Wat doe ik met de bizarre overwaarde op ons huis?

Wat doe ik met mijn overwaarde?

Afgelopen zondag was het Woonprotest. Duizenden mensen gingen demonstreren tegen het woningtekort en de bizarre prijzen op de huizenmarkt.

Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn.

Van heel dichtbij kan ik zien hoe groot de bubbel is geworden.

Neem ons eigen huis. Met stijgende verbazing kijk ik al enkele jaren naar de nog sneller dan mijn verbazing stijgende waarde van ons koophuis.

In 2015 kochten we een ruim, maar niet gek groot appartement in Amsterdam. Dat kostte toen € 200.000.

Begin dit jaar werd het appartement van een buurvrouw (dat één kamer minder heeft) verkocht voor € 500.000. Toen viel mijn mond wel even open, ja. 2,5 keer over de kop.

Dit was dus begin van het jaar. Laatst las ik dat de huizenprijzen in juli nog eens 16% hoger zijn dan een jaar eerder.

De uitwassen van deze huizenmarkt

‘Meer dan een half miljoen!’ roep ik nu tegen iedereen in dit veel te dure huis waar in de tussentijd niets aan veranderd was. Misschien kunnen de muren inmiddels wel een verfje gebruiken. En het kraantje in de wc is kapot gegaan. Nou ja. Het blijft meer dan een half miljoen.

Zelf zouden we ons eigen huis al lang niet meer kunnen kopen. Zelfs niet met de grotere inkomens en het aanzienlijk gestegen vermogen dat we nu hebben. En dat is scheef.

Sowieso kunnen we geen ander huis meer kopen zonder er op achteruit te gaan wat betreft ruimte, luxe of locatie. Zelf als we ver buiten Amsterdam kijken, wegen de betere woonomstandigheden niet op tegen de stijging van de maandlasten.

Wij hebben geluk gehad ja. Net op tijd, zelfs in een dipje van de woningmarkt, kochten we een huis. Als het een belegging was geweest, hadden we het niet beter kunnen doen.

Maar ons huis is geen belegging.

Het is nu een gouden kooi geworden, waaruit het lastig verhuizen is.  

Dat is een luxeprobleem, vergeleken bij al die starters die nu de markt niet meer opkomen. Maar het raakt ons allemaal. Daarom steun ik Het Woonprotest. Deze prijzen moeten omlaag.

Dat daarvoor de (hypotheek)rente omhoog moet, maakt het een lastig probleem. Want dat zal niet zomaar gebeuren.

Wat kan je met de overwaarde op je huis?

Overwaarde op je huis is fijn. Maar wat kan je er verder mee?

Bijna niks. Het is ongerealiseerde winst die je niet direct kan opnemen. Want waar ga je anders wonen?

Daarom reken ik de (helft van de) overwaarde op ons huis ook niet mee in mijn vermogen. Omdat het me niks oplevert voor de reis naar financiële onafhankelijkheid. Geen rendement in ieder geval.

Het is mogelijk om een deel van je overwaarde ‘op te nemen’. Dan verhoog je dus je hypotheek. Dan heb je opeens heel veel cash. Maar waarom zou je dat doen? Dat is niks anders dan een lening. Je maandbedrag gaat er aanzienlijk van omhoog of anders telt de bank de rente op bij je schuld. Hoe dan ook: het kost geld.

Daarnaast loop je extra risico als de huizenmarkt ooit weer crasht of corrigeert.

Bovendien heb ik geen cash nodig.

En ik ga zeker niet investeren met geleend geld. Dat is nooit verstandig.

Dus wij houden deze ruime buffer voorlopig gewoon aan. Daardoor zitten we altijd veilig als de huizenprijzen ooit gaan dalen. En veilig voelt goed.

En laten we hopen dat ze ooit gaan dalen.

Gerelateerde berichten

Wat doe ik met de bizarre overwaarde op ons huis?

7 gedachten over “Wat doe ik met de bizarre overwaarde op ons huis?

 1. Mooie blog weer en het maakt voor mij duidelijk wat ik eigenlijk wel wist: overwaarde is leuk, maar je hebt er eigenlijk niet zoveel aan. Het lijkt net alsof je de boot mist als je er niks mee doet, maar je gaat weer verplichtingen aan die ik juist probeer te vermijden. Wij wonen ook in een prima huis, maar omdat ik iedereen in de afgelopen jaren zag verhuizen ging het bij mij ook kriebelen, terwijl ik al stress krijg van het idee dat ik al die keuzes weer moet maken en al het werk. We hebben besloten de onzinnige zoektocht te staken en te genieten van wat we hebben. Deze week alles laten schilderen en vandaag komen de zonnepanelen. Daar word ik blij van.

 2. Toen we, mijn vrouw en ik, 12 jaar geleden gepensioneerd raakten halveerde het toch wel erg royale gezinsinkomen ongeveer, maar dat konden we uitstekend opvangen doodat de hypotheek op dat moment ook volledig afgelost was en we ook goed hadden kunnen sparen.
  We hebben nooit overwogen om de ‘overwaarde’ van het huis te gelde te maken en dat doen we nog steeds niet. We verkeren nog en een alleszins redelijke lichamelijke conditie, maar houden wel een reserve achter de hand om de woning aan te kunnen passen, mocht dat nodig zijn.
  De belangrijkste aanpassingen die we tot nu toe aan de woning gedaan hebben kostten ons ca €20.000 voor isolatie en zonnepanelen. Voor regulier onderhoud houden we voldoende over van ons beider pensioen.
  En nee, ik doe niet aan beleggen, dat boeit me voor geen meter en ik snap er ook weing van, ondanks de aanbiedingen van de bank die je dan gouden bergen beloven, wat mij dan weer wantrouwig maakt.

 3. Als je fijn woont, waarom zou je dan iets met je overwaarde willen doen? Wij zijn in 2018 naar onze huidige woning verhuisd en hebben onlangs de hypotheek overgesloten (van 2.8 naar 1.4% hypotheekrente) om daarmee de overwaarde te verzilveren door al onze woonwensen (aanbouw, isolatie, zonnepanelen) te bekostigen. Daardoor stijgt de waarde van ons huis voor dezelfde maandlasten. Maar wat we vooral heel belangrijk vonden: daardoor kunnen we hopenlijk nog ruim 30 jaar genieten van een huis die helemaal naar onze wens is!

   1. Wij hebben de boete betaald en zijn overgestapt naar een andere hypotheekverstrekkers waar je ook nog eens onbeperkt kan aflossen ipv 10%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven