Beginnen met beleggen: mijn ervaringen met DEGIRO – review 2021

review DEGIRO

Toen ik in 2018 begon met beleggen, moest ik op zoek naar een broker. Een broker is een beurshandelaar, oftewel een bedrijf dat voor jou aankopen en verkopen doet op de beurs. Na even zoeken en rondvragen kwam ik uit bij DEGIRO. Daar kocht ik mijn eerste aandeel ooit, Ahold Delhaize. Dat aandeel heb ik nog steeds. Ik beleg ook nog steeds bij DEGIRO.

In dit review vertel ik over mijn ervaringen met DEGIRO. Waar moet je op letten bij een broker? Ik ga kort in op de werking van het platform. En ik vertel waarom ik DEGIRO aanraad aan iedere andere beginnende belegger.

Waarom ik beleg bij DEGIRO

Terug naar 2018, toen ik nog van nagenoeg niks wist. Ik zocht dus een broker en maakte een lijstje met eisen:

  1. Het moest een betrouwbaar bedrijf zijn.
  2. Het moet een Nederlands bedrijf zijn.
  3. Het moest geen minimale inleg hanteren.
  4. Het moest een van de goedkoopste zijn.

Ik had nog een andere eis, namelijk dat het een broker moest zijn, waar je in echte aandelen handelt. Dat klinkt nu misschien vreemd, maar destijds bestond er nog een florerende markt van zogenaamde CFD-brokers (zoals Plus500 en eToro), die om de een of andere reden altijd bovenaan bij de Googleresultaten verschenen. Op het eerst gezicht lijken dat legitieme brokers. Maar het is heel wat anders. Als je een CFD (Contract For Difference) koopt, koop je geen echt aandeel op een echte beurs. Je gaat slechts een contract aan met de CDF-broker. Je bent puur aan het speculeren op koersstijgingen of -dalingen. Vaak ook nog eens met een risicovol hefboomeffect. Tegenwoordig is de CFD-handel aan banden gelegd.

DEGIRO vergeleken met Lynx, BinckBank en ING

Naast DEGIRO keek ik ook bij andere legitieme brokers, zoals Lynx, ING (mijn eigen bank), BinckBanck en SaxoBank. Die laatste twee zijn inmiddels gefuseerd.

Al deze bedrijven kregen goede reviews online en staat bekend als betrouwbaar. Dat was eis 1.

De eerste drie zijn ook nog eens Nederlandse bedrijven, met een servicedesk in Nederland en een telefoonnummer dat je gewoon op kan bellen. Het Deense Saxobank heeft ook een Nederlandse tak, maar voldoet niet echt aan eis 2. Bovendien hanteert het een minimum inleg, dus die viel af.

Lynx heeft ook een minimum inleg (momenteel van € 3000). Daarnaast heb ik een tijdje geoefend met hun app en platform, en dat beviel me allerminst. Lynx is duidelijk bedoeld voor de wat meer ervaren belegger, die net zo makkelijk in complexe producten als opties en futures handelt. Voor een beginner is hun platform zeer ontoegankelijk.

ING viel ook af. Het platform waarmee je je aankopen kan, doen is op zich wel toegankelijk. Maar bij ING (en eigenlijk alle andere grote banken) zijn de kosten dan weer aanzienlijk hoger dan bij de gespecialiseerde brokers (zoals Lynx en DEGIRO). Je betaalt naast de transactiekosten een jaarlijkse basisfee van € 20 en een servicefee van 0,24% over je complete belegde vermogen. Dat loopt snel op.

Ook BinckBank bleek duur. Ook daar betaal je een servicefee. De transactiekosten zijn er bovendien hoog met een minimum van € 8 per aandeel.

DEGIRO bleef over. Het is een Nederlands bedrijf. Dat inmiddels wel is overgenomen door het Duitse Flatex maar als Nederlands merk blijven bestaan. Ze hanteren geen minimum inleg en de kosten zijn erg laag. Er is geen basis- of servicefee. En voor sommige producten (bepaalde ETF’s) vragen ze zelfs geen transactiekosten.

Op hun site vind je een actueel overzicht van de kosten DEGIRO.

Waar moet je op letten als je bij DEGIRO belegt?

DEGIRO is een online broker. Het bedrijf staat daarom onder toezicht van de Duitse autoriteit BaFin. Door de focus op particuliere beleggers en lage tarieven is DEGIRO uitgegroeid tot een van de grootste brokers van Europa. In 2020 is DEGIRO gefuseerd met het Duitse Flatex Bank.

Standaard profiel of custody profiel?

Als je een account opent, kan je kiezen tussen een standaard– of custody-profiel. Zoals de meeste brokers en banken verdient DEGIRO geld door de aandelen die het voor jou bewaart uit te lenen aan derden. Daarvoor krijgt DEGIRO een vergoeding. Bij een standaardprofiel sta je dat uitlenen toe. Bij een custodyprofiel niet. Door je aandelen uit te (laten) lenen loop je een extra risico. Het zou immers kunnen gebeuren dat de tegenpartij ze niet kan teruggeven of -betalen. Daar staat tegenover dat een standaardprofiel wat extra voordelen oplevert. Zo vraagt DEGIRO dan geen vergoeding voor dividenduitkeringen. Een custodyprofiel is iets duurder, maar dan worden je aandelen dus niet uitgeleend.

Dat risico is volgens mij overigens erg klein, omdat DEGIRO zelf in de meeste gevallen opdraait voor eventuele verliezen. Ik koos een standaardprofiel.

Het depositogarantiestelsel

Sinds DEGIRO samen is met Flatex wordt je onbelegde geld gestald op een rekening van deze Duitse bank. Dat betekent dat je onbelegde geld valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Daarmee is € 100.000 verzekerd in het geval de bank failliet gaat.

Dit was eerder, voor de fusie, anders. Toen hield DEGIRO het geld aan in zogenaamde Cash Funds, die niet gedekt waren. Omdat de broker zijn klanten daar slecht over informeerde, kreeg het onlangs een boete van € 300.000 van de AFM. Maar dit is nu dus niet meer aan de orde.

Je effecten (aandelen en andere producten) zijn overigens gedekt tot 90% van de waarde (met een maximum van € 20.000) in Duitsland, indien de broker failliet mocht gaan.

Hoe ik DEGIRO gebruik

Ik ben geen daytrader of grootverbruiker van de beurs. Ik wil enkel mijn geld investeren in aandelen om er over heel veel jaar een goed rendement mee te behalen. Hiervoor gebruik ik alleen geld dat ik niet direct nodig heb voor ‘noodgevallen’, zoals een periode zonder werk of opdrachten of een nieuwe auto. Daarvoor heb ik mijn noodfonds: geld op een reguliere spaarrekening.

Investeren in ETF’s bij DEGIRO

Mijn bescheiden verzameling ETF’s.

Mijn overige vermogen investeer ik voor de lange termijn, aanvankelijk in losse aandelen (zoals van Ahold, maar ook Microsoft en Unilever). Tegenwoordig koop ik vooral ETF’s, pakketten van heel veel losse aandelen. Een ETF koop je alsof het zelf een aandeel is. ETF’s zijn vooral aan te raden vanwege de automatische spreiding in zo’n ETF (sommige bestaan uit wel duizenden bedrijven). Als er is een bedrijf failliet gaat, merk je daar niks van. Bij losse aandelen is dat risico groter.

Een ander voordeel: ETF’s zijn bij de DEGIRO gratis aan te kopen. Je betaalt geen transactiekosten. Mits de ETF binnen de kernselectie van DEGIRO valt. Op hun site vind je die selectie en de voorwaarden die voor die actie gelden. Dit zijn over het algemeen de meest populaire ETF’s.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar die bovenste, Vanguard FTSE All-World, dan kan je die vinden door in het zoekvenster VWRL in te vullen. Je krijgt dan de actuele koers te zien.

Deze specifieke ETF bestaat uit duizenden minuscule stukjes aandelen van bedrijven over de hele wereld. De Vanguard S&P 500 bestaat uit de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. De iShares EuroStoxx 50 bestaat uit de 50 grootste Europese bedrijven. En de iShares Nasdaq 100 uit de 100 grootste techbedrijven uit de Verenigde Staten.

Zo beleg je dus eenvoudig in duizenden bedrijven over de hele wereld, terwijl je maar 4 aankopen hoeft te doen. Als je eenmaal begonnen bent, is het slechts een kwestie van elke maand wat bijkopen. Geen omkijken naar.

Hier lees je meer over ETF’s.

Op de site van DEGIRO vind je filmpjes en uitgebreide documentatie over hoe je het platform en de app precies gebruikt.

Natuurlijk is er nog veel meer mogelijk met deze online broker. Je kan allerlei complexe producten kopen en verkopen. Maar dat valt buiten mijn doelstellingen. Bovendien is het voor niet-professionals zoals jij en ik nooit raadzaam om veel te handelen. Je maakt bijna altijd verlies.

De basisregels: Wees niet hebzuchtig. Investeer voor de lange termijn, zo goedkoop mogelijk en voor het beste rendement. Doe het langzaam maar zeker en winst is bijna gegarandeerd.

Als je nu een account bij DEGIRO opent via Betering, krijgt deze site een kleine vergoeding. Let op: Beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kan (een deel van) je inleg verliezen.

Veel gestelde vragen

Is DEGIRO een goede broker voor een beginner?

Ja. Als je net begint met beleggen of investeren, is DEGIRO een goed startpunt. Er is geen minimum inleg vereist. Het platform is basic, maar daardoor ik redelijk vlug te doorgronden. En de tarieven zijn over het algemeen laag. DEGIRO heeft een breed assortiment met aandelen, ETF’s en andere producten.

Is DEGIRO een veilige broker?

Je onbelegde geld valt bij DEGIRO onder het depositogarantiestelsel en is tot € 100.000 verzekerd. Als DEGIRO onverhoopt failliet mocht gaan, dan zijn de aandelen nog steeds veilig. Ze vallen niet onder de inboedel van DEGIRO, maar worden bewaard door een apart bewaarbedrijf.

Kan ik bij DEGIRO handelen in Bitcoin en andere crypto?

Nee. Daarvoor moet je bij een cryptobeurs zijn, zoals Bitvavo. Je kan bij DEGIRO wel handelen in heel veel andere producten.

Beginnen met beleggen: mijn ervaringen met DEGIRO – review 2021

Eén gedachte over “Beginnen met beleggen: mijn ervaringen met DEGIRO – review 2021

  1. Interessant! Zelf ben ik naast DEGIRO een grote fan van beleggen via de bank. In beleggingsfondsen. Ik vind het fijn om op die manier het allemaal wat te spreiden en niet alleen te investeren in ETF’s of alles bij dezelfde broker.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven