Hoe ik een Marktplaatshandelaar werd

En toen was ik opeens een handelaar. Het gebeurde zonder voorbedachte rade. Ik zette een paar weken geleden mijn oude, ongebruikte fietscomputer op Marktplaats. Die verkocht ik na een beetje onderhandelen voor € 55.

Dat was geld dat ik anders niet had gehad. Dat voelde niet slecht. Toen wilde ik nog iets verkopen.

Dat werden mijn twee pianolesboeken. Daar werd tot mijn verbazing flink op geboden. Ze gingen weg, naar een lieve mevrouw in Hoofddorp, voor € 21.

Okay, dit werd interessant. Dit gingen we gestructureerder aanpakken.

Ik liep een voor een alle kamers in het huis af – ja, ook die van de kinderen – en maakte een uitgebreide verkooplijst. Binnen een uur had ik een kleine 50 dingen gevonden die zo op Marktplaats konden. Ik maakte met mezelf de afspraak elke dag één item aan te bieden.

Om te beginnen zette ik twee LCD-monitors te koop. In de dagen erna: een tent, een puzzel van duizend stukjes, een LP van PJ Harvey, die na even vlug googlen een zeldzaam verzamelaarsobject bleek te zijn en al snel € 100 waard, een LP van Sigur Ros, een LP van Atari Teenage Riot, een autozitje, de kinderwagen, babyspullel, heel veel babyspullen. Ik maakte overal veel en goede foto’s van – bij daglicht en met een lege, rustige achtergrond.

Niet alles verkocht goed. Maar sommige items – de LP’s en de puzzel – waren binnen een dag weg.

4 redenen om op Marktplaats te handelen

Inmiddels had de Corona-crisis ook hier in huis toegeslagen en keek ik aan tegen minder werk en verminderde freelance-inkomsten. Toen besloot ik om parttime handelaar te worden. Dit is waarom:

  • Het verdient goed. In twee weken heb ik € 280 verdiend. Het is zaak om vooraf goed naar de prijzen van vergelijkbare items te kijken en daar net onder te gaan zitten. Dan zijn mensen geïnteresseerd. Oftewel: niet greedy worden.
  • Het huis ruimt er van op. In het kader van mijn minimalisme-obsessie is dat een heel fijne bijkomstigheid. Het blijkt ook dat we heel veel spullen hebben. Ik kan makkelijk tot het einde van dit jaar een item per dag te koop aanbieden, zonder dat ‘de voorraad’ opraakt.
  • Het is duurzaam. Spullen die anders staan te verstoffen in onze berging krijgen een tweede leven. Die Bugaboo-kinderwagen is onverwoestbaar en kan nog heel goed één of twee andere kinderen grootbrengen. Ik hou van duurzaamheid.
  • Je ontmoet leuke, aardige mensen. Een vrouw uit Amsterdam-Noord kwam met haar tweejarige kindje de Wobbel ophalen. We raakten aan de praat over Atari Teenage Riot, die we blijkbaar allebei live zagen toen we jong waren. De dame uit Hoofddorp die mijn pianolesboeken kocht, leerde me hoe ik online, zonder postzegels te kopen of zelfs maar een verzendlabel uit te printen, pakketjes kan versturen. Mensen zijn eigenlijk altijd lief en behulpzaam. Dat is een waardevolle les. Wel twee meter afstand houden en enkel contactloos betalen natuurlijk.

Hoe ik een Marktplaatshandelaar werd

2 gedachten over “Hoe ik een Marktplaatshandelaar werd

    1. Marktplaats laat kopers hun adres invullen tijdens de betaling en tegelijk betalen voor verzending, zodat je eenvoudig een verzendlabel krijgt toegestuurd. Je hoeft het pakketje dan enkel te brengen naar een PostNL verzendpunt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven