Hoe ik een schat aan Magickaarten ontdekte en die ga verkopen

Magickaarten verkopen

Soms liggen de meest waardevolle schatten jarenlang recht onder je neus.

Of in de berging, zoals in mijn geval.

Op de middelbare school speelde ik een kaartspelletje genaamd Magic The Gathering. Ik speelde het met mijn vrienden. Het is in wezen een simpel spelletje. Alle spelers zijn tovenaars, sorry wizards, en beginnen met 20 levens. De kaarten in je hand stellen spreuken en monsters voor, waarmee je de anderen pijn kan doen. Wie ervoor kan zorgen dat de andere wizards hun 20 levens verliezen, wint het spel.

Dat klinkt misschien saai, ware het niet dat er toen al duizenden verschillende kaarten waren gedrukt, zodat er ontelbare manieren zijn om het spel te spelen. Inmiddels zijn dat tienduizenden kaarten, want het spel bestaat nog steeds. Elke jaar verschijnen er nieuwe kaarten met nieuwe spreuken en monsters.

Magickaarten zijn ook verzamelobjecten. De oudste kaarten (uit 1993) gaan soms van de hand voor tienduizenden euro’s. Of wat een gek ervoor geeft.

Ergens rond de eeuwwisseling werd ik volwassen (min of meer) en stopte ik mijn kaarten in beschermhoezen en die beschermhoezen in een grote map. Die map belandde in kasten, kelders en bergingen. De map verhuisde vijf keer mee, zonder dat ik hem opende.

Tot een maand geleden. Nu ik alles wat los- en vastzit in onze berging aan het verkopen ben op Marktplaats, ben ik eindelijk aan de map toegekomen. Lang kon ik hen negeren – ‘te veel uitzoekwerk’ – maar nu moest ik eraan geloven.

Die tegenzin verdween, toen ik ging opzoeken wat de kaarten waard waren. Mijn mond viel steeds verder open.

Mijn oude Magickaarten gesorteerd per uitbreiding.

Dat kwam ook, omdat ik eerlijk gezegd al eens eerder online had gekeken wat een gemiddelde magickaart waard was en toen bleek dat het om tientjeswerk ging. Mijn verzameling, hoe oud ook (uit midden jaren 90!) was de moeite van het verkopen niet waard. De nostalgische waarde was hoger.

Dat was een jaar of vijf geleden. Nu keek ik op MTGPrice en verschenen er dollartekens in mijn ogen. Zo zag ik dat mijn Mox Diamond 600 dollar waard was. Mijn Sliver Queen gaat van de hand voor 200 dollar. En zo had ik nog een map vol met kaarten. Okay, de rest is niet zó veel waard als die twee, maar staat wel genoteerd voor bedragen tussen de 5 en 100 dollar.

Die map met honderden stukjes karton was alles bij elkaar wel zo’n € 2000 waard. Hoe ging ik die verkopen?

Ik besloot het volgende te doen:

  • Alles uitzoeken. De dure kaarten bij elkaar in de map stoppen, en in Excel een lijst aanmaken met deze topkaarten.
  • Drie speelbare decks maken van 60 kaarten per deck. Als mijn middelbare schoolvrienden van inmiddels bijna middelbare leeftijd en ik het ooit nog eens willen spelen, dan kan ik tenminste meedoen. Ook wil ik mijn zoon natuurlijk kunnen imponeren als hij over een jaar of zes begint te spelen.
  • De rest verkopen.

Maar hoe? Er zijn vele opties.

  • Ik kan de hele verzameling, boem, op Marktplaats gooien. Bieden maar en de eerste die € 1000 biedt, mag ze hebben.
  • Ik kan ze per set verkopen op Marktplaats. Dat kan iets meer opleveren, als ik alles verkoop.
  • Ik ze per kaart verkopen op Cardmarket.com. Dat is veel werk, want je moet elke kaart apart invoeren. Je betaalt ook nog eens 5% provisie per verkoop aan Cardmarket. Om te testen heb ik een account gemaakt en er al wat kaarten opgezet. Tot nu toe heeft nog niemand iets van me willen hebben. De prijzen moeten misschien omlaag, maar dan kan ik beter kiezen voor optie 2.

Ook daar deed ik al een testje mee en toen verkocht ik een setje kaarten binnen vier uur. Ik had zelfs meerdere gegadigden. Marktplaats is bovendien mijn medium. Daar heb ik 5-sterrenrecensies verdiend met mijn uitstekende klantenservice (ha ha). Op Cardmarket ben ik ‘unratable’, omdat ik dus nog niks verkocht.

Dus het wordt toch weer Marktplaats. Wie wil er een stukje karton kopen voor € 500?

UPDATE 2021: Inmiddels zijn we een klein half jaar verder en is de verkoop op Cardmarket ook aangetrokken. Nu ik een stuk of tien deals heb afgerond, ben ik betrouwbaarder geworden en willen meer mensen mijn kaarten kopen. Het fijne aan Cardmarket is dat er geen mogelijkheid is om af te dingen. Op Marktplaats gebeurt dat vaak wel. Wat dat betreft verdien ik die 5% provisie weer terug, en vaak zelfs wat meer. Bij nader inzien is Cardmarket nu mijn medium voor de verkoop van Magickaarten.

Gerelateerde berichten

Hoe ik een schat aan Magickaarten ontdekte en die ga verkopen

Eén gedachte over “Hoe ik een schat aan Magickaarten ontdekte en die ga verkopen

  1. Ik ben zelf net begonnen met uitbreiden van mijn kaart collecties, heb mazzel gehad met wat aankopen en zie dat ik er best wat tijd in aan het steken ben, wil het later ook weer verkopen om zo te kunnen uitbreiden. Mocht je nog wat overhebben (restjes) of tips hebben (of gewoon willen praten over mtg) let me know!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven