Zo zocht en vond ik een goede en goedkope telefoon

een goede en goedkope telefoon

O, horror, dit weekend viel mijn telefoon op de grond. Pats! Scherm gebarsten, ingewanden eruit, over en uit, niets meer aan te doen. Lang tijd om te vloeken en jammeren had ik niet, want ik ben – zo blijkt altijd weer op het moment dat je zonder zit – nogal gehecht aan dat apparaat. Dus zocht ik meteen een nieuwe. Maar wat is nu een goede én goedkope, nieuwe smartphone?

een goedkope telefoon kopen
Mijn oude iPhone 6 uit 2017.

Eerst even over mijn oude. Dat was een iPhone 6, gekocht in 2017. Hij heeft het dus nog mooi 4 jaar uitgehouden. Ik kocht die telefoon in een tijd dat ik nog niet bezig was met besparen en financieel onafhankelijk worden. Niet dat hij heel duur was. In 2017 was de iPhone 6 ook al 3 jaar oud, maar in combinatie met het abonnement dat ik bij Telfort nam, kostte het me al met al toch € 27,50 per maand.

De factuur bij mijn abonnement bij Telfort.

In twee jaar had ik het toestel afbetaald voor een totaal van 24 x € 15 = € 360.

Toen ik 2019 het contract verliep en de iPhone was afbetaald, heb ik een nieuw sim-only-contract afgesloten bij Youfone voor €9 per maand. (Klik op de link voor € 15 korting op een nieuw abonnement.) Ik besloot de telefoon zo lang mogelijk te blijven gebruiken, totdat hij helemaal op was.

Dat moment was blijkbaar afgelopen weekend.

Tegenwoordig ben ik wel een extreme bespaarder. Dus is € 360 voor een telefoon eigenlijk geen optie meer. Dat betekende, niet heel verrassend, ook dat ik afscheid moest nemen van het merk Apple.

Maar waar vond ik dan een net zo goede, maar een stuk goedkopere telefoon?

Apple of Samsung of geen van beiden?

Ik keek toch eerst even naar het goedkope segment van Apple. Daar ben ik nu eenmaal aan gewend. Op verschillende sites werd mij verteld dat de standaard vervanging van de iPhone 6, de iPhone SE is. Die heeft net zo’n klein formaat. Probleem: de iPhone SE is € 432.

Dus toen ging ik kijken bij Samsung. Zoals altijd kom je dan terecht in een moeras van modellen, typenummers, formaten en kleuren. Het lijkt wel of Samsung elke dag een nieuw model op de markt brengt. De A21 is een van hun budgetmodellen. € 197 kost hij nu.

Prima toestel volgens mij. Maar omdat ik gevoelsmatig iets tegen Samsung heb, keek ik toch nog even verder.

Het onbekendere budgetsegment

OPPO heeft goedkope android-telefoons. Dit is een Chinees merk en lijkt veel op Samsung.

Xiaomi is nog zo’n Chinees merk. De Redmi 9C van Xiaomi is met € 149 absoluut de goedkoopste die ik bij bol.com kon vinden.

Dit zijn nieuwe merken, waar ik geen ervaring mee heb. Ik besloot nog even verder te kijken.

Of toch een goedkope refurbished telefoon?

Ik maakte nog een kort uitstapje naar websites waar refurbished telefoons worden verkocht, oftewel opgeknapte tweedehands telefoons.

Maar ik wist al snel dat ik dat niet ging doen. Refurbished is een risico dat ik liever niet loop. Mijn vader vertelde me altijd dat ik elektronica nooit tweedehands moet kopen. Je kan bijna nooit ‘onder de kap’ kijken om te zien hoe erg een apparaat versleten is. Zeker batterijen slijten snel bij veelvuldig gebruik.

Bovendien zijn de prijzen van refurbished telefoons nu ook weer niet zo goedkoop. Zo bleek. Een iPhone SE kost er nog altijd tussen de € 270 en € 360.

Een onverwachte winnaar

Toen kwam ik terecht bij Motorola. Deze naam ken ik uit mijn jeugd. Ik wist niet eens dat ze nog bestonden. Maar ze zijn er nog, ook al zijn ze opgekocht door het Chinese bedrijf Lenovo.

Sinds dit jaar verkoopt Motorola de Moto G30 telefoon. €169 kost die. En ondanks de grootte (6,5 inch) van het scherm, was ik meteen verkocht.

Dit waren enkele voordelen die ik in recensies las:

  • Prettige vormgeving
  • Goede camera
  • 128 GB opslag
  • Android zonder onzinsoftware voorgeïnstalleerd.
  • Gratis hoesje erbij (niet onbelangrijk!)
  • Met andere woorden: clean en degelijk.

Uiteindelijk gaat het kopen van een telefoon toch ook om gevoel. Want alle (goedkope) android-telefoons lijken op elkaar.

Voor € 169 kon ik haast niet de mist in gaan. Ik heb de telefoon gekocht en gebruik hem nu al een paar dagen. Het installeren ging voortvarend. De batterij is na drie dagen nog steeds niet leeg.

Zo kocht ik mijn nieuwe, goede en goedkope telefoon.

Disclaimer: dit artikel is niet bedoeld als reclame voor Motorola. Ik heb geen banden met dat bedrijf. Ik wil enkel over mijn zoektocht naar een goede en goedkope telefoon vertellen, opdat anderen er ook iets aan hebben. De links naar de verschillende modellen in dit artikel zijn affiliate-links van Bol.com.

Gerelateerde berichten

Zo zocht en vond ik een goede en goedkope telefoon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven