Boeken die je financieel onafhankelijk zullen maken

Iedereen kan rijk worden.

Dat is zo’n beetje de boodschap van elk bericht op dit blog. En het is echt waar. Dat heb ik de laatste jaren zelf ondervonden. Met amper een modaal inkomen. Maar je hoeft het niet van mij alleen aan te nemen. Er zijn vele anderen hun eigen weg naar financiële onafhankelijkheid in detail hebben beschreven, zodat wij ervan kunnen leren.

Dit zijn de boeken die mij de afgelopen jaren inspireerden om mijn geldzaken op orde te krijgen. Sommige van deze boeken gaan letterlijk over geld. Andere gaan over het financiële systeem en al zijn eigenaardigheden. Weer andere gaan over andere, meer of minder aanverwante zaken die mij interesseren.

Skin in the game van Nassim Nicolas Taleb

Een boek vol wonderlijke ideeën en observaties. Breedsprakig zoals je van Taleb mag verwachten, maar leuk breedsprakig. Hij schreef een inspirerend pleidooi voor gewoon dingen doen, in plaats van er enkel over na te denken. Neem risico’s, steek je kop uit, durf te falen en word gelukkig.

8/10

Twee breinen van Michael Lewis

Lewis schreef een uitstekende en zeer leesbare introductie tot de originele en wereldveranderende ideeën van de psychologen Daniel Kahneman en Amos Tversky. Hij combineert aangrijpende biografie met vrolijk wetenschappelijk onderzoek naar het onvermogen van mensen om rationele beslissingen te nemen. Zeer aan te raden.

10/10

The Simple Path to Wealth van J.L. Collins

De Amerikaan J.L. Collins is een goeroe. Samen met de Canadees Mr. Money Mustache is hij een voor de voorlopers van de oneline FIRE-beweging van mensen die financiële onafhankelijkheid nastreven. Zijn blog was voor mij een eye-opener. Kraakheldere en doodeenvoudig na te leven artikelen die mij op pad hielpen, nadat ik al even aan het ploeteren was met beleggen. Dit boek bevat zijn beste artikelen en is zeer lezenswaardig.

9/10

Blondjes beleggen beter van Janneke Willemse

In Jip en Janneketaal legt Willemse uit hoe ze de afgelopen jaren als leek een klein fortuin heeft weten te vergaren op de beurs. Niet zozeer met indexbeleggen, maar met een klassieke buy and holdstrategie. Dit boek komt voort uit haar blog, dat mij in 2018 over de drempel hield en deed beginnen met beleggen. De titel van het boek verwijst naar het feit dat vrouwen, volgens wetenschappelijk onderzoek, beter beleggen dan mannen. Naar verluid, omdat vrouwen niet gehinderd worden door een typisch mannelijk teveel aan zelfoverschatting.

8/10

Miljonair met een gewone baan van Oeds-Jan Postma

Collins hierboven baseert zijn verhaal op de Amerikaanse situatie, waar alles altijd net even gekker is. Maar dat je ook in Nederland op jonge leeftijd met pensioen kunt bewijst Oeds-Jan Postma. Hij is econoom en al vanaf zijn 24e miljonair. In dit boek legt hij uit hoe hij dat met een modaal inkomen heeft gedaan. Niks loterijen, extreme risico’s of snel-rijk-tips. Gewoon miljonair, op de saaie manier. De enige echte manier.

8/10

Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen van Gerhard Hormann

De betere aflossingsporno. Hoewel je wel eerst de keuze moet maken of je gaat beleggen of aflossen, is dit boek hoe dan ook fijne inspiratie voor iedereen die bewuster met geld om wil gaan. Met veel tips en ideeën die voor elke geldnerd interessant zijn. Hormannfans kunnen daarna snel door met zijn opvolgers Het nieuwe nietsdoen en Eindelijk hypotheekvrij!

7/10

Een werkweek van 4 uur van Timothy Ferris

Toegegeven, het is een erg Amerikaans verhaal vol spierballentaal, maar Timothy Ferris maakte in 2007 met deze bestseller niet voor niets veel los. Hij was de eerste die de mogelijkheden van de digitale samenleving echt omarmde om zo een compleet nieuwe visie op werken en geld verdienen te tonen. Passief inkomen is zijn stokpaardje. Als we ergens van houden dan is het wel van geld verdienen terwijl je slaapt (of hardloopt).

6/10

De beleggingsillusie van Marius Kerdel en Jolmer Schukken

Wat de bank je niet vertelt over succesvol beleggen is de ondertitel van dit verhaal waarin de auteurs vermogensbeheerders en beleggingsfondsen ontmaskeren als gehaaide geldwolven die allereerst hun eigen rendement willen spekken, ten koste van hun klanten. De oplossing: indexbeleggen natuurlijk.

7/10

Boeken die je financieel onafhankelijk zullen maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven