Automatisch beleggen, simpeler kan je niet beginnen – review Peaks

Peaks review: automatisch beleggen simpel gemaakt

Ik heb het op deze plek al meerdere malen over Peaks gehad. En dat is niets voor niets. Peaks is namelijk een geweldige app! Vooral voor iedereen die wil beginnen met beleggen. Niet vereist zijn namelijk: kennis van zaken als brokers, beurzen en aandelen, veel tijd en veel geld.

Peaks is een app (een initiatief van de Rabobank) die je betalingen afrondt naar de eerstvolgende euro en dit wisselgeld automatisch belegt in relatief veilige indexfondsen.

Ik gebruik Peaks nu een klein jaar en dit is mijn huidige (30-11-2020) rendement.

Peaks: automatisch beleggen, simpeler kan je niet beginnen - review
Overzichtspagina in Peaks-app. Met bloempotjes!

Peaks: automatisch beleggen, simpeler kan je niet beginnen - review
Mooie gelikte grafieken zijn mooi.

Yup, dat is een heel prima 22,9% rendement (op jaarbasis), met dank aan de economische coronacrisis. Maar daar gaat het nu even niet om. De beurs beweegt bij elke broker hetzelfde (als het goed is).

Waarom automatisch beleggen via Peaks?

Waar het om gaat is dat deze winst in driekwart jaar volledig aan mij voorbij was gegaan, als ik Peaks niet had gebruikt

Ik ontdekte Peaks pas, nadat ik al wat geld had belegd via DeGiro. Maar als ik er eerder van had gehoord, dan was ik begonnen met beleggen via Peaks.

 • Het gemak. Alles gaat automatisch!
 • De app is prachtig. Mooie kleurtjes, simpele grafieken, weinig knoppen.
 • Dat maakt het bijna verslavend om elke week even te kijken naar het nieuwe rendement.
 • Je kan kiezen uit verschillende portfolio’s om in te investeren, van behoudend tot wat risicovoller.
 • De fondsen zijn, volgens Peaks, duurzaam. Hoewel daar wel een en ander op af te dingen valt.
 • Aanmelden en installeren zijn volgens mij nergens simpeler.

Is het echt zo simpel? Hoe werkt Peaks?

Vooral dat laatste is een pre. Je bent echt binnen tien minuten een player op de beurs met een paar tientjes (of meer). Alle hieronder beschreven handeling gaan via de app.

 1. Je opent een account door je telefoonnummer in te voeren. Dan krijg je een link naar de app (Android of Iphone). Je voert je gegevens in en je koppelt de app via iDIN met je bank.
 2. Dan kies je eerst een portfolio. Er zijn vier smaken. Deze corresponderen met verschillende verhouden aandelen en obligaties. De smaken zijn: mild, pittig, scherp en heet. De minst risicovolle, mild, bestaat voor 70% uit obligaties en 30% aandelen. De meest risicovolle, heet, voor 10% uit obligaties en voor 90% uit aandelen.
 3. Ik koos natuurlijk heet. Ik hou van heet. En let op: met maar twee tientjes inleg per maand, haal je met een milde portfolio de kosten er nauwelijks uit. Dus heet is the way to go.
 4. Vervolgens kies je een beleggingsstrategie. Peaks biedt een aantal mogelijkheden aan, die je ook kan combineren.
  • Je kan je wisselgeld inleggen, zoals hierboven uitgelegd. Als dat te weinig is, kan je een verdubbelaar aanzetten, 2x, 3x of 4x je wisselgeld.
  • Je kan een X bedrag per dag inleggen.
  • Je kan een X bedrag maandelijks inleggen
  • Meevallers beleggen. De app herkent dan meevallers op je bankrekening, zoals extra inkomsten uit een Marktplaatsverkoop. Maar dit algoritme werkt nog niet zo goed, is mijn ervaring. Sowieso is het niet te combineren met een ING-rekening.
Een dagelijkse overzicht van de inleg.

Ik heb 2 x wisselgeld aanstaan, in combinatie met € 2 per dag. In de praktijk betekent dat dat ik ongeveer € 20 per week inleg. Niet heel veel, maar allemaal volautomatisch, waardoor ik erg geen omkijken naar heb. En minstens zo belangrijk: ik kan niet aan het twijfelen slaan over de timing van mijn aankopen. Timing van de beurs is de grootste rendementskiller die er is.

Hoe werkt dat dan verder?

Peaks verzamelt al die dagelijkse inleggingen en één keer per week, meestal maandag, wordt dat geld afgeschreven van je rekening. Dinsdag worden er dan (stukjes) van indexfondsen van gekocht in de verhouding obligaties-aandelen die hoort bij jouw portfolio.

Hier kan je lezen wat indexfondsen zijn.

En dat is het. Verder is het een kwestie van een lange adem hebben. Niet in paniek alles verkopen als de beurs opeens wat slechter gaat. En niet te veel tweaken aan de instellingen. Eigenlijk zoals altijd bij beleggen.

Maar omdat de app zo weinig knoppen heeft, is het niet moelijk om eraf te blijven.

Ook beleg je met niet al te grote bedragen, dus eventueel verlies zal ook niet al te groot zijn. Indien je met honderden euro’s per maand aan de slag wil, zou ik toch DEGIRO (goedkoop, maar niet volautomatisch) of bijvoorbeeld Meesman (volautomatisch, maar iets duurder) aanraden.

Tenslotte, niet onbelangrijk, de nadelen van Peaks

 • Als je niks of weinig koopt met je pinpas, investeer je ook bijna geen wisselgeld. Weinig geld uitgeven is goed, weinig investeren niet. Dus dan zou je dagelijks een vast bedrag moeten inleggen (of allebei, zoals ik dus doe).
 • Peaks werkt niet met enkele kleinere banken. Wel met alle grote jongens.
 • Peaks zegt duurzaam te beleggen. Maar dat ligt maar net aan je definitie van het woord duurzaam. Zo wordt er door de ETF’s die Peaks gebruikt direct belegd in sommige oliemaatschappijen (Total) en indirect (via banken) in wapenfabrikanten. Er zijn wel uitsluitingen, zoals tabaksfabrikanten. Hier vind je meer uitleg van Peaks zelf. Sowieso is duurzaam beleggen een oerwoud van subjectieve maatstaven en definities, niet alleen bij Peaks.
 • We hebben het hier over geld beleggen op de beurs. Beleggen kent risico’s. Je kunt je inleg verliezen.
 • Peaks vraagt €1 per maand aan servicekosten (de eerste drie maanden zijn gratis) of 0,5% per jaar, als je meer dan € 2500 hebt geïnvesteerd. Daarnaast zijn er nog transactiekosten (voor de beurshandelaren die Peaks gebruikt) en fondskosten (voor de fondsen die Peaks gebruikt). Hieronder zie je mijn laatste kwartaaloverzicht, dat Peaks altijd netjes mailt.
Peaks stuurt ieder kwartaal een overzicht van alle kosten.

Die vaste servicekosten van € 12 per jaar kunnen percentueel gezien flink oplopen. Zeker bij kleine portfolio’s. Peaks is dan ook niet de goedkoopste manier om te beleggen.

Maar daar krijg je ontzettend veel gebruikersgemak voor terug. En dat maakt het voor mij weer goed.

Peaks is dus ideaal voor beginners, die met niet al de grote bedragen (maar ook weer niet superklein) aan de slag willen. Of als een leuk potje ernaast. Voor wie met (tien)duizenden euro’s aan de slag wil, zijn er betere opties.

Ik gebruik Peaks als extra beleggingspotje naast mijn andere rekeningen, voor nóg eens wat extra rendement. En dat werkt voor mij als een tierelier.

Daarom zou ik iedereen aanraden om een rekening te openen en het zelf te proberen.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn geld ieder moment weer opnemen bij Peaks?

Ja. Ieder moment kan je gratis je geld terugstorten.

Heeft Peaks een minimuminleg?

Ja, die is € 1. Dat is lekker weinig, inderdaad. Maar het is raadzaam om met iets hogere bedragen te beginnen, anders haal je de kosten er niet uit.

Krijg je bij Peaks dividend en wordt dat meteen geherinvesteerd?

Yup. Om de zoveel tijd betalen de ETF’s in je portfolio dividend uit. Peaks investeert dat geld direct weer in je portfolio.

Kan je je portfolio bij Peaks herbalanceren?

Ja. Als de verhouding obligaties-aandelen uit balans is geraakt, kan je Peaks de portfolio laten herbalanceren. Maar dat is zelden echt nodig.

Gebruik jij Peaks? Wat zijn jouw ervaringen? Ik hoor het graag in de reacties hieronder.

Automatisch beleggen, simpeler kan je niet beginnen – review Peaks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven