Maakt geld gelukkig? Of maakt meer geluk juist rijker?

Maakt geld gelukkig?

Soms schaam ik me. Sinds ik een vermogen heb dat positief is, voel ik me erg gelukkig. Als ik naar mijn vermogensupdates op deze site kijk of het rendement van mijn beleggingen bereken en ik constateer dat de cijfers weer omhoog zijn gegaan, dan voelt dat, tja, lekker.  

Is dat gênant? Trap ik erin? Is het een kapitalistische val? Ben ik Jordan Belfort gewonnen, je weet wel die geldbeluste klootzak uit The Wolf of Wall Street, en ga ik straks ook neerkijken op anderen die misschien niet zoveel geld hebben?

Ik ben gelukkig, maar tegelijk twijfel ik. Geld maakte toch niet gelukkig? Dat zeiden mijn ouders vroeger altijd en dat is wat ik ook altijd dacht. Het was een fijne gedachte voor mijn ouders, die lange tijd immers helemaal geen vermogen hadden. Ik evenmin. Maar wat maakte het uit, geld was maar oppervlakkig.

Toch blijkt uit sommige onderzoeken dat dat niet helemaal waar is. ‘Arme mensen’ worden wel degelijk gelukkiger van wat meer geld. Alleen hoe groter de toename van geld, hoe kleiner de toename van geluk. De sweet spot blijkt te liggen bij een inkomen van € 60.000 per jaar. Extra inkomen daarboven levert in principe geen extra geluk meer op.

Ik weet niet wat jullie normaal vinden, maar ik vind een jaarinkomen van € 60.000 nog best bizar veel.

Een niet onbelangrijke vraag die hierbij van belang is: wat is geluk? Er zijn meerdere vormen van geluk, zo blijkt. In onderzoeken worden vaak twee types onderscheiden: tijdelijk geluk, oftewel mazzel. En langdurig geluk, oftewel levensvoldoening. Bij de vraag of geld gelukkig maakt gaat het om dat laatste. En die correlatie is maar moeilijk te vinden.

Gelukkig worden van je vermogensupdates of een meevaller op de beurs valt onder tijdelijk geluk. Daar hoef ik me dus niet voor te schamen.

Het langdurige geluk van mensen hangt maar in geringe mate af van hun rijkdom, zo blijkt uit onderzoek. ‘In Nederland gaat nog geen 5% van de verschillen in geluk gepaard met verschil in inkomen,’ lees ik in een artikel van socioloog Ruut Veenhoven.

Of zou het ook andersom kunnen zijn? Zou het zo kunnen zijn dat geld niet zozeer gelukkig maakt, maar dat meer levensgeluk meer geld oplevert?

Het lijkt logisch. Veel mensen zeggen – terecht natuurlijk – dat niet geld het belangrijkste in hun leven is, maar dat ze gezond zijn. En dat ze een baan hebben waar ze blij van worden. Een goede gezondheid en minder stress op je werk hebben meer productiviteit als gevolg. En daarmee een hoger inkomen.

Ik ben gezond en zeer tevreden met mijn werk. Daarmee prijs ik mijzelf gelukkig. Dat ben ik al jaren. Ook in de jaren dat ik zo goed als blut was. Sterker nog: als ik mijn studieschuld meetel (en waarom zou ik dan niet doen?), zat ik jarenlang in de schulden. Toch ben ik nooit structureel ongelukkig geweest. Ik was immers gezond en deed wat ik leuk vind.

Nu ben ik rijk en gelukkig. Vroeger was ik arm en gelukkig. Het maakt weinig uit.

Maar als geld zo weinig bijdraagt aan geluk, waarom ben ik er dan soms zo obsessief mee bezig? Daar heeft Veenhoven wel een antwoord op: ‘Het spel is belangrijker dan de knikkers.’ Evolutionair gezien zijn organismen die zich bezighouden met van alles en nog wat en daar hun geluk uit halen in het voordeel. Werk brengt ons eerst geluk en voldoening, en in tweede instantie rijkdom.

Fijn, dan log ik nu weer even in bij de DEGIRO.

Maakt geld gelukkig? Of maakt meer geluk juist rijker?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven