6 Belangrijke lessen over geld van mijn oma

Mijn oma ging twee jaar geleden dood. Ze was 89. Ze was het type oma dat je de lieve oma noemt. Ze leerde mij veel: legpuzzels maken, veters strikken en taarten bakken.

Samen met opa leerde ze me ook sparen. Elke verjaardag, elke kerst, bij elk rapport kreeg ik een briefje van vijf, tien of, heel soms, vijfentwintig gulden. Die gingen allemaal mijn Pennie-spaarpot in. Het waren de jaren negentig.

Legpuzzels maak ik nog steeds. Het sparen was ik een tijdje verleerd.

In 2017 ging oma dood zonder nog te weten wie ik was. Ik probeer er nu voor te zorgen dat zij niet vergeten wordt. 

Oma liet me een beetje van haar geld na. Ruim € 6.000.

Ik had het niet meteen door, maar dit zou haar laatste les worden.

Het was voor mij veel geld. Ik had nog maar weinig spaargeld toen. Ik wist gelijk dat ik het goed moest besteden. Het laatste dat ik wilde was de erfenis van mijn oma verkwanselen.

Dat was het moment dat ik me begon te verdiepen in geldzaken. Ik haalde er geen dure adviseur bij, dat is niet mijn stijl. In plaats daarvan las ik elk boek en elke blog dat ik kon vinden over geldzaken. Ik begon zelf over geld te schrijven. Zo leer ik het beste.

Dit zijn de 6 belangrijkste lessen over geld van mijn oma:

  1. Rijk worden is niet hetzelfde als veel geld verdienen. Rijk worden betekent zuinig, duurzaam en bewust leven.
  2. Financieel onafhankelijk worden is oersimpel: Geef minder uit dan je verdient. Investeer de rest.
  3. Investeren op de beurs hoeft geen gokken te zijn. Niet als je het verstandig, saai en simpel doet.
  4. Besparen is leuk. Echt.
  5. Ik ben nooit arm geweest. Ik behoor, zoals iedere Nederlander met een modaal inkomen, tot de rijkste 3,5 procent van de wereld. 
  6. Geld kan een ongenadige meester zijn. Maar ook een geweldige dienaar, als je ermee om kan gaan.

Noem me naïef, maar dit was allemaal nieuws voor mij. Ik dacht dat rijk worden was voorbehouden aan anderen. Ik wist gewoon niet hoe ik met mijn geld moest omgaan.

Oma’s erfenis veranderde dat. Ik heb het geleidelijk geïnvesteerd. Ik ben veranderd, rijker, op allerlei manieren, terwijl ik hetzelfde verdien. Ik ga nu bewust om met geld. Ik ben minder bang voor de toekomst.

6 Belangrijke lessen over geld van mijn oma

Eén gedachte over “6 Belangrijke lessen over geld van mijn oma

  1. Klinkt als een hele lieve oma. En wat mooi dat je door haar erfenis zo financieel bewust bent geworden. Ik heb al aardig wat gelezen op je blog en vind het echt heel fijn. Je schrijft helder en duidelijk en zoveel openheid maakt het heel overzichtelijk. Ik ben verbijsterd over je voortgang, van 22000 naar 70000 in twee jaar tijd, jemig!!
    Ik blijf je lekker volgen, succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven