Goedkoop bitcoin kopen bij Bitvavo, en dan maar hodl’en

bitcoin kopen bij Bitvavo

Een klein deel van mijn belegde vermogen bestaat uit bitcoin. Dat heb ik grotendeels gekocht bij het Nederlandse crypto-wisselkantoor Bitvavo. Gewoon, omdat je daar makkelijk en goedkoop bitcoin kan kopen.

Vorig jaar was ik nog de ultieme beginner. Ik wilde een kleine positie opbouwen in bitcoin, gewoon om te kijken hoe dat werkt. Om de zoveel tijd schafte ik wat bitcoin aan. Bij Bitvavo ging dat het simpelst. Langzaam maar zeker is de waarde ervan meer dan verdriedubbeld.

Het is aan te raden om een klein deel van je vermogen aan te houden in bitcoin. Een andere cryptomunt kan ook, zoals ethereum, maar als je net begint, is het verstandig om te kiezen voor de grootste, bekendste en daardoor meest liquide munt. En dat is nou eenmaal bitcoin.

Hoe het precies werkt, ga ik hier niet behandelen. Daarover zijn artikelen genoeg geschreven. Het komt erop neer dat door het algoritme achter bitcoin automatisch schaarste wordt gecreëerd, waardoor de ‘coin’ meer waarde krijgt (zolang er vraag is). Sommigen vergelijken bitcoin dan ook meer met een edelmetaal als goud, dan met een valuta.

Waarom bitcoin onderdeel zou moeten zijn van je beleggingsportefeuille

Er bestaan vele analyses, voorspellingen en ideeën over bitcoin en de hele cryptomuntenmarkt. De een vindt het een hype, een zeepbel of een scam. De ander vindt het de technologie van de eeuw, een revolutie in de financiële wereld of een geldmachine die je niet kan negeren.

Feit is dat niemand de toekomst kan voorspellen en dat al bovenstaande opties mogelijk zijn. Maar dat bitcoin zomaar weggaat, is wel steeds onwaarschijnlijker. Steeds meer worden bitcoin en blockchain (de technologie die cryptomunten mogelijk maakt) geïntegreerd in het financiële systeem. Belangrijke bedrijven en figuren, zoals Elon Musk en Cathie Wood propageren de technologie. Het begint erop te lijken dat het echt wel eens de revolutie van de eeuw kan zijn.

En dan kan je er maar beter vroeg bij zijn door nu alvast voorzichtig erin te investeren. Niet te veel, want het blijft een onzeker product, maar wel genoeg om later te kunnen zeggen dat je er vroeg bij was (en de winst kan laten zien die dat bewijst).

Voorzichtigheid is dus geboden. Ik heb zelf de regel dat ik het niet koop als de waarde van mijn bitcoin meer dan 1% van mijn totale vermogen is.

Een andere persoonlijke regel is dat ik bitcoin koop voor de lange termijn. In de cryptocommunity is daar een term voor bedacht: ik hodl. Met andere woorden: ik hold, ik hou mijn coins vast, ik verkoop ze niet. Niet als het even slecht gaat en niet als ze hoger staan dan ooit. Ik ga ervan uit dat deze innovatieve technologie nog in de kinderschoenen staat, ups en downs zal kennen, maar op den duur de leidende technologie zal worden.

Hoe werkt bitcoin kopen bij Bitvavo?

Bitcoin koop je helaas nog niet bij de bekende brokers en banken, zoals DEGIRO of ING. Daarom zijn er speciale cryptobeurzen en -wisselkantoren. Coinbase is een bekende Amerikaanse exchange, die onlangs een notering kreeg op de beurs. Bitvavo is een grote Nederlandse speler op deze snelgroeiende markt. Wat mij betreft is het momenteel de beste plek om goedkoop bitcoin aan te schaffen.

 • Ze zijn goedkoop. Je betaalt 0,25% kosten op een transactie. Als je voor € 100 aan bitcoin koop, betaal je dus € 0,25.
 • Ze zijn klantvriendelijk. Ik stuurde al twee keer een mail met een vraag en kreeg dezelfde dag nog antwoord.
 • Het platform is heel eenvoudig. Er zijn weinig opties en verwarrende knoppen. Als je op ‘geavanceerd’ klikt, zijn die er overigens wel. Voor de liefhebbers die graag traden (dat zijn wij dus niet).

Als je je eerste bitcoin wil kopen, dan doe je dat heel simpel zo:

 • Stap 1: aanmelden. Je meldt je aan bij Bitvavo met deze link. Door deze partnerlink betaal je de eerste week geen transactiekosten. Daarna vul je je gegevens in.
 • stap 2: identiteit verifiëren. Zoals alle brokers en ‘exchanges’ moet je je identificeren met een geüploade foto van je paspoort of rijbewijs. Dit is binnen enkele minuten gedaan.
 • Stap 3: euro’s overschrijven met iDeal (direct, zonder extra kosten) of een overschrijving (1-2 werkdagen).
 • Stap 4: van die euro’s koop je bitcoin. In je dashboard scrol je door de lijst tot je bij de B komt, dan klik je op Bitcoin (niet bitcoin cash of bitcoin CV, gewoon Bitcoin). Onder het tabblad ‘kopen’ vul je in voor hoeveel euro je wil kopen, en dan klik je op Kopen.

Dus eerst zoek je de munt of coin die wil aanschaffen:

Je dashboard in Bitvavo.

En dan vul je in voor hoeveel euro je wil aanschaffen. Je ziet ook direct wat de handelskosten zijn.

Dit is de pagina waar je koopt en verkoopt.

Binnen enkele minuten moet het op je Bitvavo-account staan.

Nu is het een kwestie van wachten en hopen dat de waarde van je bitcoin stijgt naar grote hoogten. Je kan je bitcoin nu ook overschrijven naar een wallet, een extra beveiligde omgeving, online of offline. Je kan ook te allen tijde de bitcoin weer omruilen tegen euro’s en die terug laten schrijven naar je bankrekening.

Zoals gezegd, koop ik geen extra bitcoin meer, als de cryptomunt door koersstijgingen meer dan 1% van mijn totale vermogen gaat uitmaken: Ik hodl. Ik ga dus niet handelen en ik verkoop nooit. Het is van belang om dit hele cryptoverhaal niet moeilijker te maken dan het hoeft te zijn.

Beleggen is voor 99% niks doen. Dat geldt net zo goed voor bitcoin.

Open gratis een account bij Bitvavo met deze kortingslink voor als je wil beginnen met beleggen in bitcoin (of andere cryptovaluta) bij Bitvavo. Door op deze partnerlink tussen Bitvavo en Betering te klikken en je aan te melden, betaal je de eerste week geen transactiekosten.

Goedkoop bitcoin kopen bij Bitvavo, en dan maar hodl’en

2 gedachten over “Goedkoop bitcoin kopen bij Bitvavo, en dan maar hodl’en

 1. Hi Vincent,

  Vergeet niet om de optie ‘Staking’ aan te zetten, bij de instellingen. Je coins worden dan gebruikt om het netwerk te onderhouden, maar daar merk jij als gebruiker helemaal niks van. Levert je bij sommige coins wekelijks tot 10% ‘rente’ op, uitgekeerd in de coins of een alternatieve coins die je ook weer kan verkopen. Bij Bitcoin is het ‘maar’ 1,2%, maar alles helpt en je hoeft er niks voor te doen. HODL maar!

 2. Ha Dirk Jan, Goeie tip! Ja, dat heb ik inderdaad gedaan. Het werkt als een rente op een spaarrekening. En dan is 1,2% veel meer dan je daar krijgt.
  Overigens heb ik ook een dot bitcoin geparkeerd bij Celcius App (zie pagina over kortingen boven in het menu). Daar krijg je rond de 4% op je bitcoin. Omdat zij je geld gebruiken om uit te lenen, net als de banken dus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven