De dood van onze kat Joep, een berekening

kat-overleden

Treurig nieuws: onze kat Joep is overleden. Extra treurig: hij was nog maar net 1 jaar oud. Hij bleek een ongeneselijke kattenziekte te hebben: FIB (Feline Infectieuze Peritonitis).

Dit is een besmettelijke buikvliesontsteking, veroorzaakt door een coronavirus. (Niet ons coronavirus overigens, maar een ander voor ons niet besmettelijk coronavirus.)

Met dit virus heeft hij al langer rondgelopen, misschien zelfs al sinds zijn geboorte. Het is overdraagbaar via de moeder. Maar onlangs zagen we pas de eerste symptomen: verminderde eetlust, vermagering en afzondering.

Vorige week dinsdag bracht ik Joep naar de dierenarts. Die vroeg, nadat ze aan zijn buik voelde, of Joep verzekerd was.

Toen begreep ik meteen dat er iets helemaal niet goed zat.

Nee, onze kat was niet verzekerd.

Er volgden twee röntgenfoto’s, een prik met koortsremmers, nog een consult de volgende dag, een bloedonderzoek, een doorverwijzing naar een gespecialiseerde kattenkliniek, een echo en, toen de ziekte duidelijk was, een euthanasie.

Totale kosten: € 497.

De 3 facturen van de dierenarts en de dierenkliniek

Uiteraard heb ik die kosten onmiddellijk en met liefde betaald. Het gaat hier over Joep, onze Joep.

Tegelijk dacht ik: hoe ver zal dit doorgaan? Stel dat FIB wél te genezen was geweest en er had een operatie moeten plaatsvinden, inclusief een meerdaagse opname. Dan waren de kosten een veelvoud hiervan geweest.

Ethische of onethische vraag?

Misschien klinkt het hardvochtig om nu over de kosten te beginnen van de ziekte en het overlijden van onze kat. Dat is niet mijn bedoeling. Er is gehuild (door het hele gezin), heen en weer gereden en we deden alles wat nodig was voor een zo kort mogelijk lijden. Maar als geldnerd kan ik niet ontkennen dat het financiële aspect ook mijn aandacht trok.

Wanneer zeg je bijvoorbeeld tegen een dierenarts: stop, zo is het genoeg, ik kan of wil niet nóg meer betalen? Dat is een lastige ethische vraag die ik nu niet hoefde te beantwoorden. Maar hij blijft me wel bezighouden.

Bovendien heb ik het geluk, dat ik het allemaal makkelijk kon betalen. Maar wat als je minder te besteden hebt? Wat als je niet zomaar € 500 kan pinnen voor je kat?

De eerste vraag van de dierenarts bleef ook door mijn hoofd spoken. Is Joep verzekerd? Had ik Joep moeten verzekeren?

Als we ooit een nieuwe kat in huis nemen, moet ik hem dan verzekeren?

Ik heb principieel iets tegen onnodige verzekeringen. Maar is een huisdierverzekering een onnodige verzekering? Mijn onderbuikgevoel zei van wel. Maar nu wilde ik toch een berekening maken, omdat te kijken of dat echt zo was.

Eerst had ik een concrete vraag nodig. Dat werd deze: Wat had het me gescheeld, als ik Joep vanaf het begin had laten verzekeren?

Welke kattenverzekering kies ik?

Goed, eerst een verzekering kiezen. Oppervlakkig onderzoek leerde dat er voor katten 4 gangbare keuzes zijn qua ziektekostenverzekering, waarvan ik twijfel tussen de eerste 2.

OHRA: € 12,78 per maand

 • Vergoed 80% van elke behandeling.
 • Geen sterilisatie en crematie.
 • Basispakket tot €2500.

Aegon € 9,86 per maand

 • Vergoed 100%, maar eigen risico: €50 per declaratie (mag uit meerdere facturen tegelijk bestaan).
 • Geen dekking voor erfelijke en aangeboren aandoeningen.
 • Geen sterilisatie en crematie.

Je hebt ook nog:

Inshared

 • Vergoed 50% van elke behandeling
 • Tot € 3500.
 • Neem nu geen nieuwe klanten aan.

Petplan

 • 4 verschillende niveaus met verschillende dekkingen.
 • Geen dekking voor erfelijke en aangeboren aandoeningen.
 • Te ingewikkeld.

Een uitgebreidere, actuele berekening, met meerdere opties en verzekeraars vond ik op de blog van Catmoneo.

De berekening van mijn voordeel

Ik zou waarschijnlijk kiezen voor OHRA.  In Joeps geval had me dat gekost: 10 maanden x €12,78 = € 127,80.

Van de rekening had ik dan alsnog betaald.

De crematie van € 37,50.

20% van de rest van de rekening: € 99,40.

In totaal had Joeps medische traject me dus alsnog € 264,7 gekost. Een besparing van € 232,30.

Dit klinkt aardig, maar niet bijster veel. Maar stel nu eens dat Joep 2 jaar later pas ziek was geworden, als hij 3 was. Dan had ik inmiddels zoveel premie betaald, dat er helemaal geen voordeel meer was.

De kans is dus groot dat een huisdierenverzekering meer kost dan hij oplevert.

Dus toch. Deze gedachte zet ik voorlopig weer even uit mijn hoofd. Als we ooit weer een nieuwe feline huisvriend erbij nemen (en mijn kinderen hebben me laten beloven dat we dat doen), dan weet ik nu al dat ik geen verzekering afsluit.

Maar eerst moeten we de dood van Joep verwerken. Mijn kinderen maken tekeningen. Ik schrijf dit blogje.

Geen ramp is groot als hij de laatste is

Seneca

Gerelateerde berichten

De dood van onze kat Joep, een berekening

7 gedachten over “De dood van onze kat Joep, een berekening

 1. Wij hebben een hond van nu 15 jaar en 3 katten van nu 13 jaar.
  Sinds een paar jaar hebben wij een spaarrekening voor de dieren. Hierop sparen we €75 per maand. Deze rekening wordt uitsluitend gebruikt voor de dierenarts.
  Geen verzekering dus maar wel altijd genoeg geld om de nota te betalen.

 2. Ik heb voor ik mijn kat, nu een jaar, aanschafte al een potje gemaakt. Daarnaast heb ik een vriend geholpen zijn dierenartsrekening te betalen(en zal hij dat bij mij ook doen als het nodig is)
  Ik heb een minimuminkomen, maar wilde zo graag een kat. Het heeft mij ook zo goed gedaan, en nog. Maar minima of niet, voor een dier moet je goed zorgen, vandaar dus die reserve al tevoren bij elkaar sparen.

 3. Het ligt er maar net aan hoe het kwartje valt. Voor een “gewone”, ongecompliceerde botbreuk bij een gezonde hond kan je zo maar 2000 euro kwijt zijn. Een opname in een specialistische kliniek kan je zomaar een veelvoud hiervan gaan kosten. Hier geen verzekering, maar wel een rekening voor de twee honden waar minimaal 2000 euro op staat, om de eerste klap op te vangen. Veterinaire zorg, vergelijkbaar met humane zorg, is gewoon duur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven