6 manieren om ongemerkt te sparen en pijnloos rijk te worden

Ik ben van nature lui. Ergens aan beginnen is voor mij de hel. Neem hardlopen. Ik vind het leuk om te doen. Vooral omdat ik me achteraf geweldig voel. Maar eraan beginnen is vaak zó lastig. Soms moet ik mezelf aan de haren naar buiten slepen.

Voor sparen geldt hetzelfde. Alleen laat daarvoor nou een geweldig hulpmiddel bestaan. Automatisering. Sparen kun je in tegenstelling tot hardlopen automatisch doen. Één keer alles goed instellen en daarna heb je er geen omkijken meer naar. Heerlijk, vermogen bouwen terwijl je achterover leunt.

Hier zijn 6 manieren om ongemerkt aan je fortuin te werken.

  1. Automatiseer je spaargeld. Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit de allerbelangrijkste tip die je kunt krijgen. Laat je bank automatisch elke maand een bedrag overschrijven naar een spaarrekening. Stel de automatische order zo in dat deze direct na binnenkomst van je salaris wordt uitgevoerd. Wees niet bang om hoog te beginnen, met bijvoorbeeld 20% van je netto inkomen. Zo begon ik. Als je merkt dat je ook met 20% sparen per maand nooit in de problemen komt met je betalingen, voer het percentage dan geleidelijk op, net zolang totdat het lastig begint te worden. Als 20% veel te veel is, doe dan minder, al is het maar 1%. Het gaat erom dat je begint.
  2. Automatiseer extra aflossingen. Tegelijk kan je ook een deel van je spaargeld automatisch laten overmaken naar je hypotheek- of andere leningverstrekker. Extra aflossingen op leningen zijn een belangrijke stap in de weg naar financiële onafhankelijkheid. Maar uit eigen ervaring weet ik hoe hoog de drempel is om handmatig zo’n aflossing te doen. Je wil niet een te klein bedrag doen, want dan heeft het nauwelijks impact op je maandbedrag, maar een groot bedrag, zeg € 20.000, in een keer overmaken naar je hypotheek doet Zo Veel Pijn. Van een spaar- of beleggingsrekening kan je het immers in principe weer terughalen (niet doen!) maar je hypotheek (of lening) is een monster dat alles in een keer verteert, om nooit meer terug te zien. Daarom: automatiseer extra aflossingen. Elke maand een paar honderd, doet veel minder pijn. Op een gegeven moment merk je het zelfs niet meer. Totdat de bank komt met je nieuwe verlaagde maandbedrag! Ook al is het maar een paar tientjes omlaag, het blijft een feestelijk moment. *plop* Protip: Tel die paar tientjes op bij je maandelijkse extra aflossing, om het hele proces te versnellen!
  3. Creëer potjes. Goed, je hebt een spaarrekening. Maar open ook eens een beleggingsrekening. En schrijf daar ook automatisch geld naar toe (als dat kan). En open een tweede of zelfs derde automatische spaarrekening, die je gebruikt als potjes voor misschien een toekomstige nieuwe auto of vakantie. Zo voorkom je dat je je spaar- of beleggingsgeld al te hard moet aanspreken, wanneer die grote aankoop zich onherroepelijk voordoet. Dit is vooral een psychologisch voordeel, maar je zal zien dat je stiekem ook echt meer spaart, als je het verdeelt over al je potjes.
  4. Spaar je wisselgeld. Vooruit dan, nóg een potje. Elke keer als je pint, laat je het bedrag afronden naar een heel bedrag en dat laat je automatisch op een spaarrekening zetten. ABN AMRO noemt het pinsparen. Bij Bunq kan het ook. En vast bij meer banken binnenkort. Ook bestaat de app Peaks, waarmee je elk bedragje inlegt in een beleggingsfonds naar keuze. Protip: als je voor Peaks kiest, gebruik dan mijn actiecode VINCE8VNK om (voor ons allebei) € 5 extra te verdienen.
  5. Abonnementen, oftewel vaste lastjes. Automatisering werkt ook de andere kant op. Geautomatiseerde betalingen merk je nauwelijks iets van. Daarom is het belangrijk om minimaal een keer per jaar al je abonnementen langs te lopen, om te kijken of je ze nog nodig hebt, of dat ze voordeliger kunnen. Toen ik dit deed, ontdekte ik trouwens dat ik veel meer vaste lastjes heb dan ik dacht. Niet alleen voor mijn telefoon, internet, Netflix, krant, energie en zorgverzekering. Maar ik betaalde ook vaste lastjes voor mijn ING betaalrekening (kon ik omzetten naar goedkopere versie), een ongebruikte betaalpas, een creditcard, een ongebruikte NS-voordeelurenkaart en een vereniging waarvan ik niet meer wist dat ik er lid van was. Dat ruimde lekker op.
  6. Snoep- en dropgeld. Breng in kaart hoeveel van je geld opgaat aan snoep en drop. In overdrachtelijke zin, bedoel ik. Koop je elke dag gedachteloos een cappuccino op het perron? Koop je een belegd broodje in de kantine, in plaats van je eigen brood mee te nemen? Neem je losse tijdschriften mee die je niet of half leest? Vraag bij elke automatische aankoop af of je deze echt nodig hebt, of dat er een andere oplossing is. Protip: stond je in de winkel voor het tijdschriftenrek en heb je jezelf er op het laatste moment van weten te overtuigen dat je dat magazine helemaal niet nodig hebt, ren dan snel juichend naar buiten en maak op je telefoon het bespaarde bedrag over naar een van je inmiddels vele spaarrekeningen. Je zal merken: dit voelt geweldig. Doe dit voor elk bedragje dat je uitspaart. Besparen wordt sparen. Beter kan het niet.

Goed, dat was het. Nu moet ik echt, écht gaan hardlopen.

6 manieren om ongemerkt te sparen en pijnloos rijk te worden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven