Ik behoor tot de rijkste mensen ter wereld – en jij waarschijnlijk ook

Hoe begin je een blog over geldzaken?

Met een meting misschien.

Afgelopen zaterdag las ik de column van Ionica Smeets in de Volkskrant. Daarin vertelt hoe ze erachter kwam dat haar gezin tot de rijkste 1,4 procent van de wereld behoort. Ik werd meteen benieuwd naar onze plek in de rangorde. Ionica gebruikte de rekenmethode op de site Giving What We Can, die kijkt naar inkomen. Toen ik die invulde, kwam eruit dat ons gezin tot de rijkste 6,5 procent mensen op aarde behoren. Dit vond ik al ongelofelijk.

Maar toen vroeg ik me af hoe dat is als je kijkt naar vermogen in plaats van inkomen. Ionica schrijft: ‘Je blijkt omgerekend rond de 700.000 dollar te moeten hebben om bij de rijkste 1 procent te mogen aansluiten.’ Zoveel heb ik niet. Op de site Global Rich List kan je je plek op de wereldranglijst der rijken zien, gemeten aan de hand van je vermogen. Als ik dat vermogen invul (dat is: waarde van huis + investeringen – schulden) lees ik dat ik op de respectabele 169.763.407-ste plaats kom. Ofwel: ik behoor nu ineens tot de 3,77 procent rijksten der aarde.

Het kan nog gekker. Die laatste site heeft ook de mogelijkheid om je ranking te meten aan de hand van je inkomen. Hier vul ik, in tegenstelling tot bij Giving What We Can, alleen mijn eigen, heel modale inkomen in. Niet dat van het hele gezin, en ook niet hoeveel kinderen ik heb. Als ik dat doe krijg ik tot mijn verbijstering te lezen dat ik tot de bovenste 0,76 procent behoor.

Er zijn vele verschillende manieren op rijkdom te meten. Het gaat er niet om hoe je het meet, maar dat je het meet. Dat is de eerste stap naar een bewustere omgang met geld.

Hoe kan je ooit rijk worden als je niet eens weet hoe rijk je al bent?

Ik behoor tot de rijkste mensen ter wereld – en jij waarschijnlijk ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven