Is het BKR evil? Hoe ik mijn registratie bij het BKR opvroeg en controleerde

BKR registratie opvragen en controleren

Tiel. Velen kennen deze middelgrote hanzestad aan de Waal, weinigen zijn er ook daadwerkelijk geweest. Dat is niet zo verwonderlijk. Tiel staat vooral bekend om Flipje, de mascotte van een plaatselijke jamfabriek en natuurlijk: het BKR. Het Bureau Kredietregistratie.

Niemand houdt van het BKR.

De ‘non-profitorganisatie’ krijgt een zeer magere twee sterren op Google. De reviews liegen er niet om.

‘Instrument van de vet betaalde elite om het “klootjesvolk” financieel te kunnen muilkorven.’

‘Een vies stel oplichters. In 2013 mijn schulden afgekocht. Nu blijft op een of andere manier Otto bv en Wehkamp erin staan.’

‘Bkr de b staat zeker voor bullshit?’

Aan de andere kant zijn er ook wel enkele positieve geluiden te horen: ‘Hier ben ik inderdaad geweest, een prima service, prima afhandeling, een goed systeem, en een dikke plus voor de vriendelijke glimlach aan de deur.’

Waarom iemand bij het BKR aan de deur zou moeten verschijnen is mij onduidelijk, maar toch goed om te horen dat er gelachen wordt door de mensen van het BKR. Want ze hebben een erg ondankbare taak. Ze moeten namelijk de schulden en eventuele betalingsachterstanden van alle Nederlanders registreren. Banken en andere leningverstrekkers maken van het register gebruik om te bepalen of ze iemand een lening kunnen geven. Ze kijken zo of iemand kredietwaardig is en of het geen potentiele wanbetaler is.

Zo’n 11 miljoen mensen staan bij Stichting BKR geregistreerd. Voor de duidelijkheid: er zijn zo’n 13 miljoen Nederlanders boven de 18.

Véél Nederlanders hebben dus schulden. Wees gerust: je bent niet de enige.

En dan staan studieschulden en hypotheken er nog niet eens bij!

Even tussendoor: lees hier waarom het voordelig is om mijn studieschuld voorlopig niet af te betalen.

Hoe ik mijn BKR-gegevens gratis controleerde

Met zoveel ‘klanten’, kan je er gif op innemen dat er wel eens iets mis gaat. Sowieso is het BKR niet heel klantvriendelijk, zoals de reacties hierboven al aangeven. Het bureau kwam dit jaar bovendien negatief in het nieuws.

Daarom besloot ik mijn eigen gegevens bij het BKR eens te controleren. Vroeger moest dat schriftelijk en kostte het € 5. Maar na aanhoudende klachten, kan dat nu gratis en online. Dat gaat zo.

  • Je gaat naar de site van het BKR.
  • Je kiest ‘eerste keer opvragen’, waarna je wordt gevraagd om je te identificeren met iDIN. In dat geval identificeer je je via je bank. Je moet dus wel online bankieren.
  • Je vraagt je gegevens op. Vervolgens krijg je een bevestigingsmail van je ‘inzageverzoek’ met daarin de wat enge mededeling: ‘We nemen je aanvraag in behandeling. Zodra we deze hebben verwerkt krijg je hierover een bevestiging via de mail.’ Ah, een menselijke check.
  • Verrassend genoeg kreeg ik een uur later al het verlossende mailtje: ‘Je BKR gegevens staan vanaf nu voor je klaar’. Dus toch geen menselijk check? Vermoedelijk komt dat, omdat er in mijn geval geen grote bedragen geregistreerd zijn. Bij grote, geregistreerde schulden zou het wel eens langer kunnen duren.
  • Opnieuw inloggen via iDIN en dan komt het overzicht eruit rollen. Dit is mijn registratie bij het BKR:

Geen opzienbarende zaken: een afbetaalde iPhone 6 en de mogelijkheid om € 1000 rood te staan bij mijn bank. Klopt.

Onze hypotheek staat er niet bij, omdat we geen betalingsachterstand van 3 maanden hebben.

Je kan de kopjes openklikken en dan komen er wat detailgegevens vrij.

Registratie van een telefoon op afbetaling bij KPN

Zoals je ziet wordt een registratie 5 jaar na de afbetaling verwijderd.

In sommige gevallen staan er tussen deze informatie ook codes. Deze codes kunnen onder andere een betalingsachterstand aangeven. In dat geval kun je misschien niet meer lenen. Het is dus belangrijk om deze codes goed te controleren. Hieronder zie je wat de codes betekenen.

Betekenis van codes bij BKR-registraties

CodeBetekenis
AAchterstand. Je hebt al enkele maanden niet betaald.
HHerstelmelding. Je hebt geen betalingsachterstand meer.
1Er is een betalingsregeling.
2Het openstaande bedrag moet in 1 keer worden terugbetaald.
3Je hoeft de schuld niet meer te betalen.
4De kredietverstrekker kan je niet bereiken. Deze is echt foute boel en moet je zo snel mogelijk herstellen.
5Er loopt een betalingsregeling voor achterstand op een hypotheek.

Als nu blijkt dat er iets niet klopt, moet je niet gelijk het BKR gaan bestoken met mailtjes, want die kunnen (of willen, dat is niet duidelijk) niks doen. Word niet een van die reviewschrijvers van hierboven. Maar neem contact op met de leningverstrekker (je bank of KPN of wie dan ook) en laat hen het oplossen. Of, als de code gewoon klopt: betaal die schuld af!

Dat laatste kan ook handig zijn om je maximale leencapaciteit voor een hypotheek te vergroten. Toen wij een aantal jaar geleden een huis kochten en dus een hypotheek moesten afsluiten, drong onze adviseur erop aan dat we al onze doorlopende kredieten en creditcards zouden opzeggen. En als de bank zou zien dat ik € 1000 kon rood staan, zou onze leencapaciteit met dat bedrag afnemen.

Voor nog meer informatie over de eindeloos fascinerende wereld van het mysterieuze BKR en zijn soms ondoorgrondelijke wegen, heb ik hieronder wat veelgestelde vragen beantwoord. Of je gaat naar hun eigen informatieve site.

Ps. negeer BKR-chatbot Tess. Daar is geen lol aan te beleven.

Veelgestelde vragen

Is het BKR evil?

Nee. Het Bureau Kredietregistratie is niet evil. Het heeft wel de ondankbare taak om de schulden van alle Nederlanders te registreren en vervolgens een kruisje te zetten achter de schulden met een betalingsachterstand. Zo kunnen banken en andere hypotheek- of leningverstrekkers makkelijk checken of het veilig is om iemand een lening te geven.

Hoe lang blijft een betalingsachterstand staan in het register van BKR?

Meestal 5 jaar. Daarna begin je met een schone lei.

Welke schulden registreert het BKR?

Schulden moeten sowieso minimaal € 250 zijn. De meest voorkomende registraties zijn doorlopende kredieten van banken (‘rood staan’ dus), telefoons op afbetaling, private lease, hypotheken (alleen als er een betalingsachterstand is) en credit cardbetalingen.

Staat mijn studieschuld geregistreerd bij het BKR?

Nee. Tot de lichte frustratie van het BKR zelf mogen ze die niet registreren van de overheid. Dat doet DUO al.

Is een negatieve registratie bij het BKR erg?

Vaak niet. Kleine schulden en weer ingehaalde betalingsachterstanden zijn voor banken meestal geen reden om een lening te weigeren.

Hoe kan ik een BKR-registratie verwijderen?

BKR houdt alleen het overzicht bij met informatie die het krijgt van banken of bedrijven. BKR controleert niet of de gegevens kloppen. Dat moet je dus zelf doen, zoals hierboven beschreven. Als een registratie niet klopt, moet je daarom contact opnemen met het bedrijf dat jou de lening heeft gegeven.

Is het BKR evil? Hoe ik mijn registratie bij het BKR opvroeg en controleerde

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven