Besparen: 50 slechte, vervuilende dingen die ik niet meer koop

besparen: 50 dingen die ik niet meer koop

Ik hou niet van spullen. En ik hou niet van spullen kopen. Dat is handig als je wil besparen. Sommige mensen vinden besparen moeilijk. Maar het is niet moeilijk. Ik denk dat iedereen het kan. Dit is waarom.

Minder uitgeven is de snelste route naar financiële onafhankelijkheid. Sneller nog dan de route die gaat via meer verdienen. Echt waar. En dus moet je besparen. En mooie bijkomstigheid van al dat besparen is dat je ook nog eens duurzamer en bewuster leeft.

Bovendien komt je huis niet vol te staan met allerlei slechte, onooglijke rommel.

Hoe je dat doet?

Simpel. Stop gewoon met het kopen van spullen die je niet nodig hebt.

Hoe je dat doet?

Iets moeilijker. Maar stop vooral met denken dat je al die spullen nodig hebt.

Dat is voor de een makkelijker dan de ander. Ik kom zelf uit een gezin waar zuinig leven de norm was. Dat was geen keuze van mijn ouders, maar een must. Zo’n levensstijl is iets wat een leven lang bijblijft kennelijk, ook al is zuinig leven voor mij nu geen must meer. Maar een keuze.

Zo stop je met het kopen van overbodige rommel

Ook al gaat het bij mij (meestal) vanzelf, toch zijn er wat tactieken om ervoor te zorgen dat je niet verleid wordt tot impulsaankopen.

 • Stop jezelf met anderen te vergelijken
 • Vraag je altijd af of je iets nodig hebt, of dat je het alleen maar wil hebben
 • Houd je huis opgeruimd en houd de spullen die je nodig hebt goed zichtbaar en bereikbaar.
 • Hou het simpel
 • Leer de simpele dingen waarderen (klinkt suf, maar het werkt echt)
 • Vraag je bij iedere aankoop af of het nut heeft in je leven

Zodoende heb ik in de loop der tijd een hoop spullen niet gekocht. Of weer weggedaan. Al dan niet via Marktplaats voor een win-win-gevoel.

Veel van deze dingen waren niet alleen slecht voor mijn vermogen, maar ook voor het milieu of voor mijn gezondheid of die van mijn omgeving. Dat is win-win-win.

Hieronder een niet volledige lijst met vervuilende of anderszins schadelijke spullen die ik niet (meer) koop, sinds ik serieus aan het besparen ben.

Meestal koop ik deze spullen niet, vanwege een of meerdere van de volgende redenen.

 • Nutteloos
 • Te duur
 • Tijdvreter
 • Leiden te veel af
 • Schadelijk voor het milieu

50 slechte, vervuilende dingen die ik niet meer koop

 1. Alles wat te duur is. De meest cruciale regel als je vermogen op wil bouwen: koop niks, maar dan ook echt niks op afbetaling. Sluit geen lening af. Vergeet private lease. Schulden kosten extra geld.
 2. Alles wat ik al heb. Daarom is het belangrijk om de spullen die je hebt goed zichtbaar neer te leggen. Zodat je niet per ongeluk duplicaten koopt.
 3. Luxeproducten. Een Tesla is mooi, maar een Mitsubishi brengt je ook van A naar B.
 4. Hypes. Trap er niet in.
 5. Aanbiedingen. Trap er niet in. Koop nooit iets omdat het zo goedkoop lijkt, tenzij je het toch al van plan was om te kopen. Je bent een dief van je eigen portemonnee, als je iets koopt, ómdat het afgeprijsd is. Artikelen zijn trouwens niet voor niets afgeprijsd; niemand wilde ze hebben.
 6. Plastic. Ik probeer zo min mogelijk plastic te kopen. Dat is lastig. Maar als ik twijfel over een aankoop en er zit plastic in of omheen, dan kan het een goede reden zijn om het toch terug te leggen.
 7. Waterflesjes. Je hebt ze niet nodig. Een waterfles, die je hergebruikt, is voldoende. Ik heb deze.
 8. Nespresso. De cups zijn milieuvervuilend, duur en niet per se lekkerder dan goede filtermaling.
 9. Sigaretten. Ik rook niet. Maar als ik zou roken en ik zou stoppen, dan zou ik een klein vermogen besparen. Ik heb het hier uitgerekend.
 10. Alcohol. Ik drink wel alcohol. Maar probeer het enigszins te beperken. Ook deze besparing heb ik uitgerekend.
 11. Fastfood. We doen een keer per week boodschappen en koken iedere maaltijd zelf. Dat is gezonder, lekkerder, leuker en helemaal niet zo moeilijk.
 12. Kant-en-klaarmaaltijden. Zie: fastfood.
 13. Priklimonade. Ik dacht een tijdlang dat ik niet zonder cola kon en dan ook nog specifiek Coca-Cola. Dat bleek onzin. Ik had het mezelf wijsgemaakt. Na twee dagen lichtelijk afzien, heb ik nooit meer trek in cola gehad.
 14. Supplementen. Niet nodig. We eten gevarieerd en gezond met voldoende vitamines. Alleen de kinderen krijgen vitamine B, zoals voorgeschreven.
 15. Bankkosten. Er zijn tegenwoordig genoeg online banken, waar je gratis kan bankieren.
 16. Verzekeringen. Veel Nederlanders zijn oververzekerd, heeft onderzoek uitgewezen. Zit in de aard van het volk. Heb je echt al die verzekeringen nodig? Voor reizen, inboedel, huisdieren, fietsen, annuleringen? Zeker als je al enig vermogen hebt, is het overbodig.
 17. Credit card. Die heb je in tijden van iDEAL en PayPal niet meer nodig.
 18. Keukenapparatuur. Een mes snijdt net zo goed als een dure machine met messen erin.
 19. Nieuwe auto. Een occasion is net zo goed, en veel goedkoper.
 20. Nieuwe fiets. Ik wil geen elektrische fiets. De inspanning is juist goed voor mij. Er zijn prima tweedehands fietsen te vinden voor een paar honded euro.
 21. Meerdere streamingdiensten. We hebben Netflix. Dat is het. We hadden Disney+, sinds de kerstvakantie omdat de kinderen Aladin wilden zien. Nu kijken we er niet meer naar; meteen opgezegd.
 22. Sportschoolabonnement. Ga hardlopen of trainen in het park. Is gratis, frisser en net zo goed.
 23. Sportoutfits. Een T-shirt en een kort broek volstaan.
 24. Kleding. Kleren koop ik twee keer per jaar en dan alleen wat nodig aan vervanging toe is.
 25. Accessoires. Ik heb geen tassen, sierraden of armbandjes nodig. Alleen mijn trouwring.
 26. Geurtjes. In huis gebruiken we die niet en ook op mijn lichaam hoef ik die chemische rommel niet.
 27. Tassen. Ik heb één rugtas, die ik overal mee naar toe nam. Tegenwoordig heb ik zelfs die niet meer nodig.
 28. Meubels. Er zijn veel mooie tweedehandsmeubels te vinden.
 29. Schoonmaakproducten. Biologisch afbreekbare allesreiniger, meer hebben we niet nodig.
 30. Roundup. We hebben geen tuin, maar als we een tuin hadden zou ik zeker geen insecticiden of ander schadelijk spul gebruiken. Onkruid is ook natuur.
 31. Abonnementen. Ik ben nergens meer op geabonneerd. Het loont om een keer per jaar je bankrekening na te lopen, of je niet nog zonder dat je het weet ergens op geabonneerd bent. Dat heb ik aan den lijve ondervonden.
 32. Tijdschriften. Nogmaals, ik ben nergens meer op geabonneerd. Soms koop ik een los nummer van een tijdschrift.  
 33. Souvenirs. Herinneringen aan leuke plekken zijn de beste souvenirs. Foto’s zijn ook prima.
 34. Kranten. We hebben geen papieren kranten meer in huis. Zonde van het papier en het geld.
 35. Snuisterijen. Maak ze zelf.
 36. Speelgoed. Dit is een lastige. Misschien de lastigste van allemaal. We willen onze kinderen graag gelukkig zien. Toch geeft minder speelgoed ook minder keuzestress, las ik, en leidt het tot fantasievoller spel met de dingen die ze wel hebben. Niettemin blijft het lastig.
 37. Boeken. Deze koop ik voor een groot deel elektronisch. Dat is een stuk goedkoper, kost minder papier en geeft veel minder rommel.
 38. Fotoboeken. We drukken zo min mogelijk foto’s af. Die dikke inplakmappen nemen veel te veel ruimte in.
 39. Printer en inkt. Een printer is ouderwets. Als ik langere artikelen moet lezen, doe ik dat op de tablet. Zo besparen we een vermogen op inkt.
 40. Papier. Zonder printer kopen we ook veel minder papier.
 41. CD’s en DVD’s. Met Spotify, Netflix en de on-demandvideotheek van KPN kunnen we genoeg kijken. Ik heb al mijn CD’s en DVD’s verkocht.
 42. Audio-installatie. We hebben twee kleine Sonosspeakers. Die zijn betaalbaar en uitstekend.
 43. USB Sticks en harde schijven. Niet nodig meer. Tegenwoordig bewaar ik alles in de cloud. Ik gebruik Onedrive.
 44. Apps. Ik koop geen apps. Apps zijn afleiding.
 45. Horloge. Mijn horloge is dom, niet smart. Het doet wat het moet doen en verder niks.
 46. Kalenders. Wie koopt er nog kalenders?
 47. Televisie. Onze televisie is ook niet smart. Als ik YouTube wil zien (en dat wil ik niet), dan kijk ik wel op mijn computer.
 48. Computers. Ik bewerk geen video, ik ben geen gamer en ik zweer niet bij het logo van Apple. Dus dan hoeft een computer geen duizenden euro’s te kosten. Mijn handzame HP-laptop met touchscreen, waar ik elke dag op werk, kostte ongeveer € 600 en gaat al jaren mee.
 49. Telefonie. Mijn telefoon (wel een Apple, toegegeven, maar uit 2015) gaat al zes jaar mee. Hij is allang afbetaald en met een simonly-abonnement bij Youfone betaal ik nu € 9 per maand, alles inclusief. Als je een abonnement afsluit via de partnerlink op deze pagina, krijg je nu € 15 korting.
 50. Hoezen. Voor mijn computer heb ik er geen, want ik reis er niet mee. Die voor mijn telefoon is al jaren dezelfde Otterbox, niet kapot te krijgen en daardoor mijn telefoon ook niet.

Ik kan het iedereen aanraden: maak een lijst me de spullen die je niet meer koopt, omdat ze overbodig of vervuilend zijn of omdat je een keer hebt geinvesteerd in iets dat jaren meegaat.

Hoe minder je koopt, hoe gelukkiger je wordt. Zo simpel is het.

En je bankrekening en gezondheid profiteren ook nog eens mee.

Zijn er spullen die je niet meer koopt? Deel ze hieronder.

Een aantal van de links op deze pagina zijn affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie krijg, als je iets aanschaft via die link. Dat kost jou verder niks.

Besparen: 50 slechte, vervuilende dingen die ik niet meer koop

2 gedachten over “Besparen: 50 slechte, vervuilende dingen die ik niet meer koop

 1. Binnenkort huwelijksfeest. 50jr. getrouwd. Is ons wel feestje waard. Maar er hangt nog een heel mooi jurkje en jasje in de kast (jawel, van 40jr. huwelijk). Klaar dus.
  Verslavend, dat consuminderen, kan het op mijn leeftijd niet laten. Onze aarde is er blij mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven