3 manieren om aan gratis loten uit de loterij te komen

gratis meespelen in loterij

Eerst even een bekentenis. Ik vind loterijen leuk. Vroeger kraste ik in tijdschriften al die reclames van de Postcodeloterij open. Ik keek de spelshows van de Staatsloterij, waarin mensen exorbitante bedragen wonnen. Ik won niks, maar Marc Klein Essink was mijn held.

Marc Klein Essink. Beeld en Geluid

Natuurlijk deed ik nooit mee. Ik kocht geen loten. Als kind niet. Als volwassene niet.

Loterijen zijn funest voor je financiële huishouding. Je gaat niet een tientje besparen op boodschappen of benzine en tegelijk een straatje Staatsloten kopen.

Voor loterijen geldt het omgekeerde van beleggen op de beurs: hoe langer je tijdlijn, hoe groter de kans op (serieus) verlies.

Jammer, hoor. Want het is zo leuk. Die spanning. Die uren voorafgaand aan de trekking, dat je je even multimiljonair kan wanen.

Is er dan echt geen manier waarop ik van mezelf toch mee mag doen?

Jawel, die is er wel: gratis loten.

Welke loterij heeft de grootste winstkans?

Ook al is de winstkans van iedere loterij in Nederland astronomisch klein, als je je potentiële verlies tot nul kan reduceren, dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je niet meespeelt.

Met andere woorden: zie aan gratis loten te komen.

En hoewel dat onmogelijk lijkt, is dat het niet. Let op: we hebben het hier natuurlijk wel over legale manieren om aan loten te komen.

Voordat ik vertel hoe ik aan gratis loten kom, is het handig om te bepalen welke loterij de grootste winstkans heeft.

Gelukkig zijn loterijen zijn verplicht om de winkans van hun loten te publiceren. Normaal gesproken kan je daar niet zo veel aan aflezen. Want ook al heeft de Eurojackpot een winkans van 1 op 26, de Postcodeloterij van 1 op 7 en de Staatsloterij van 1 op 1,8, dit betekent niet automatisch dat je altijd voor de Staatsloterij moet kiezen. Ten eerste kosten die loten het meest, namelijk € 15. Ten tweede keren zij heel veel prijzen uit die lager zijn dan € 15. Kortom, ook al win je een tientje, dan nog maak je € 5 verlies.

Winkans is niet hetzelfde als winstkans.

Dus dan weet je nog niks

Maar dit is niet het geval, als je niks betaalt voor je loten. Dan is een winbedrag van een tientje ook daadwerkelijk € 10 winst.

Kortom, als je gratis loten zoekt, kies dan, indien mogelijk, voor Staatsloten.

Je winstkans is dan hoger dan 50%.

3 manieren om aan gratis loten te komen

  • Vraag Staatsloten cadeau! Het is bijna Sinterklaas, kerst of misschien ben je binnenkort wel jarig. Zet 1/5-Staatsloten (€ 3 per stuk) op je lijstje. Of hele loten, als je het groter aan wil pakken. Dit klinkt misschien flauw, maar tot voor kort dacht ik er niet aan om loten als cadeau te vragen. En dat terwijl ik altijd zoveel moeite heb met cadeaus verzinnen. Dit is een prima oplossing. En mensen vinden veel leuker om loten te geven dan gewoon geld of een cadeaubon. Een lot uit een loterij is geen geld, maar een ervaring. Vergeet trouwens niet om de gever gepast en royaal te bedanken, indien je tegen alle verwachtingen in toch die megasuperduperextraknaljackpot wint.
  • Sparen bij Primera. De Primera, je weet wel die sigaren- en lotenboer annex postkantoor, heeft tegenwoordig een spaarsysteem. Daarmee kan je sparen voor gratis Staatsloten. Als je er toevallig toch vaak komt, zoals ik om al mijn Marktplaatspakketjes te versturen, dan is elk punt mooi meegenomen. Bij 250 punten krijg je een 1/5-staatslot. Dat duurt lang, ja. Dus hoe eerder je begint…
  • Acties van loterijen. Momenteel voert de BankGiroLoterij een actie. Je kan je inschrijven voor 3 gratis loten. Daarmee speel je 3 keer voor niks mee. Zie het als een proefabonnement. Uiteraard willen ze dat je daarna blijft meespelen, dus als je niet tijdig je proefabonnement weer opzegt, ga je wel betalen. Deze methode is een beetje tricky. De loterij zal er alles aan doen om je binnen te houden, zoals alvast geld afschrijven, voordat je je derde gratis speelbeurt hebt gehad. Dat geld kan je dan vervolgens weer storneren. Maar dat zorgt ervoor dat je bij hun op de zwarte lijst komt van mensen die alleen gratis willen meespelen. Dat willen ze natuurlijk niet. Maar ja, het is niet onmogelijk. Op koopjeswebsites als Pepper.com kan je in de gaten houden wanneer een loterij zo’n actie doet. En jawel, dat gebeurt vaker dan je denkt.

Waarschuwing: loterijen zijn geen liefdadigheidsinstellingen. Ook al doen ze heel graag alsof ze dat wel zijn. Het zijn commerciële bedrijven die gebruikmaken van keiharde verkooptechnieken.

Geef daarom nooit je telefoonnummer aan ze, zelfs niet als ze daarvoor gratis loten beschikbaar stellen. Je komt er nooit meer vanaf. Ook als ze een mailadres vragen, zorg er dan voor dat je een secundair mailadres geeft, eentje waarop je maar zelden kijkt.

Met een beetje gezond verstand moet het heel goed mogelijk zijn om een paar keer per jaar voor niks mee te spelen met een loterij. Grote kans dat je er geen hoofdprijs mee wint, héél grote kans zelfs, maar verliezen kan je ook niet. En dat maakt het zo leuk.

Weet jij nog andere manieren om aan gratis (Staats)loten te komen? Vertel het in een reactie.

3 manieren om aan gratis loten uit de loterij te komen

4 gedachten over “3 manieren om aan gratis loten uit de loterij te komen

  1. Stiekem droom ik er ook wel eens van om een goed bedrag te winnen met een loterij. Heel soms doe ik dan ook mee, maar tegen beter weten in uiteraard. Wel wimpel ik altijd alle verkopers af met het argument dat ik zelf bepaal wanneer ik met welke loterij meespeel. Gewoon af en toe en: mensen die vragen worden overgeslagen.

    1. Ha ha, ja ik ken het gevoel. En daar weten die bedrijven ook lekker op in te spelen met hun reclames. Ik durfde er ook lang niet om te vragen, maar sommige mensen vinden het echt leuk om loten te geven. Ik ga het zelf ook doen, als cadeau aan vrienden.

    1. Ha Jeannet! Bij de BankGiro is je banknummer je lotnummer. Ik snap je wantrouwen. Maar al die trekkingen staan onder streng toezicht van notarissen en zo. Misschien naïef, maar ik geloof er wel in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven