Bijverdienen: word stembureaulid of stemmenteller

bijverdienen: word stembureaulid

Dit is de eerste aflevering in een onregelmatig verschijnende reeks artikelen over bijverdienen. Kusjes, schnabbels, bijbaantjes. Wie zijn reis naar financiële onafhankelijkheid wil bespoedigen, doet er goed aan. Van Marktplaats tot bloggen, hoe meer onafhankelijke inkomensstromen, hoe beter. En bovendien is het ontzettend leuk om op deze manier nieuwe ervaringen op te doen. Deze eerste aflevering gaat over werken op een stembureau.

Deze week is de overheid een campagne begonnen om mensen te werven die willen werken op een stembureau. Elke Stem Telt, heet de campagne.

Bijverdienen: zo word je stembureaulid

Op 17 maart 2021 zijn er Tweede Kamerverziekingen in Nederland. En die zullen anders gaan dan gewoonlijk. Want vermoedelijk hebben de coronamaatregelen nog steeds invloed op de organisatie ervan. Er zal anderhalve meter afstand gehouden moeten worden. Er moeten meer stembureaus komen. Misschien moet er op mondkapjes gelet worden.

En daarom hebben ze meer mensen nodig dan normaal om alle stembureaus te bemannen. 70.000 mensen worden er gezocht. En werken op een stembureau is geen vrijwilligersbaantje.

Hoe kan je je aanmelden als stembureaulid?

Say no more. Ik wil al jaren eens een keer zo’n dagje meedraaien. Om met eigen ogen te zien hoe de pijnlijk praktische en allesbehalve glamoureuze kant van onze democratie eruitziet.

  • Paspoorten controleren.
  • Met je vinger door lange lijsten op matrixpapier geprinte persoonsgegevens lopen.
  • Stembiljetten dichtvouwen, openvouwen en natuurlijk … tellen.

Het lijkt me allemaal leuk. Voor een dag. En dus heb ik me nu voor het eerst ingeschreven.

Voor de zekerheid heb ik nog even gekeken, maar je hebt er geen speciale vaardigheden of diploma’s voor nodig. Je moet 18 zijn, representatief en ‘in staat om een lange werkdag te maken’. Want de dag begint om 7:30 en eindigt als het tellen klaar is. En het tellen begint pas om 21:00, als de stembureaus dichtgaan. En het eindigt als het eindigt. Ervan uitgaande dat we hier geen Amerikaanse toestanden gaan zien, zal dat rond een uur of 00:00 zijn.

Hoewel extreme chaos ook weer niet ondenkbaar is in Nederland, getuige dit geestige verhaal.

Je kan je aanmelden via de website van je eigen gemeente. Meestal kom je op de juiste pagina terecht als je googelt op ‘stembureaulid’ en de naam van je gemeente.

Als dat niet lukt kan je je ook opgeven via de site van de Rijksoverheid. Daar kan je dan de gemeente van je voorkeur aangeven.

Wat verdient een stembureaulid of teller?

En dan de betaling. Die is niet slecht. Maar de bedragen lopen wel sterk uiteen per gemeente. Het kan daarom lonen om even te kijken bij naburige gemeentes. Ik woon in Amsterdam. In de gemeente Haarlemmermeer zou ik voor een dag als stembureaulid € 175 presentiegeld en een maaltijdvergoeding van € 25 ontvangen.  In de gemeente Zaanstad krijg je als voorzitter € 322, als lid € 232 en als teller € 58. Daar moet ik dan weer wel mijn eigen eten meenemen.

Zaanstad is een van de beste betalers van het land.

Het liefst zou ik willen werken op een stembureau in mijn eigen gemeente, maar om een of andere reden heeft Amsterdam geen mensen meer nodig. Jammer, maar nu heb ik me dus als lid aangemeld in Zaanstad.

Bucketlistitempje #6367: inschrijven als stembureaulid.

Ik wacht vijf dagen later nog steeds op bevestiging. Maar dat zal wel goed komen. Waarom ik Anoniem wordt genoemd in de bevestiging, weet ik ook niet. Ik heb gewoon ingelogd met Digid en al mijn gegevens ingevoerd.

Als ik word uitgekozen, dan hoef ik alleen nog maar een online cursus te voltooien en op 17 maart te verschijnen op het bureau waar ik ben ingedeeld.

Overigens is er sprake van dat de verkiezingen misschien over drie dagen worden uitgesmeerd volgend jaar, als blijkt dat het door de maatregelen die dan gelden niet mogelijk is om ordentelijke verkiezingen te organiseren. Dus het kan extra lonen om de dag ervoor en erna ook alvast te markeren in de agenda.

Even tussendoor: wil je 31 kleine tips en uitdagingen waar je rijker en gelukkig van wordt? Lees dan dit artikel.

Let op: omdat werken op een stembureau dus geen vrijwilligerswerk is, moet je dus wel inkomstenbelasting betalen over de inkomsten. Daarover heeft iemand vijf jaar geleden nog een rechtszaak gevoerd, maar die is verloren door het stembureaulid. Gewoon aangeven dus dat bedrag, onder ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Als je een eenmanszaak hebt, kan je de inkomsten bij je omzet optellen.

Die belasting kan de inkomsten dus wel wat minder aantrekkelijk maken. Maar werken op een stembureau doe je niet alleen voor het geld, maar voor de democratie.

Ga jij volgende jaar werken op een stembureau in jouw gemeente? Laat het hieronder weten.

Bijverdienen: word stembureaulid of stemmenteller

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven