Gemotiveerd blijven op weg naar financiële onafhankelijkheid: 4 tips

Motivatietips voor de reis naar financiële onafhaknelijkheid

Financieel onafhankelijk worden is geen hogere wiskunde. Sommige mensen maken dat ervan met ingewikkelde berekeningen, diepgelaagde excelsheets en terminologie als spaarquotum, liquiditeitsberekeningen en pensioengat. Dat is niet waar het om gaat. Waar het om gaat is gemotiveerd blijven.

Je wordt financieel onafhankelijk als je minder geld uitgeeft dan je verdient.

Dat is het, dat is de truc. Het verschil kan je sparen (simpel) of beleggen (iets ingewikkelder, maar loont beter).

Het gaat sowieso lang duren. Verhalen, zoals laatst in het AD, over mensen die binnen 1,5 jaar financieel onafhankelijk werden, zijn onzin. Als je het veilig en verstandig doet, duurt het jaren.

En dus is het vooral een kwestie van gemotiveerd blijven.

Zeker in tijden dat het even wat minder gaat. Of dat nou is door een dalende beurs, zoals nu, door minder inkomsten of door onverwachte uitgaven.

Ik ben nu ongeveer 2 jaar bewust bezig om financieel onafhankelijk te worden. Dat gaat nu best goed. Maar in de loop van de tijd heb ik ook wat stroevere momenten gekend. Dit zijn een aantal tips en trucs om gemotiveerd te blijven tijdens de lange reis naar financiële onafhankelijkheid.

Motivatietip 1: De 25x-regel

Besparen is je sterkste wapen in deze lange strijd. Een structurele besparing reduceert je totale jaarlijkse uitgaven. Het bedrag dat je nodig hebt om financieel onafhankelijk te worden is 25 x je jaarlijkse uitgaven.

(Dit is berekend volgens de algemeen geaccepteerde 4%-regel, die stelt dat je een rendement van 4% mag verwachten op je vermogen. Maar dit mag je vergeten.)

Dus € 1 die je vandaag bespaart, betekent dat je € 25 minder vermogen nodig hebt om later financieel onafhankelijk te zijn.

€ 10 nu niet uitgegeven, bespaart je eigenlijk € 250.

€ 100 besparen, is € 2.500 minder hoeven sparen.

Twijfel je over een besparing? Vermenigvuldig het bedrag met 25 en je mag dat bedrag van je benodigde vermogen aftrekken. Dat motiveert mij.

Motivatietip 2: Stel realistische doelen

Ga niet gelijk voor de ultramarathon (100km of 1000km), maar begin met de kortere afstanden. Ik begon dit project met € 20.000. Mijn eerste doel is nu om tonnair te worden.

Van € 20.000 naar € 100.000 is ambitieus maar niet onmogelijk. Het duurt ook geen jaren.

Eenmaal tonnair, dan kan ik kijken naar de volgende stap, misschien € 500.000, het bedrag dat ik nodig heb om financieel onafhankelijk te zijn. Miljonair kan ik daarna altijd nog worden, maar misschien hoeft dat niet eens.

Motivatietip 3: Houd je vermogen bij

Ik had het hierboven over mensen die van hun Hollandse zuinigheid hogere wiskunde maken. Dat doen ze niet voor niets. Dat doen ze om gemotiveerd te blijven. Cijfernerds blijven cijfernerds. Controle over de geldstromen kan de passie voor besparen warm houden.

Zodra je in de cijfers en grafieken ziet dat alles wat je doet ook echt werkt, dan wil je meer.

Dit is ook de reden dat hardlopers (zoals ik) altijd aan het frutselen zijn met apps als Strava en Runkeeper. De statistieken geven een gevoel van controle. En dat motiveert.

Ik ben niet zo Excelheld, maar ik houd wel deze website bij, waarop ik elke maand mijn vermogen bereken en aan de hele wereld (of nou ja, toch aan een paar duizend bezoekers) tentoonstel. Zo leg ik verantwoording af. Dat motiveert.

Motivatietip 4: Wees niet te streng voor jezelf

Er gaan onverwachte uitgaven komen. Net zoals er onverwachte inkomsten zullen komen. Soms ben je toe aan een luxe vakantie. Of een extra goed glas wijn. Of een lekkere koffie. Gun jezelf wat lol.

Zie het als een investering in je motivatie.

Ik ontzeg mezelf niet alle luxe of ‘onnodige’ uitgaven, die in wezen wél nodig zijn om mezelf goed te doen voelen. Zet niet al je geld op één paard – totale vrijheid over een jaar of 10 of 20 – door nu te leven als slaaf van je eigen ambities.

En vier elke kleine tussentijdse doel dat je haalt. De eerste € 50.000. De eerste ton. Alles.

Zo houd ik het vol. Zo blijft het vuur bij mij branden. Met heel veel kleine momenten, waarop ik voor mezelf de balans opmaak en mezelf feliciteer met weer stapje, etappe of mijlpaal in deze lange reis.

Gerelateerde berichten

Gemotiveerd blijven op weg naar financiële onafhankelijkheid: 4 tips

5 gedachten over “Gemotiveerd blijven op weg naar financiële onafhankelijkheid: 4 tips

 1. Goeie blog weer! Ik merk dat mijn motivatie ook hoog blijft door het om te praten met andere, vaak krijg je dan ook weer inspiratie en/of tips uit hoeken die je niet verwacht.

  Een ander inzicht dat ik had na het zien van een blog was dat het niet 4% rendement is waarvan je gaat leven als je FIRE bent, maar dat je 4% onttrekt uit je vermogen. Dat geeft al weer een ander perspectief, een soort denkfout was dat. Met dit inzicht, heeft het helemaal geen zin meer om elke dag naar je beleggingen te kijken, het gaat om het potje wat je opbouwt.

  1. Dank je. Je onttrekt 4% ja. (Zelf hoop ik ernaast ook nog beetje leuk te werken, dus dan wordt het nog minder.) Wat bedoel je met denkfout? Dat het rendement waarschijnlijk iets hoger ligt dan 4%?

   1. Mijn denkfout was dat je leeft van 4% rendement op je vermogen, niet 4% uit je vermogen (hoop dat het zo duidelijk is )

 2. Als je eenmaal alles op de rit hebt is het een erg saaie reis. Althans dat vind ik. Om daar een beetje verandering in te krijgen probeer ik overal een spelletje van te maken. Kan ik nog ergens op besparen? Lukt het mij om onder een grens te komen? Lukt het mij om een bepaald doel in een jaar te halen?
  Kleine stappen maken en blijven evalueren met kleinere items, zonder het hoofddoel uit het oog te verliezen.
  Voor iedereen is er een andere motivatie om dit te bereiken. In mijn geval is het een nieuwe excelsheet maken of een nieuwe evaluatie van eerdere gestelde doelen. Of simpelweg gewoon eens met iets ander bezig zijn en het op zijn beloop laten gaan.

  Belangrijkste is om te vinden wat voor jezelf werkt. Het kan ook namelijk zijn dat je juist jezelf elke maand een presentje geeft omdat je het nog steeds volhoud. Daarmee beloon je jezelf wat voor sommige erg motiverend kan zijn. Of eindelijk de stap nemen om een dag minder te gaan werken waarmee je jezelf een permanent kado geeft.

  Zoveel mensen, zoveel wensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven