Hoeveel spaargeld moet ik aanhouden als buffer?

Hoeveel spaargeld moet ik aanhouden als buffer?

Hoeveel cash spaargeld moet je aanhouden, als je ook geld in beleggingen heb zitten? Met andere woorden: wat is een goede ‘cash allocatie’ oftewel buffer? Deze vraag houdt me bezig, sinds ik genoeg geld heb om me hierover druk te hoeven maken.

Ik heb nu € 11.736 aan cash geld op een spaarrekening bij de ING staan. Daar krijg ik 0,01% rente over. Niks dus.

Ik had eerder al rond de € 20.000 in cash. Maar ik heb het streefbedrag toen teruggebracht naar € 15.000. Omdat ik vond dat ik teveel rendement misliep op dat geld. Toen kocht ik een auto en werd het bedrag nog lager. Moet ik nu weer terug naar € 15.000?

Al deze bedragen zijn arbitrair. Wat is wijsheid?

Waarom zou je überhaupt cash aanhouden?

Daar zijn genoeg redenen voor:

 • Onverwachte aankopen. De spreekwoordelijke kapotte wasmachine, auto of reparatie aan het huis.
 • Ik ben zzp’er en mijn inkomen fluctueert nogal. Theoretisch kan ik van de een op de andere dag geen werk meer hebben. Dan moet ik wel rondkomen.
 • Een gevoel van veiligheid. Beurzen kunnen, wederom theoretisch, allemaal tegelijk instorten. Door een deel van mijn vermogen in cash aan te houden, stort dat vermogen op zo’n moment niet evenredig hard in elkaar.
 • Het vervangt sommige verzekeringen. Uiteraard heb ik de verplichte verzekeringen, maar het risico op sommige tegenslagen kan je ook goed zelf dragen. Dat bespaart op verzekeringskosten.

Hoeveel spaarbuffer heb ik dan nodig?

Als ik de bufferberekenaar van het Nibud invul voor mijn situatie, dan komt daar een bedrag uit van € 20.900. Ik kom dan € 9.164 tekort.

Het advies van de bufferberekenaar van het Nibud

Maar goed, het Nibud gaat ervanuit dat ik verder geen beleggingen heb. Die heb ik wel. Alleen die verkoop ik liever niet. En al helemaal niet op een onverwacht moment, als de waarde van die beleggingen toevallig heel laag is.

Toch kunnen ze in uiterste nood van pas komen. Het geld dat bij Meesman staat, kan binnen twee weken op mijn bankrekening staan. Alles wat bij DEGIRO staat, kan binnen twee dagen op mijn rekening staan. (Dit heb ik overigens nooit getest, en is wat ze zelf zeggen.)

Andere geldbloggers houden verschillende bedragen aan. Geldnerd houdt het op € 15.000. Tips van Tom heeft het over een absoluut minimum van 3 maanden aan leefkosten; dat zou voor mij grofweg € 6.000 zijn. Lekker Leven met Minder zegt ook zo’n € 15.000.

Er bestaat ook nog de algemeen bekende regel voor ‘asset allocatie’: 50% aandelen, 40% obligaties en 10% cashgeld. Dat zou voor mij nu betekenen dat ik ongeveer € 8.000 aan cash moet hebben.

Als ik van alle genoemde bedragen het gemiddelde neem, kom ik uit op ongeveer € 13.000. Ik denk dat ik dat voorlopig maar als streefbedrag houd.

Hoe groot is jouw ideale spaarbuffer?

Gerelateerde berichten

Hoeveel spaargeld moet ik aanhouden als buffer?

3 gedachten over “Hoeveel spaargeld moet ik aanhouden als buffer?

 1. Voor onze gezamenlijke rekening houden we een bedrag aan van 15K als buffer. Dit was voorheen 10K en is door wat rekenen gegroeid naar 15K. Het Nibud geeft bij mij aan dat mijn buffer 40K zou moeten zijn….. Absurd hoog en slaat ook nergens op, maar goed het is een model wat ze gebruiken.

  Maar in alle eerlijkheid is die 15K buffer ook eigenlijk te hoog. Naast dat potje is er namelijk al een apart potje voor onderhoud auto, vakantie, hypotheekaflossing, etc etc. Feitelijk is onze buffer dus veel hoger dan die 15K en alleen daarom zou ik ervoor kunnen kiezen om deze te verlagen naar bijv enkele maanden (2 ofzo) aan uitgaven van de gezamenlijke….

  Punt is alleen…. Wat dan? Wat ga je ermee doen? Beleggen doen we al, een huis hebben we al, spullen heben we al. Crypto geloof ik niet in en groen sparen doen we ook al….. Crowdfunding dan? Nee bedankt.
  Dus ja, ook al zou de buffer kleiner kunnen laat ik het toch lekker even zo staan. Het zit niemand in de weg 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven