Verkopen op Marktplaats: de perfecte advertentie

Marktplaats-advertentie

Mijn meest succesvolle handeltje dit jaar, is zonder twijfel mijn Marktplaatshandel. De eerste advertentie zette ik in maart online, vooral om mijn vrijgekomen tijd door de lockdown op te vullen. En om mijn sterk verminderde inkomen aan te vullen.

Eerst had ik wel mijn twijfels over Marktplaats. Dit zijn enkele vooroordelen die ik had, al dan niet aangepraat door vrienden:

 • Marktplaats is toch een pauperbende? Mensen daar zijn onbeschoft.
 • Daar zitten tegenwoordige alleen nog maar professionele handelaren
 • Je wordt opgelicht waar je bijstaat.

Wat blijkt, dat valt reuze mee. Ik ben nog niet opgelicht. Bijna iedereen, 99% van de mensen die ik spreek, is heel vriendelijk. En de professionele en tweedehands handel leven prima langs elkaar heen.

De eerste drie maanden ging ik helemaal los en verdiende ik ruim € 2000. Inmiddels is het verkooptempo wat gedaald, maar zorg ik ervoor dat er altijd wat te koop staat. De teller staat nu op ongeveer € 3000. Precies kan ik het niet zeggen, want de administratie (een Excelletje) is momenteel een puinhoop. Ik durf daarom ook geen screenshot te plaatsen hier. Dus dit moet je even van me aannemen.

Ik heb inmiddels bijna 150 items verkocht. Van een platvink tot een racefiets. Van oude CD’s tot mijn verzameling Magickaarten.

Ik heb al eerder 4 redenen gegeven waarom iedereen zijn overbodige rommel op Marktplaats zou moeten verkopen. Nu wil ik het hebben over de ideale advertentie.

Want na 150 advertenties heb ik het een en ander geleerd over wat werkt en wat niet. Dit zijn de dingen waar je op moet letten bij het samenstellen van de perfect advertentie.

Een advertentie met veel foto’s en een prijs met onderhandelingsruimte

Maak goede foto’s van je product

Over Marktplaatsfotografie kan ik een apart bericht schrijven (en misschien doe ik dat ook nog wel eens). Maar het komt erop neer dat je moet opvallen tussen alle andere aangeboden waar met heldere en cleane foto’s. Foto’s zijn het eerste wat de koper ziet. Die eerste indruk is belangrijk. Dat houdt in:

 • Fotografeer het object van alle mogelijke kanten. Zodat een klant niet kan denken dat er aan die ene ongefotografeerde kant een beschadiging zit.
 • Fotografeer alleen overdag en gebruik direct zonlicht. Tenzij je een professionele fotostudio tot je beschikking hebt, bestaat er geen beter licht dan zonlicht. Schuif je tafel voor het raam of fotografeer, zoals ik, op de houten vloer.
 • Haal zoveel mogelijk rommel weg uit de achtergrond. Alle focus moet gaan naar het ding dat je wil verkopen. Het beste fotografeer je daarom je object liggend op een ondergrond.
 • Upload veel foto’s!

Prop zoveel mogelijk informatie in de titel van je advertentie

De titel van je advertentie mag 56 karakters bevatten, inclusief spaties. Gebruik deze allemaal en goed. Deze tekst is het eerste dat de potentiële klant leest, nadat hij of zij gescand heeft op foto’s. Dit is de plek om zoveel mogelijk informatie te geven. Noem in ieder geval:

 • Merk*
 • Materiaal (bij kleding, schoenen, meubels)
 • Maat of afmetingen
 • Titel (en auteur of regisseur)
 • Jaar van uitgave
 • Aantal
 • Naam van een eventuele subserie
 • Nieuw (indien iets nooit gebruikt is)

*Marktplaats houdt er niet van als je een merknaam noemt bij een product dat niet van dat merk is. ‘Een Burberry-achtige tas’ of ‘een soort Apple-oortjes’ mogen niet. Marktplaats verwijdert je advertentie als je het toch doet.

Houd de omschrijving zo kort en zakelijk mogelijk

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is de omschrijving minder belangrijk dan de rest van de advertentie. Als potentiële kopers je advertentie hebben opengeklikt, zijn ze immers al verleid door je artikel. Ze willen hier dan vooral de bevestiging zien, dat het product goed is en de verkoper betrouwbaar.

Mijn ervaring is dan ook: hoe minder tekst hier, hoe beter.

 • Het is niet nodig om je titel hier te herhalen in volzinnen.
 • Eventuele schade of andere tekortkomingen van je product moet je hier wel melden. Maar ook: zo beknopt mogelijk. Ga niet uitleggen dat iemand geen last heeft van deze kras of die kapotte schakelaar, als hij het ding zo of zo neerzet. Dat mogen ze zelf bedenken. Je legt zo alleen maar meer nadruk op de tekortkomingen. Dat is niet de bedoeling.
 • Ga ook niet uitgebreid je voorwaarden qua verzenden uitleggen. Daar heeft Marktplaats een aparte plek voor. Zie hieronder. Daar vul je in of mensen mogen ophalen en/of verzenden. En wat dat eventueel kan kosten.
 • Schrijf hier vooral op wat je niet kwijt kon in de titel. En eventueel andere zaken, die het artikel bijzonder of duurder maken.

Maak je prijs concurrerend en doe niet moeilijk bij onderhandelingen

Er zijn 7 prijstypes. Daarvan gebruik ik alleen de eerste twee: Vraagprijs en Bieden. Ik geef een vraagprijs en sta bieden toe.

De andere zijn: Nader Overeen Te Komen (NOTK dus), Op aanvraag, Zie omschrijving, Ruilen, Gratis. Die laatste 2 zijn nu even niet relevant. De eerste 4 zijn te vaag. Of je laat je klanten bieden, of je geeft ze een duidelijke vraagprijs. Probeer naar je advertentie te kijken alsof je het product wil kopen. Dan wil je vooral duidelijkheid. Wat gaat dat ongeveer kosten?

Daarom vul ik bijna altijd een vraagprijs in. Voor dat bedrag mag een koper het meteen meenemen. Als iemand eronder gaat bieden, dan gaan we onderhandelen. Dat kan ook.

Dat leidt ons tot de vraag: wat is een goede vraagprijs?

Dat vergt enig onderzoek. Probeer altijd op te zoeken wat de nieuwprijs van het artikel is of was. Zoek ook op wat het product als tweedehandsje ‘doet’ op Marktplaats. Ga daar als het even kan net onder zitten, of in ieder geval niet ver erboven. Waar het om gaat, als je een succesvolle Marktplaatshandel wil hebben, is dat je veel artikelen snel verkoopt. Niet dat je bij alle artikelen het onderste uit de kan haalt. Dat kan je veel tijd kosten. Die tijd is die paar extra euro’s bijna nooit waard.

Basisregel: concurrerende prijzen leveren de meeste verkoop en dus de meeste omzet/winst op.

Dit geldt ook als je de enige bent, die een artikel aanbiedt op Marktplaats. Bedenk wat de minimale prijs is die je ervoor wil hebben, en wees daarin eerlijk naar jezelf. Tel daarbij ongeveer 20% onderhandelruimte op en doe niet moeilijk als iemand die er weer af onderhandelt.

Als je kijkt naar de DVD van Miss Marple hierboven, dan wil ik die best verkopen voor € 10. Als ik € 10 als vraagprijs invoer, gaan mensen € 5 bieden. Dat vind ik te laag. Nu bieden ze misschien € 6 of hopelijk € 10. In dat laatste geval zeg ik direct: Verkocht! In het eerste geval zeg ik meteen dat € 10 mijn minimumprijs is. De ene helft haakt dan af, de andere koopt alsnog, in de veronderstelling dat ze goed onderhandeld hebben.

Over onderhandeltechnieken schrijf ik ook ooit nog wel eens een apart blogje, vermoed ik.

Bied zowel verzenden als ophalen aan

Dit vul je in naar eigen inzicht. Het meeste succes haal je uiteraard als je beide mogelijkheden aanbiedt. Dan vergroot je je afzetgebied aanzienlijk.

 • Vul bij verzenden altijd een richtprijs in (met de ingebouwde calculator van PostNL), dan hoeft daar later ook niet over onderhandeld te worden.
 • Als je ook ophalen aanbiedt, zet dan je locatie aan bij ‘Advertentievoorkeuren’ in de instellingen. Zo weten mensen tenminste waar ze kunnen ophalen. Dat scheelt ze weer een vraag. Klantvriendelijkheid is alles, ook op Marktplaats.

En last but not least:

Kies altijd voor een gratis advertentie

Ik heb nog nooit betaald voor een advertentie en dat is volgens mij ook niet nodig, als je je advertentie goed opstelt. Ik verkoop ongeveer 70% van de spullen die ik aanbied. Dat vind ik voorlopig meer dan genoeg.

Als je deze tips volgt heb je een van de betere advertenties op Marktplaats en vergroot je je kans op snelle verkoop aanzienlijk. Dat is althans mijn ervaring geweest de laatste 8 maanden.

Heb je zelf nog andere of betere tips of ideeën voor meer succes op Marktplaats? Dan hoor ik die graag in de reacties hieronder.

Verkopen op Marktplaats: de perfecte advertentie

2 gedachten over “Verkopen op Marktplaats: de perfecte advertentie

 1. Aan dit artikel heb ik zeker wat. Nou ja, eigenlijk mijn vriendin want zij regelt alle marktplaats verkopen. Van zulke verkopen doen wij vaak leuke dingen of knappen we het huis mee op.

  1. Ja goed idee. Ik had er eerst ook een potje van gemaakt. Wat aankopen van gedaan op, jawel, Marktplaats. De rest in de vakantie gestoken. Het voelt dan toch een beetje als ‘gratis geld’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven