Mijn vermogen

mijn vermogen
Mijn vermogen sinds januari 2020

Hieronder zie je alle berichten over mijn vermogen. Zo is goed te zien hoe dat zich de afgelopen tijd ontwikkelde. Bij elke maand zit een link naar het specifieke blogbericht met de spannende (of niet;) details.

Waarom zou iemand zijn vermogen online zetten? Nou,

Bovendien, zo relativeer ik dit voor mezelf, ontbreken er ook belangrijke gegevens in mijn staatjes. Zoals mijn inkomen en uitgaven en onze hypotheek. Dus ik leg niet al mijn kaarten op tafel.

Dit overzicht toont mijn vrij beschikbare vermogen. Het koophuis waarin we wonen bijvoorbeeld, kan ik niet zomaar verzilveren (ook al zijn de huizenprijzen nu obsceen hoog). Dus dat tel ik niet mee.

Ik ben overigens niet de enige die zijn hele hebben en houwen online pleurt. Ik doe dit in navolging van vele andere geldbloggers.

Hoe bereken je je vermogen?

Ook hoop ik dat je zelf je eigen vermogen gaat bijhouden. Als je serieus je geldzaken op orde wil krijgen, dan is het van belang dat je overzicht hebt. Anders is het niet mogelijk om doelen te stellen, om te groeien, om te leren van je fouten.

Er zijn allerlei manieren om je vermogen te berekenen. Ik gebruik een eenvoudig Exceldocumentje, dat ik ergens van internet geplukt heb. Er bestaan ook minder eenvoudige Exceldocumentjes, zoals deze van Geldnerd of deze op Geldwijsheid.nl. Met allerlei toeters en bellen, voor wie van toeters en bellen houdt.

Ik ben niet zo’n Excelheld. Dus hoe simpeler hoe beter.

Er is ook niet één manier om je vermogen te berekenen. Iedereen mag zijn vermogen op zijn eigen manier bereken. De basis is:

Bezittingen (zoals spaargeld, beleggingen, waarde van huis en auto) – Schulden (credit card, studieschuld, hypotheek).

Maar zoals gezegd reken ik mijn huis en hypotheek niet mee. De waarde van het huis is iets waar ik geen invloed op heb en bovendien is de overwaarde zo hoog (Jippie!), dat het de andere cijfers zou vervormen.

Studieschuld laat ik ook achterwege. Gewoon, omdat ik dat leuk vind.

En dan bestaat er natuurlijk nog de mogelijkheid om je vermogen samen met je (fiscale) partner te berekenen. De voordelen daarvan zijn: hogere cijfers (lekker toch?) en gedeelde bezittingen (auto en huis) kunnen makkelijk meegerekend worden. Anderzijds, niet iedereen is zo gek om zijn of haar vermogen online te gooien. Dus daarom doe ik dit niet.

Om al deze redenen heeft het dus ook weinig zin om vermogens met elkaar te gaan vergelijken. Iedereen berekent het anders.

Vermogen in 2021

Elk bedrag is een linkje naar een gedetailleerd maandoverzicht.

Vermogen in 2020

 • december: € 46.234,318 (+10,9%)
 • november: € 42.009,32 (+0,8%)
 • oktober: € 41.658,22 (-2,7% – verrekening zomerdipje, minder werk = minder facturen)
 • september: € 42.799,50 (+3,1%)
 • augustus: € 41.515,79 (-2,8%)
 • juli: € 42.723,14 (+14,1% – post-lockdown pompje)
 • juni: € 37.455,73 (+7,2%)
 • mei: € 34.942,28 (+8,3%)
 • april: € 32.256,17 (-2,0% – corona!)
 • maart: € 32.927,79
 • februari: € 29.917,33
 • januari: € 22.000 (schatting van mijn startkapitaal – 38 jaar over gedaan)

Dat was het. De groei zit er nog lekker in.

Om mezelf te blijven motiveren, heb ik natuurlijk ook doelstellingen. Mijn doelstellingen zijn:

 • € 50.000 op 1 januari 2021 (wordt krap)
 • € 70.000 op 1 januari 2022 (moet kunnen)
 • € 100.000 op 1 januari 2023 (tonnair!)

Laten we kijken of het lukt. En ook al lukt het niet, dan nog zal het bedrag hoger zijn dan het was geweest zonder dit hele circus, vanwege alle extra motivatie. Daar ben ik zeker van. Verwacht elke maand een update.

Betering.nl - het beste voor je geld

Wil je ook tonnair worden? Dat is helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Ik schreef een checklist met 21 punten die je vandaag nog kan doorlopen en, hoppa, je bent ook op weg naar die ton. Vul hieronder je mailadres in en je krijgt hem gratis in je mail!

Schuiven naar boven