Bijverdienen: word proefpersoon voor een COVID-19-vaccin

proefpersoon covid-19-vaccin

Dit is de tweede aflevering in een onregelmatig verschijnende reeks artikelen over bijverdienen. Kusjes, schnabbels, bijbaantjes. Wie zijn reis naar financiële onafhankelijkheid wil bespoedigen, doet er goed aan. Van Marktplaats tot bloggen, hoe meer onafhankelijke inkomensstromen, hoe beter. Bovendien is het ontzettend leuk om op deze manier nieuwe ervaringen op te doen. De vorige aflevering ging over werken op een stembureau. Deze over geld verdienen als proefpersoon.

Wil je tussen de € 875 en € 1.925 verdienen de komende tijd én een bijdrage leveren aan de rappe ontwikkeling van een nieuw COVID-19-vaccin in Nederland? Dan is het misschien een aardig idee om je in te schrijven voor een klinisch onderzoek dat hier momenteel wordt uitgevoerd door UMC Utrecht, in samenwerking met UMC Amsterdam, Amphia Breda en Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.

Nog een vaccin? Tuurlijk, hoe meer hoe beter. Er is haast bij. Al in januari 2020 werd het genoom van SARS-CoV-2 ontcijferd. Vlak daarna in maart zijn wereldwijd de eerste onderzoeken naar de veiligheid van mogelijke vaccins bij mensen gestart. Op dit moment zijn er zo’n 70 vaccins in ontwikkeling, waarvan een deel in de laatste testfase. Dat is de fase waarin je via deze ziekenhuizen kan participeren. De eerste resultaten van deze onderzoeken zijn zeer veelbelovend, zo is te lezen op de site.

Hoe doe ik mee aan een klinisch onderzoek naar een COVID-19-vaccin?

Je inschrijven is eenvoudig. Via de website kan je een mailadres en telefoonnummer achterlaten. Dat deed ik vorige week. UPDATE: wegens een overdaad aan aanmeldingen worden alleen nog proefpersonen uit Alkmaar en Breda toegelaten.

Daarna wordt je gebeld. Ik ben nog niet gebeld.

Voorwaarden voor deelname zijn:

  • Je bent boven de 18 jaar.
  • Je hebt geen positieve coronatest gehad of overduidelijke coronaverschijnselen. (Hoe ver terug dit gaat, is onduidelijk.)
  • Je hebt niet recent een andere vaccin gehad (zoals een griepvaccin).

Als je eenmaal meedoet, dan geldt het volgende:

  • Deelname aan het onderzoek duurt 1 tot 2 jaar.
  • 1 of 2 keer wordt een prik toegediend met een placebo of het onderzoeksvaccin.
  • Je moet een aantal keer terugkomen naar het onderzoekscentrum. Of op een andere manier feedback geven, bijvoorbeeld via de telefoon of een online vragenlijst.
  • Je krijgt betaald per ziekenhuisbezoek. Minimaal € 875 en maximaal € 1.925.

Ook heb je nog steeds recht op een regulier vaccin, mocht dat voor jou beschikbaar komen. Dat is natuurlijk vanzelfsprekend, zeker als je in de placebogroep blijkt te vallen. Wat evenwel niet helder is op de site, is of je met je reguliere vaccinatie moet wachten tot de klinische studie voorbij is (wat dus meer dan een jaar kan duren). Dat is een vraag die ik ga stellen, zodra ze me bellen. En dan geef ik meteen een update hier.

Mocht je na deze klinische studie de smaak te pakken hebben. Of wil je je voor iets anders inschrijven dan een COVID-19-vaccin, dan kan je je ook inschrijven via Medians, een online platform voor allerlei medische onderzoeken.

Zou jij meedoen met een klinisch onderzoek? Of zijn de risico’s te groot?

Bijverdienen: word proefpersoon voor een COVID-19-vaccin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven