Wat een maand zonder alcohol mij opleverde

Wat een maand zonder alcohol mij opleverde

Sinds een maand drink ik geen alcohol meer. Dat is gezond, maar ook een fikse besparing. Wat levert het me precies op?

Mijn laatste glas wijn schonk ik in op mijn verjaardag, een maand geleden. Daarna besloot ik te stoppen. Niet voor altijd, maar voor een bepaalde tijd. Ik deed dat al eens eerder. Toen hield ik het twee maanden vol.

Er zijn zat redenen om te stoppen met drinken. Dit zijn de mijne.

De voornaamste redenen om te stoppen met alcohol

 • Ik wil aan mezelf bewijzen dat ik het kan. Ik houd nou eenmaal van uitdagingen.
 • Ik wil mijn lever wat rust geven. Na een maand geen alcohol, is je lever helemaal hersteld.
 • Ik wil een halve marathon rennen in oktober. Geen alcohol moet me (iets) fitter maken
 • Ik wil een paar kilo afvallen.

De bedoeling is ook dat ik mijn oude, vaste patroon doorbreek. Ze zeggen dat alcohol een sluipmoordenaar is. Dat wil zeggen dat het alleen op de lange termijn schadelijk is. Maar dan kan het ook gelijk erg schadelijk zijn. Ik heb dat zelf gezien bij mijn vader, een dagelijkse drinker en uiteindelijk alcoholist. Als ik aan mijn vader denk, dan denk ik aan de extreem verlammende en isolerende effecten van alcohol.

Door die langzame werking van alcohol kunnen dus heel makkelijk patronen ontstaan. Elk weekend een flesje wijn, op vrijdagmiddag alvast een borrel. Door de week elke avond twee biertjes, zodra de kinderen op bed liggen. Twee worden er vier. Een flesje wordt twee flesjes. Af en toe een gin-tonic (lekker!) erbij moet kunnen.

En het kan ook allemaal. Totdat het opeens niet meer kan.

Ik probeer het patroon te doorbreken, voordat ik er compleet aan gewend ben.

En dat levert naast gezondheid ook geld op. En als iets mij motiveert, dan is het niet zozeer de vage suggestie van een betere gezondheid in de verre toekomst, maar klinkende munten in het nu.

Er bestaat zoiets als online platform Ikpas.nl voor iedereen die dagelijkse motivatie nodig heeft, als hij of zij een maand wil stoppen met alcohol. Maar voor mij werkt geld toch het beste.

Hoeveel geld bespaar ik door geen alcohol te drinken?

Deze berekening kan ik redelijk precies maken, omdat wij thuis elke week ongeveer dezelfde alcoholconsumptie hadden. We hadden met andere woorden een patroon. Dat bestond grofweg uit:

 • 1 fles wijn op vrijdag (de vrijmibo, die we sinds het thuiswerken in coronatijd hebben ingevoerd)
 • 1 fles wijn op zaterdag en zondag.

Deze flessen deelden we met zijn tweeën en de prijs dus ook. Dus dat is gemiddeld voor mij 1 fles wijn per week. Dat is ongeveer € 6.

Daar komt bij:

 • Een wekelijkse avond in het café met een vriend (4 Leffe Blond a € 4 = € 16)
 • Gemiddeld 1 keer per maand een fles sterke drank (gin meestal) a € 20 = € 5 per week.

Dat geeft een weektotaal van: € 27.

Ik drink nauwelijks vervangende alcoholvrije drankjes. Alleen in het café soms een paar 0,0%-biertjes. Maar daar raak ik snel op uitgekeken. Deze reken ik voor het gemak niet mee.

Een maand niet drinken heeft me dus € 108 opgeleverd.

Om mezelf nog bewuster te maken van dit aanzienlijke bedrag, heb ik besloten om het te investeren.

Dus heb ik van mijn op alcohol bespaarde geld 1 aandeel VWRL gekocht – een indexfonds waar ik een groot deel van mijn geld in heb gestoken. Dat kost op dit moment € 103,50, en is via mijn broker DEGIRO één keer per maand kosteloos aan te schaffen. Dus dat leek me perfect.

Hier zie je de aankoop van één ETF VWRL (Vanguard All-World)

Als ik het nog een maand volhoud, koop ik er weer eentje extra. Cadeautje aan mezelf. Zo investeer ik niet alleen in een gezonde toekomst, maar ook ik een vermogende toekomst. Win-win.

Proost (het strekke u tot voordeel).

Gerelateerde berichten

Wat een maand zonder alcohol mij opleverde

4 gedachten over “Wat een maand zonder alcohol mij opleverde

 1. Het alcoholgebruik dat je beschrijft klinkt mij niet als een genietmoment in de oren, maar vooral als een verplichting. Daar begrijp daar niks van. Ik drink erg weinig; het valt niet uit te drukken in een aantal alcoholconsumpties per week. Het scheelt waarschijnlijk behoorlijk dat ik bier noch wijn lekker vind. Mijn enige alcoholische ‘zonde’ is heel soms een glaasje corenwijn van een goed merk. Maar dat beperkt zich ook tot hooguit eentje per maand.
  Mijn opvoeding is echt niet van de blauwe knoop geweest; er was thuis altijd sterke drank, maar ook mijn ouders dronken er nauwelijks van. Alleen op hoogtijdagen als Kerst en Oud en Nieuw heel soms en op een verjaardag bijvoorbeeld, al gaf mijn vader de voorkeur aan het zuivere alcoholvrije product. het zal dus wel een beetje in mijn genen zitten.

  1. Ha Willem, grappig dat je dat zegt. Ik vond het, toen ik het zo opschreef, nog heel bescheiden en weinig klinken. Ik heb er zeker ook van genoten. Maar ja, het waren wel steeds vaste momenten, gewoontes, een patroon. Momenten waar ik ook wel naar uitkeek.
   Dat ‘genieten’ is deels ook psychologisch, dat is de verslavingsreactie. Ik had het idee dat we het niet gezellig kunnen hebben zonder die alcohol, wat natuurlijk niet zo is. Dus in die zin heb je gelijk.
   Die gedachte probeer ik nu te doorbreken.

 2. Verbazingwekkend om dit zo te lezen. ‘Volhouden’, ‘uitdaging’. Ik kan me er niets bij voorstellen. Maar ik drink dan ook zeer weinig alcohol. Ik heb het nog nooit ongezellig gehad zonder alcohol, wel erger ik me na ‘teveel’ wijn bij tafelgenoten aan hun gedrag, haha.

  Succes, ik hoop dat je je patroon doorbreekt en dat je doelen dichterbij komen. Een halve marathon over een maand is niet niks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven