8 tips om meer en sneller te verkopen op Marktplaats

Verkopen op Marktplaats - 8 tips

Het mag geen geheim meer zijn dat ik van Marktplaats houd. Sinds maart vorig jaar verkoop ik wekelijks de meest uiteenlopende spullen uit ons eigen huis, van een glazen pinguïn tot wielrenkleding. Van wijnglazen tot een kikkertelefoon (zie onder dit bericht). Ik heb eerder al mijn redenen daarvoor gegeven:

 • Het ruimt je huis lekker op. Minimalisme is een groot woord, maar ik heb wel een gat geslagen in de stampvolle opslagwand in onze berging.
 • Het is duurzaam om spullen die je niet meer gebruikt een tweede leven te geven
 • Het is leuk om mensen te ontmoeten die geïnteresseerd zijn in je spullen
 • Het levert behoorlijk wat extra geld op. Geld dat onmiddellijk weer geïnvesteerd kan worden in indexfondsen bijvoorbeeld.
Fragment uit mijn overzicht van op Marktplaats verkochte spullen.

Ik begon destijds met Marktplaats zonder enige voorkennis. Afgezien van een Koninginnedag of drie in een ver verleden, had ik geen ervaring met het verkopen van spullen. Ik ben gewoon in het diepe gesprongen. En wat blijkt? Er is helemaal geen diepte. Het is niet moeilijk. In 2020 heb ik:

 • Ruim 150 items verkocht.
 • 70% van de online gezette spullen verkocht.
 • € 3227,50 verdiend. Dat is omzet en tegelijk pure winst. Advertenties zijn gratis. Alle spullen zijn al ‘afgeschreven’.
 • Nog nul keer problemen gehad met kopers over geld of afspraken.

Marktplaats was in 2020 mijn tweede grootste inkomensstroom (na mijn werk en vlak voor het rendement op de beurs). Dus ook dit jaar ga ik er vrolijk mee door.

Voor wie ook zo’n extra inkomensstroom wil, heb ik hieronder 8 tips voor verkopers op Marktplaats. Deze komen voort uit mijn eigen ervaringen van het afgelopen jaar.

1. Klantvriendelijkheid

Mijn beoordelingen op Marktplaats

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip voor iedereen die ooit, ergens wat wil verkopen, nieuw of tweedehands. De klant ís koning. Ook al is het een horkerige, slecht spellende, laat reagerende Anoniem.

In eerste instantie reageer ik altijd positief op een bod of vraag van een potentiële koper. Ik spreek iedereen aan bij zijn (al dan niet echte) naam, bedank iedereen voor de reactie en groet iedereen aan het einde van mijn bericht. Ik probeer ook altijd onmiddellijk te reageren. Soms reageren mensen op meerdere verkopers tegelijk en loont het om de eerste te zijn. Als iemand onbeleefd blijft reageren, dan kap ik het gesprek af. Bij alle anderen is het een kwestie van snel en to the point reageren op alle vragen.

Marktplaats beloont klantvriendelijkheid. Dat doet het door kopers en verkopers elkaar (na de deal!) de mogelijkheid te geven om elkaar te beoordelen met een aantal sterren. Een hoog aantal positieve beoordelingen verhoogt het vertrouwen dat je als verkoper uitstraalt. En dat is wat je wil. Mijn vriendelijke methode leverde me een bijna perfecte score op: 66 5-sterrenrecensies én 1 4-sterrenrecensie

Die ene 4-sterrenrecensie was trouwens ook alleen maar positief, maar gewoon zuinig met sterren. Irritant natuurlijk.

Mensen kunnen elkaar alleen ná de deal beoordelen. Dus dat betekent dat je zonder al te veel scrupules het onbeleefde volk na een paar slecht gespelde berichten of belachelijk lage boden kan afschepen met een ‘Bedankt, maar dan gaat het niet door. Vriendelijke groet!’

2. De ideale advertentie

Er is al veel geschreven over de do’s en don’ts van een ideale advertentie op Marktplaats, of elders. Ook door mij.

3. Bied veel aan

Een van de dingen die ik heb geleerd en die helpen om een constante stroom aan handel te hebben is: veel aanbieden. Als je te allen tijde 50 (of iets dergelijks) artikelen online hebt staan, dan heb je bijna dagelijks wel klanten in je winkel. En zeker meerdere keren per week een deal.

In het begin is het even aanpoten. Maar als er heel wat online staat, gaat het makkelijker. Een keer per week (zaterdag is een goede dag) pak ik een stuk of vijf spullen van de plank om ze te fotograferen en online te zetten. Sommige verkopen dezelfde avond nog. (Ook omdat mensen in het weekend vaker op Marktplaats naar spullen zoeken.) Andere spullen pas na twee maanden. Maar door de constante aanwas, heb je de hele tijd klandizie.

4. Onderhandel niet

Dit lijkt misschien wat tegenstrijdig aan het element ‘meer verdienen’ in de titel van dit bericht. Maar het is mijn ervaring dat onderhandelen negen van de tien keer de moeite niet waard is. Soms lukt het je om 5 euro extra eruit te slepen, maar meestal niet. En dan is het zonde van de tijd die het kost om al die berichten heen en weer te sturen. Een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed lopende Marktplaatshandel is efficiëntie. Je wil in feite zo min mogelijk tijd kwijt zijn met het hele proces.

Onderhandelen kost veel tijd en levert weinig op. Niet doen.

Goede foto’s van het product maken (zie 2), kost ook iets meer tijd, maar levert een hogere minimumprijs (zie 5) op. Wel doen.

Als mensen een absurd laag bod doen, verwijs je ze simpelweg naar de minimumprijs.

5. Hanteer een vraagprijs

Zet bij ieder product een vraagprijs, waarvoor je het gelijk verkoopt. En geef mensen tegelijk de mogelijkheid om te bieden, voor het geval een product gewild is. Dit werkt mijns inziens het beste. Mensen willen vaak gewoon weten wat iets kost. In de helft van de gevallen verkoop ik iets voor de vraagprijs of vijf euro eronder. Een vraagprijs, waar overigens een veel gevallen een ‘afdingbuffer van 5 of 10 euro is verwerkt.

6. Check de concurrentie

Het is niet altijd makkelijk om een goede vraagprijs te bedenken. Wat is een redelijke vraagprijs? Je wil niet te laag zitten, maar je wil het liefst ook dat iets snel verkocht wordt.

Een goede manier om te zien of je iets waarschijnlijk snel zult verkopen, is te kijken wat andere mensen voor hetzelfde product vragen. Je kan er dan onder gaan zitten, als je het echt snel wil verkopen. Maar vaak het vaak al voldoende om dezelfde prijs te vragen. Zeker als je ziet dat jij betere foto’s hebt, of betere reviews, of een betere advertentietekst.

Wat vaak zo is, als je deze tips opvolgt. True story.

7. Seizoensproducten

Niet alles verkoopt altijd even goed. Schaatsen verkoop je het beste als er strenge vorst voorspeld wordt. Op airconditioners kan je een premium verdienen als het hoogzomer is. Dat is logisch. Dus probeer een beetje goed uit te kienen wanneer je je kampeerspullen, wandelschoenen, kerstspullen, buitensportartikelen en balkonrommel aanbiedt.

Er zijn ook dingen die het hele jaar door goed verkopen, met name babyspullen en alles voor kinderen. Daar kunnen mensen geen genoeg van krijgen.

8. Wees betrouwbaar

Betrouwbare uitstraling op Marktplaats.

Ten slotte, is het van belang dat je volledig geverifieerd bent. Hoe meer vinkjes zoals die hiernaast je kan zetten, hoe beter dat overkomt. Dat kost je niks, behalve je telefoonnummer, je rekeningnummer en een foto van je paspoort. Daar kan je uit principe tegen zijn, en dan doe je het niet. Maar als je er echt alles aan wil doen, dan is het noodzakelijk.

Ook stelt het doorgeven van je rekeningnummer je in staat om Marktplaats betaalverzoeken te laten zenden en krijg je een volledig geïntegreerde samenwerking met PostNL.

Dat betekent dat klanten enkel nog hun adres in moeten voeren en jij alleen nog maar met het pakketje naar het servicepunt van PostNL moet, waar ze je telefoon scannen en het pakket op de post kan.

Heerlijke tijdswinst! Tijd die je kan gebruiken om meer spullen te fotograferen en online te zetten.

Dat was het. Het komt er dus op neer dat je je handeltje via Marktplaats bekijkt als een echte business. Klantvriendelijkheid staat voorop. Het gaat niet om dat ene product dat je hebt liggen, maar om die honderden spullen samen die je het hele komende jaar wil verkopen. En dan verkoop je soms eens iets onder je gehoopte prijs, omdat dat op de langere termijn (vanwege de snelheid, review of wat dan ook) een betere jaar winst oplevert.

Dit zijn mijn persoonlijke ervaringen met Marktplaats. Wat zijn jouw ervaringen met Marktplaats?

kikkertelefoon
Kikkertelefoon (nog te koop)
kikkertelefoon
8 tips om meer en sneller te verkopen op Marktplaats

6 gedachten over “8 tips om meer en sneller te verkopen op Marktplaats

 1. Wij plaatsten vorig jaar een nieuwe keuken en de oude moest er dus uit.
  De keuken was 11 jaar oud. Voor de vuilstort moet je hier betalen dus ik besloot de keuken op Marktplaats te zetten voor elk aannemelijk bod. Mijn man zei dat ik blij mocht zijn als iemand de keuken gratis zou willen afhalen.
  Tot onze verbijstering werd er binnen een uur €500 geboden door een keurige meneer die meteen aanbod om alvast de helft te betalen en de andere helft op het moment dat hij de keuken kwam halen. Hij was keurig op tijd en betaalde meteen het restbedrag. Wij én hij waren zeer tevreden.
  Dingen die ik niet meer gebruik plaats ik eigenlijk altijd wel op Marktplaats. Als het niet verkocht wordt zet ik het op een ruilpagina van mijn woonplaats. Ik ruil dan tegen houdbare etenswaren zodat ik geen nieuwe spullen in huis haal.
  Als het dan nog niet weg gaat zet ik het op een weggeefpagina. Dan wordt het eigenlijk altijd wel opgehaald.

  1. Ja, het is opmerkelijk wat je allemaal kwijt kan raken via Marktplaats. En ook hoopgevend. Bijna alles heeft wel een tweede leven in zich.

   Ik heb wel gemerkt dat als ik eens iets gratis aanbied (omdat het snel weg moest), mensen dan snel reageren maar uiteindelijk niet komen opdagen. Sindsdien vraag ik overal iets voor, of inderdaad ‘tegen elk aannemelijk bod’. Zo verzeker je jezelf van een betrouwbare klant.

 2. Ik heb ooit zelfs een kapotte stofzuiger op Marktplaats gezet. Binnen een dag gratis opgehaald, door iemand die hem ging proberen te repareren. Iedereen blij.

 3. Ik was 3 dagen vrij afgelopen week. Dus opruimen maar. Heb verschillende spullen te koop gezet. Binnen 5 dagen 150eur verdiend. Vroeger gingen we bijna alles doneren. Nu even proberen te koop zetten en als het niet lukt doneren. Die 150eur gaat naar de pot voor badkamer en toiletten vernieuwen. Het is niet veel te vergeleken met wat we werkelijk nodig hebben. Maar elk eur helpt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven