Zo word je tonnair: de tonnair to-do-lijst

tonnair to-do-lijst

Dit is mijn tonnair to-do-lijst. Het is mijn doel om tonnair te worden binnen afzienbare tijd. € 100.000 moet er dan op mijn rekening(en) staan. De (over)waarde van ons huis reken ik dan niet mee, want het gaat mij om vrij, oftewel belegbaar vermogen. Geld dat ik elk moment moet kunnen opnemen in geval van nood.

Waarom geen miljonair? Daarover schreef ik eerder al eens. Lang verhaal kort: het gaat niet om het geld, maar wat je ermee kan bereiken. In mijn geval is dat niet stoppen met werken. Daarvoor vind ik mijn werk te leuk. Het gaat mij om de vrijheid om het werk te doen dat ik wil, wanneer ik dat wil.

Daarvoor heb ik geen miljoen nodig.

Een ton is een goed begin.

Het enige dat een tonnair to be nodig heeft: motivatie

Trouwens ook als je ooit miljonair wil worden, zal je eerst tonnair moeten worden. Dus ook dan is deze tonnair-to-do-lijst een handig hulpmiddel.

Nou is € 100.000 natuurlijk helemaal niet zo weinig geld. Sterker nog, het is lastiger om een ton te vergaren dan de tonnen die daarna komen. Dat zei Charlie Munger al. Daarom is het goed om een to-do-lijst te hebben. Die hoeft niet heel uitgebreid en gedetailleerd te zijn. Hoe simpeler, hoe beter.

Het gaat erom dat je er af en toe naar terug kan keren om jezelf ervan te overtuigen dat je op het juiste pad zit. Om te weten waarom je het ook alweer doet, al die extreme besparingen, waar je vrienden je om uitlachen. Kortom, waar het om gaat is: motivatie.

Iedereen die dat wil, moet vooral zijn eigen tonnair-to-do-lijst maken. Geldzaken zijn persoonlijk. Voor iedereen is het pad naar een ton aan vermogen anders. Waar het om gaat is dat je gewoontes aanleert. Gewoontes die je helpen besparen, sparen en verdienen.

Uiteindelijk is het doodsimpel. Iedereen die minder uitgeeft dan hij verdient, wordt ooit tonnair. Het is slechts een kwestie van volhouden.

Mijn persoonlijke tonnair to-do-lijst

  • Elke maand € 500 inleggen op mijn beleggingsrekening€ 6.000 per jaar
  • Elke maand € 300 sparen – € 3.600 per jaar
  • Alle bijverdiensten en inkomen uit extra klussen investeren – € 5.000 (op basis van 2020)
  • Alle overbodige spullen in huis verkopen op Marktplaats – plusminus € 2.500 per jaar.
  • Zoeken naar duurzame handel – nog niks
  • Enigszins zuinig blijven leven (maar het moet wel leuk blijven) – € 1.000

Dit zou mij zo’n € 18.100 per jaar moeten opleveren. Ik heb nu bijna € 50.000 aan vermogen. Als ik deze getallen invoer in de vermogensopbouw-calculator op berekenhet.nl dan komt daar het onderstaande uit. Ik reken hier met een jaarlijks rendement van 7% en geen vermogensbelasting, want vermogen onder de € 100.000 (voor financiële partners) is daarvan vrijgesteld.

Mijn vermogensopbouw, na twee jaar en een maand tonnair! Bron: berekenhet.nl

Oftewel ik ben, als ik mijn to-to-lijst volhoud tonnair na twee jaar en, als ik het goed zie, twee maanden. Dat is in februari 2023. Moet kunnen.

Ik zie ook dat ik na twintig jaar miljonair zou zijn. (Misschien wat later omdat ik geen vermogensbelasting heb gerekend.) Dan ben ik 60. Best jong nog toch?

Een miljoen is geen doel, maar dit grafiekje toont wel de kracht van rente-op-rente. Je ziet hoe er de rode en blauwe lijn uit elkaar gaan lopen na een aantal jaar. Dat verschil is allemaal puur rendement. Met andere woorden: hoe eerder je in je leven hiermee begint, hoe beter.

Een kwestie van volhouden dus.

Hier kan je zien hoe het er momenteel met mijn vermogen voor staat.

Wil jij ook tonnair worden? Hoe bereik jij je doel? Laat het me weten in de reacties.

Zo word je tonnair: de tonnair to-do-lijst

4 gedachten over “Zo word je tonnair: de tonnair to-do-lijst

  1. Slim en verstandig omgaan met je geld/vermogen vergt sowieso discipline en doorzettingsvermogen. Wie verleidingen kan weerstaan heeft de grootste kans om een goed vermogen op te bouwen.

  2. Uiteindelijk is het, zoals je zegt, minder uitgeven dan je binnenkrijgt. Vele mensen zijn trouwens al vermogend door de gestegen huizenprijzen. Soms denk ik wel eens dat puur met het eigen huis al een behoorlijk rendement gehaald kan worden…

    1. Ja, daarom reken ik de overwaarde van ons huis niet mee. Met dat geld kan je verder toch niks. Je moet toch ergens wonen. Anders zou ik al dubbel en dwars tonnair zijn lol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven