Wat is financieel onafhankelijk zijn?

Wat is financieel onafhankelijk zijn?

Zeg Vincent, waarom doe je dit allemaal? Wat is nou financieel onafhankelijk zijn? Die vraag krijg ik wel eens, sinds ik hier zo open en bloot bezig ben met besparen, verdienen en beleggen.

En als ik de vraag niet van iemand anders krijg, dan stel ik hem mezelf wel.

Het is altijd goed om je eigen acties te blijven bevragen.

Het korte antwoord op die vraag: financieel onafhankelijk zijn, betekent dat ik geld genoeg heb om van te leven. Dat ik niet meer hoef te werken voor dat geld.

Maar in de loop van de tijd ben ik nog een hoop andere voordelen, motivaties en redenen tegengekomen. Die deel ik hier graag.

Financieel onafhankelijk zijn is persoonlijke ontwikkeling.

Uit de Verenigde Staten komt de term FIRE – dat staat voor Financial Independence & Retire Early. In Nederland is deze gepopulariseerd door het onvolprezen Financieel Onafhankelijk Blog. In de term FIRE wordt financiële vrijheid verbonden met een vervroegd pensioen. Hoewel dat zeker een doel kan zijn, is het niet in eerste instantie mijn doel. Ik vind mijn werk veel te leuk. Bovendien levert het me niet alleen geld op, maar ook erkenning en voldoening.

Daarom zou ik willen stellen dat financieel onafhankelijk zijn gaat over persoonlijke ontwikkeling. Ik wil niet stoppen met werken om te kunnen rentenieren. Maar ik wil straks alleen nog dat werk hoeven doen, waarmee ik mijn ambities kan verwezenlijken of dat goed is voor mijn persoonlijke ontwikkeling.

Financieel onafhankelijk zijn is een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Ik ben een ondernemer, zzp’er om precies te zijn. En als ondernemer loop je risico’s. Een van die risico’s is dat er op een dag geen klanten meer zijn. Een ander risico is dat ik op een dag arbeidsongeschikt wordt. In beide gevallen heb ik geen inkomen meer en maak ik geen aanspraak op een uitkering. Daarom wordt ondernemers altijd aangeraden om een financiële buffer te hebben en een peperdure particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Als ik financieel onafhankelijk ben, heb ik automatisch alle financiële risico’s van mijn onderneming afgedekt. Gratis en voor niets. Sterker nog, ik kan dan zelfs uit vrije wel beslissen om te stoppen met werken, en nog steeds is er niets aan de hand.

Financieel onafhankelijk zijn is goedkoper uit zijn.

Het is rare wereld, maar rijke mensen zijn vaak goedkoper uit. Als je een riante financiële buffer hebt, hoef je nooit spullen op aanbetaling (tegen 13% extra kosten) te kopen. Je hoeft geen dure leningen of kredieten af te sluiten. Je hoeft ook niet een geldverslindend private lease contract af te sluiten.

En je kan je eigen verzekeraar spelen. Daardoor hoef je zaken als fietsen, huisdieren en misschien je eigen uitvaart niet te verzekeren. Je betaalt ze, indien nodig, uit eigen zak. En dat is uiteindelijk altijd goedkoper. Als dat niet zo is, zouden verzekeraars geen geld verdienen. En dat is zeker niet het geval.

Bovendien kan je investeren in duurdere, kwalitatief beter meubels en andere spullen, die langer mee zullen gaan en dus op de lange duur goedkoper zijn. Of, als je er toch eerder vanaf wil, nog een hogere inruilwaarde zullen hebben bij de garage of via Marktplaats.

Financieel onafhankelijk zijn is mijn kinderen het goede voorbeeld geven.

Ieder ouder voelt de plicht om voor zijn kinderen te zorgen. Wat er later ook gebeurt. Dat betekent dat je er voor wil zorgen dat ze later (over een jaar of 12, voor ons) de mogelijkheid hebben om te studeren. Dat ze op een goede plek kunnen wonen. Als je financieel onafhankelijk bent, kan je ze daar bij helpen.

Maar dat is niet wat ik hier bedoel. Financieel onafhankelijk worden betekent vooral dat ik voordoe hoe het moet. Door in hun nabijheid bewust om te gaan met geld, en uit te leggen wat ik doe, laat ik ze zien, wat dat met enige zelfdiscipline kan opleveren. Als ze met eigen ogen de voordelen van financiële vrijheid hebben gezien, willen ze later niks anders meer. Hoop ik, althans. Ze zijn in ieder geval op de hoogte van de mogelijkheid en hoeven er niet pas op hun 36e achter te komen dat het ook anders kan, zoals hun vader.

Financieel onafhankelijk zijn is duurzaam leven.

We leven in een kapitalistische wereld, waar groei de enige meter van succes is. Dus wordt die groei versnelt en versnelt, ten koste van alles. Uitputting van de aarde en de mensen op die aarde zijn een groot probleem.

Hoewel het misschien tegenstrijdig klinkt, gaat financieel onafhankelijk zijn daar tegenin. Financieel onafhankelijk zijn gaat over weten wanneer het genoeg is. Het gaat over consuminderen, over heel bewust je geld uitgeven.

Enkele voorbeelden: je berekent een doelbedrag, waarna je kan minderen met werken. Je bespaart waar mogelijk. Je investeert in duurzame spullen, die misschien meer kosten, maar langer meegaan en beter voor het milieu zijn.

Financieel onafhankelijk zijn is liefdadigheid.

De vrijheid die financiële onafhankelijkheid je oplevert, geeft je ook de ruimte om na te denken over zingeving. Voor veel mensen is werk de zin van het leven. Dat is niet per se erg en ook niet zo gek als je jarenlang 40 of meer uur per week aan dat werk besteed.

Maar wat nou als er nog iets anders is? Dat zou kunnen toch? De enige manier om daar achter te komen is door te minderen met dat werk. En dat kan als je financieel onafhankelijk bent.

Zelf ben ik nog niet zo ver, maar ik denk er wel over na en ik vermoed dat die zingeving voor mij in liefdadigheid ligt. Ik ben daarom al voorzichtig begonnen met het opbouwen van een portefeuille van goede doelen. Daarmee reserveer ik een (nu nog klein) deel van mijn rendement voor liefdadigheid. Als ik minder ooit minder ga werken, komt daar ook vrijwilligerswerk bij.

Financieel onafhankelijk zijn is geen mythe, maar volkomen realiseerbaar.

Financieel onafhankelijk worden is voor veel mensen volkomen realiseerbaar. Als je mij drie jaar geleden had gevraagd dat ik nu meer dan een halve ton bij elkaar had gespaard, zou ik je voor gek hebben uitgemaakt. Toen leefde ik nog zoals vele anderen: al mijn inkomen gaf ik vrijwel meteen weer uit. Als er iets extra’s binnenkwam, dan trakteerde ik ons op een uitje of iets anders lekkers.

Toen leerde ik wat financieel onafhankelijk zijn kan betekenen. Dat het me kan helpen om mijn dromen te verwezenlijken. Dat het me überhaupt liet nadenken over wat die dromen dan precies zijn. Daarom wil ik nu niks anders meer.

Als ik het kan, dan kan jij het ook.

Als je nu nog twijfelt, maar wel geïnteresseerd bent, dan kan ik je doorverwijzen naar de meest populaire artikelen op deze website. Daarmee kan je voorzichtig beginnen aan jouw reis naar financiële onafhankelijkheid.

Wat is financieel onafhankelijk zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven