Waarom een simpeler leven gelukkiger maakt

Niet zo lang geleden ontdekte ik dat er een levensstijl bestaat die minimalisme heet. Ik las het voor het eerst op een blog, toen in een boek en zag er daarna een film over. Ik kende het woord minimalisme alleen als kunststroming.

Ik denk echt dat meer simpliciteit in je leven kan leiden tot meer geluk. Het klinkt misschien als een open deur, maar toch zijn er maar weinig mensen die een eenvoudig leven nastreven. Zelf heb ik er ook ruim vijfendertig jaar niet over nagedacht.

Alles ging wel goed zo. Waarom zou ik iets veranderen? En toen realiseerde ik het me opeens.

Minimalisme gaat over vreugde en kracht. Eenvoud, helderheid en minimalisme zijn niet toevallig ook dingen die mij aanspreken in goede kunst. Ik word er blij, rustig en gelukkig van. Als dit met kunst kan, dan moet het ook in het dagelijks leven kunnen.   

Dat is althans de hypothese die ik hier probeer te bewijzen.

Dit zijn vijf aanwijzingen dat simpliciteit gelukkig maakt:

Minder spullen. Minder spullen betekent meer ruimte. Meer ruimte in je huis en dus ook in je hoofd. Meer ruimte in je hoofd betekent meer helderheid, meer focus, meer productiviteit en meer rust.

Meer waarde. De beperkte hoeveelheid spullen die je overhoud, krijgt vanzelf meer waarde. Schaarste creëert waarde, dat is een basiswet in de economie. Door jezelf enkel nog te omringen met waardevolle spullen en ervaringen, ga je automatischer bewuster en duurzamer met de dingen om.

Minder afleiding. De wereld draait steeds sneller door. Alles is afleiding. Internet, social media, werk, telefoon, ze zijn allemaal zo ingericht dat ze zorgen voor maximale afleiding. Stuk voor stuk creëren ze behoeftes. Alles bijhouden lukt niet meer, daar worden we depressief van en om dat slechte gevoel te kunnen vergeten, gaan we op zoek naar nog meer afleiding. Het is een eindeloze spiraal. Een simpeler, langzamer leven verwijdert afleidingen.

Meer authenticiteit. De meeste mensen leiden dubbellevens. Ik ook. Ik ben anders op mijn werk dan thuis. Bij een vriend gedraag ik me zelfverzekerder. Op deze blog ben ik een ander mens dan in het echt. Tot op zekere hoogte is dat normaal, maar een teveel aan rollen is niet goed. Een simpeler leven betekent minder status. Minder status betekent minder statusangst (angst om de verworven status te verliezen door een ingebeelde faux pas). En minder statusangst betekent …

Meer geluk. En daar is het ons allemaal om te doen.

Waarom een simpeler leven gelukkiger maakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven