het is dus onbestaanbaar. De markt timen is gokken: leuk als je geluk hebt, minder leuk als je pech hebt, en op de lange duur wint altijd het huis, in dit geval je bank of broker.
  5. Houd het hoofd koel. Dit vergt extreme inspanning, vergis je niet. Het wordt nooit leuk om van de een op de andere week € 10.000 van je € 20.000 te zien verdampen. Of € 100.000 van je met veel moeite vergaarde € 200.000. Dat zijn pijnlijke dingen. Het enige wat je kan doen is je er op voorbereiden. Weet dat het hoe dan ook een keer gaat gebeuren. En als het zo ver is, en je vertrouwt jezelf niet, laat je partner het wachtwoord van je beleggingsrekening veranderen. Gooi de sleutel ver weg. En vrees niet,
  6. Begin met juichen als de eerste tekenen van een crash zich voordoen. Hopelijk heb je een beetje extra geld opzijgezet voor speciaal dit moment, want nu is het moment om te kopen, kopen, kopen. Elke week 5% omlaag? Ik zeg: elke week een extra aankoopfeestje tegen afbraakkortingen. Zodra je jezelf na de eerste paniekaanval weer in de hand hebt, vraag je aan je partner het wachtwoord van je rekening. Nu is het tijd om tegen de stroom in de roeien.
6 dingen die je moet weten als je gaat handelen op de beurs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven