Twijfels over mijn beleggingen

Twijfel over beleggingen

Zoveel mensen, zoveel ideeën over de ideale route naar financiële onafhankelijkheid. Wat dat betreft lijkt geld net voetbal. Iedereen heeft er een mening over. De een pakt het offensief aan, de andere defensief. Soms ziet het er saai uit, maar werkt het wel. De andere keer is het een achtbaan, en sta je achteraf met lege handen.

Ik heb inmiddels een redelijk helder idee van wat ik met mijn geld wil doen. Na drie jaar intensief te hebben zitten tellen, mag dat ook wel. Maar soms ben ik ook maar een mens. Dan twijfel ik.

Laatst bijvoorbeeld. Toen dacht ik: laat ik eens een vraag stellen over beleggen op Twitter. Ik stelde deze vraag:

‘Ik twijfel.’

Technisch gezien is dit geen vraag. Maar de kwestie waar ik mee zit was duidelijk. Het is een allocatievraag. Wat is een goede verdeling van de verschillende soorten aandelen die ik heb?

Ik heb ETF’s, Exchange Traded Funds, oftewel indexfondsen, dat zijn mandjes met honderden of duizenden fracties van aandelen, waarmee je je risico dus spreidt over heel veel bedrijven. Deze belegging wordt als relatief defensief gezien.

Ik heb ook waarde-aandelen. Dat zijn bedrijven als Ahold, Unilever en Coca-Cola. De evergreens. Die groeien niet zo snel meer, maar keren wel jaarlijks dividend uit. Redelijk safe dus.

Ten slotte heb ik ook groei-aandelen. Dat zijn bedrijven als Amazon, Tesla, TakeAway. De moderne namen dus, die nu nog in hun groeifase zitten. Ze keren geen dividend uit, maar hebben koersen die als een speer omhoog kunnen gaan. Of, als het even wat minder gaat, net zo snel weer dalen.

Hoeveel van elk is verstandig in een beleggingsportefeuille? Moet ik op dit moment meer ETF’s dan losse aandelen in mijn portefeuille hebben? En moet ik meer of minder waarde-aandelen hebben dan groei-aandelen?

De reacties waren redelijk eensgezind. Ik moest meer ETF’s kopen. 70, 80 en 100% werden genoemd. Ik moest ook zorgen dat ik meer waarde-aandelen heb dan groei-aandelen. Kortom: dat moest vooral saaier. 70-20-10 werd als voorbeeldallocatie voorgesteld.

Nou, dat klonk allemaal verdomd redelijk. Beetje teleurstellend wel.

Stiekem hoopte ik op ook een paar onredelijk reacties van het caliber: 100% Dogecoin! To The Moon! Maar die reacties bleven uit. Kennelijk volg ik vooral heel verstandige mensen.

Nu zelf nog verstandig worden.

Gerelateerde berichten

Twijfels over mijn beleggingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven