Meerdere inkomstenbronnen zijn de sleutel naar snelle vermogensgroei. Dit zijn de mijne

meerdere inkomstenbronnen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je dit blog leest. Je wil financieel onafhankelijk worden door bewuster met geld om te gaan. Je partner wil financieel onafhankelijk worden en wil dat jij ook bewuster met geld omgaat. Je wil wat meer verdienen. Je wil superrijk worden. Of je wil gewoon een ‘bescheiden’ tonnair worden.

Wat de achterliggende reden ook is: er zijn twee basisprincipes: 1) minder uitgeven, extreem besparen dus, en 2) meer verdienen. Over die eerste hebben we het een andere keer weer. Wat betreft meer verdienen, is er een grondbeginsel: zorg dat je meerdere inkomstenbronnen hebt.

Hoeveel verschillende inkomstenbronnen moet ik hebben?

Er zijn boeken en blogs volgeschreven over de gewoontes en werkwijzen van de miljonairs van deze wereld. De bedoeling is dat we daarvan leren en zo zelf ook miljonair worden. Zo zouden ze extreem vroeg opstaan (niet doen!), veel risico durven nemen (niet doen!) en geen alcohol drinken (onmenselijk!). Dat zal allemaal wel. Maar de vraag is of die mensen miljonair zijn dankzij die zaken of ondanks die zaken.

Een ander vaak genoemd kenmerk van de gemiddelde miljonair is dat ze meerdere inkomstenbronnen hebben. En dat zou ik wel serieus nemen. Niet afhankelijk zijn van één, maar van meerdere inkomstenbronnen is namelijk de meest efficiënte manier om vermogen op te bouwen.

Dit zijn de voordelen:

  • Je spreidt er je risico mee. Als je ene klus of project op niks uitloopt, kan je direct door met een van je andere projecten.
  • Meestal versterken de inkomstenstromen elkaar. Actief inkomen wordt passief inkomen.
  • Het is leuker! Je werk is afwisselend en je kan zelf bepalen waar je de meeste tijd in investeert.
  • Let wel op. Houd wel de focus. Met té veel inkomstensstromen kan je jezelf ook over de kop draaien. Zorg ervoor dat je tijdig projecten die op een dood spoor zitten, laat schieten. Dat kan vrij makkelijk. Je hebt immers nog genoeg andere dingen te doen.

Er is zelfs onderzoek naar gedaan en daar is uitgekomen dat de gemiddelde miljonair zeven verschillende bronnen heeft, waar hij zijn inkomen vandaan haalt.

Dat zijn niet zeven verschillende schnabbels uit dezelfde categorie. Dus niet zeven verschillende handeltjes of zeven verschillende aandelen, maar echt zeven verschillende categorieën. Binnen zo’n categorie kan je dan wel meerdere projecten doen.

Dit zijn de 7 categorieën van inkomstenbronnen

Loon en vergoedingen: dit is voor de meeste mensen de voornaamste en vaak zelfs enige bron van inkomsten. Dit is inkomen dat je krijgt in ruil voor werk, of met andere woorden: je ruilt tijd voor geld. Een voordeel is dat het vaak een vast inkomen is. Wat dat betreft draagt het weinig risico met zich mee. Nadeel is dat het nauwelijks schaalbaar is. Meestal kan je uurloon wel iets stijgen, maar nooit zo veel als je zou willen. Bovendien heb je maar een beperkte hoeveelheid tijd om te werken.

Ik heb regelmatig in loondienst gewerkt. Vaak waren dat bijbaantjes. Recent was dat ‘een echte baan’. Maar daar ben ik gestopt, juist omdat ik het aantal inkomstenstromen wilde uitbreiden en daar tijd voor nodig had. Bovendien is mijn expertise: schrijven. Dat is meestal niet iets wat je in loondienst doet.

Bedrijfsinkomsten: Dit zijn inkomsten uit een handel of ander bedrijf dat je bestiert. Je kan iets maken en verkopen. Of je verkoopt een dienst.

Mijn schrijfwerk doe ik voor meerdere opdrachtgevers (ook daarin is spreiding handig; je loopt altijd het risico dat een opdrachtgever je niet meer hoeft). Daarvoor heb ik mijn eigen zzp-onderneming opgezet. Ik verkoop dus een dienst: tekstschrijven.

Graag zou ik daarnaast ook nog een handel opzetten. Gewoon, omdat dat me leuk lijkt. Schrijven is voor 95% hoofdelijk werk; ik wil ook graag wat meer fysiek werk ernaast doen. Spullen inpakken en versturen, zoiets. Voorlopig beperk ik mijn handel tot de Marktplaatshandel die ik heb. Tweedehandsspullen dus. Ik heb daar mijn handen vol aan en het levert best wat op. Maar ooit wil ik een echte handel hebben. Misschien op etsy.com, misschien gewoon via deze site. Deze site levert me trouwens ook wat (minimale) inkomsten op door de reclames die je links en rechts ziet en af en toe een affiliate-link. Betering kan ik dus ook zien als een bussiness. Daar zit mogelijk nog veel groei in.

Rente-inkomsten: Dit zijn inkomsten die je vergaard door je geld uit te lenen. Dat kan tegenwoordig op veel verschillende manieren. De ouderwetse manier is je geld op een spaarrekening zetten en rente van de bank krijgen. Maar zoals je ongetwijfeld weet, is de spaarrente tegenwoordig nihil. Dat is de reden dat ik mijn geld daar grotendeels (op een ‘noodbedrag’ na) heb weggehaald en geïnvesteerd in andere zaken.

Nieuwerwetse manieren om rente-inkomsten te vergaren zijn onder andere crowdfunding of peer-2-peerleningen. Ik doe dit met Lendahand: een platform waarin je je geld kan laten uitlenen in de vorm van leningen aan ondernemers in opkomende landen. Klik hier voor een code, waarmee je € 25 krijgt om zelf te starten bij Lendahand. Geld uitlenen (aan westerse ondernemers) kan ook via andere platforms, zoals Mintos en Lender & Spender. Daar haal je schijnbaar meer rendement, maar dat kan ik niet bevestigen, want Lendahand is voor mij voorlopig genoeg.

Dividend-inkomsten – Dit is geld dat je krijgt, omdat je aandelen bezit van een of meerdere bedrijven. Het is een deel van de winst van het bedrijf, waar je recht op hebt, omdat je geld in ze hebt geïnvesteerd. Dit komt dus bovenop de eventuele koerswinst van het aandeel. Niet alle aandelen keren dividend uit. Meestal zijn het de allergrootste en bekendste ondernemingen, die al jaren bestaan.

Ik heb in mijn aandelenportefeuille bewust een aantal aandelen opgenomen die dividend uitkeren, zoals Ahold Delhaize, Microsoft, Unilever en Coca-Cola. Veel levert dat niet op, het is tientjeswerk vooralsnog. Maar het is een mooie (gerealiseerde!) toevoeging om het ongerealiseerde rendement (zie onder).

Verhuurinkomsten – Je kan tegenwoordig alles verhuren. Airbnb kent iedereen wel. Maar je kan ook je auto verhuren via SnappCar. Of wat dacht je van je boormachine, kattenreismand of die oude smartphone die je in een la hebt liggen? Alles kan je tegenwoordig tegen een zacht prijsje verhuren via sites als Peerby of Gearbooker.

Zelf verhuur ik nog niks. Mijn auto en huis zijn er niet geschikt voor. En mijn spullen verhuur ik niet, maar verkoop ik liever via Marktplaats. Want dat kan natuurlijk ook.

Rendement – Dit zijn inkomsten die je verdient als je je aandelen of andere effecten verkoopt. Niet dat ik van plan ben om ze te verkopen, maar de verkoop is het moment waarop je de winst (of het verlies) veiligstelt. Tot dat moment heet het ‘ongerealiseerde winst’. Bij mijn maandelijkse vermogensupdate tel ik dus altijd de ongerealiseerde winst mee.

Aandelen kopen en verkopen doe ik onder andere bij DEGIRO. Lees hier mijn recensie van DEGIRO. En met ‘mijn wisselgeld’ volautomatisch bij Peaks. Lees hier die recensie.

Royalty’s / rechten – Je maakt een product, doet een uitvinding of verzint een proces/startup en laat anderen daar gebruik van maken. Elke keer als ze dat doen, krijg jij een klein bedrag.

Met mijn expertise zou ik een boek kunnen schrijven en dat laten (of zelf) verkopen. Dat staat nog op mijn to-do-lijst. Als journalist krijg ik al wel auteursrechten over al mijn artikelen. Jaarlijks worden die uitgekeerd via Stichting Lira.

Stel jezelf eerst de vraag: wat is je expertise?

Dat waren mijn inkomstenbronnen. Je kon al lezen dat veel van die inkomsten en klussen te maken hadden met een en dezelfde expertise, in mijn geval schrijven. Dat is niet voor niets. Voordat je in het wilde weg gaat zoeken naar projecten om te doen, is het van belang om van jezelf te weten wat je expertise is, of expertises zijn. Het is logisch dat je die uitbuit. Dat geeft een grotere garantie op succes.

Stel dat je van koken houdt en er veel van weet, dan kan je je inkomstenbronnen voor een groot deel rond die expertise organiseren. Je gaat werken als kok, je begint een foodblog, je verkoopt je eigen sauzen of zelf verbouwde groenten, je schrijft een kookboek, je verhuurt keukenapparatuur. Zo houd je de focus.

Het is niet aan te raden om gelijk met zeven verschillende projecten te beginnen, als je nu nog maar één bron van inkomsten hebt. Bouw het langzaam op. Ik zit ook nog niet aan de zeven, en misschien haal ik dat wel nooit. Het belangrijkste is dat je de dingen goed doet en dat je er plezier aan beleeft.

Wat zijn jouw inkomstenbronnen?

Meerdere inkomstenbronnen zijn de sleutel naar snelle vermogensgroei. Dit zijn de mijne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven