Ik ben mijn hele vermogen kwijt. Wat nu?

Vermogen kwijt. Wat nu?

Het noodlot heeft toegeslagen. Ik ben al mijn geld kwijt. Hoe het gebeurde, weet ik niet precies. Ik ben gehackt of zo. Iets of iemand kwam in mijn computer en stal het ene wachtwoord dat ik voor al mijn financiële diensten gebruik (trustno1).

Mijn vermogen stond op het punt om de € 75.000 te doorbreken. Nu is het terug naar € 0. Ook heeft de hacker ervoor gezorgd dat ik al mijn opdrachtgevers ben verloren. Ik heb dus ook geen inkomen meer. Wat nu?

Huilen.

Krijsen.

Okay, dit is niet echt natuurlijk. Er is niks aan de hand. Ik heb al mijn geld en opdrachtgevers nog en ik hanteer zeker niet één wachtwoord dat ook nog eens in de top25 meest gebruikte wachtwoorden voorkomt. Dat zou een beetje dom zijn.

Maar stel. Hoe goed ik ook beveiligd ben, er kan altijd iets foutgaan. Of wat als ik alles kwijtraak door de beurscrash der beurscrashes? Wat zou ik dan doen? Na het huilen? Dit is een goed gedachte-experiment voor iedereen. Iedereen kent wel de angst om een dag alles verloren te zijn.

Maar volgens mij is de angst dát het gebeurt erger dan het moment dat het daadwerkelijk gebeurt. Het helpt sowieso om alvast een plan klaar te hebben liggen.

Dit is wat ik zou doen, als ik helemaal opnieuw moet beginnen.

1. Een plan maken. Wat zijn mijn vaardigheden?

Ik heb de afgelopen jaren niet alleen in bedrijven geïnvesteerd, maar ook in mezelf. Na mijn studie ben ik boeken en blogs blijven lezen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Over programmeren, leren schrijven, leren koken, bloggen, hoe wijn gemaakt wordt en de laatste jaren veel over economie, beleggen en financiële onafhankelijkheid.

Ik heb vaardigheden geleerd en die zijn me niet ontnomen. Deze vaardigheden, die ik mezelf zal blijven aanleren, zijn de beste verzekering tegen de onzekerheid waar dit artikel eigenlijk over gaat. Niemand kan mij die afnemen. Ook als mijn vermogen terug naar 0 is gegaan, zal ik daarom niet op hetzelfde nulpunt beginnen als tien, twintig jaar geleden.

De tientallen, honderden boeken en artikelen die ik las, zijn nu mijn redding.

Het eerste wat ik zal doen, is rustig ademhalen, een lijstje maken met al mijn aangeleerde vaardigheden en kijken welke ik daarvan kan omzetten in betaald werk.

2. Een baan vinden. Wie zijn mijn netwerk?

Nu moet ik een vaste baan vinden. Dus niet meteen een eigen onderneming beginnen. Winsten uit onderneming komen langzaam op gang. Een eigen bedrijf opzetten kost tijd en ik ben blut. Dus ik heb nu geld nodig. Een baan is dan de beste oplossing.

Dat gaat anders dan vijftien jaar geleden, toen ik nog niemand kende. Ik heb nu namelijk een (klein, maar niet onbelangrijk) netwerk. Ik ken genoeg anderen met wel een eigen bedrijf (die intussen niet hypothetisch blut zijn gegaan) en die vast behoefte hebben aan iemand met mijn vaardigheden.

Ik zou ze aanschrijven en vertellen wat ik kan betekenen voor hun bedrijf.

Als dit niet meteen een fulltime baan oplevert, zou ik (daarnaast) een reguliere baan nemen: Mijn eerste poging zou een baan in het onderwijs zijn. Er is nog altijd een groot tekort aan docenten. Er zijn allerlei regelingen en shortcuts die ervoor zorgen dat je (als zij-instromer) snel voor de klas kan komen te staan. Met mijn vaardigheden zou een baan als docent Nederlands voor de hand liggen.

Als ook dat niet meteen lukt, zou ik zolang uitzendwerk doen, of gewoon aan het werk gaan in een winkel, in de horeca of desnoods in een fabriek.

Gewoon om een basisinkomen te hebben, waarmee ik mijn vaste lasten kan betalen en hopelijk een beetje sparen.

3. Geld sparen. Hoe maak ik een buffer?

Ik zorg ervoor dat ik fulltime of zelfs meer aan het werk ben. Ik zorg ervoor dat ik mijn werk goed doe en mezelf onmisbaar maak bij het bedrijf.

Ik verspil nu nog geen tijd aan het opzetten van een eigen bedrijf of andere bijverdiensten. Dat komt hierna pas.

Daarnaast leef ik zo zuinig mogelijk, wat ik altijd al deed. Besparen, besparen, besparen, dat is de snelste weg naar een vermogen.

Dat samen moet ervoor kunnen zorgen dat ik een deel van mijn inkomen kan sparen. Zo bouw ik een financiële buffer op die mij uiteindelijk de vrijheid kan geven om weer eigen baas te worden.

De details verschillen per persoon, maar ik zou een bedrag sparen dat 6 maanden aan uitgaven kan dekken. Als ik superzuinig leef, dan komt dat in mijn specifieke geval (getrouwd, 2 kinderen, bescheiden koophuis) ongeveer neer op € 1.500 x 6 = € 9.000.

4. Bijverdienen. Hoe krijg ik meerdere inkomensstromen?

Zodra ik die buffer heb, kan ik even een beetje ontspannen. Zo’n buffer is niet niks. Veel mensen hebben dat niet eens.

We zijn inmiddels een paar jaar verder, denk ik. Maar het tijdspad kan voor een ander heel anders zijn. Het zal afhangen van de persoon, de baan, de persoonlijke omstandigheden. De een heeft bijvoorbeeld de luxe om zich (zodra hij of zij blut is) een tijdlang te laten onderhouden door zijn partner, de ander niet.

Maar nu de spaarbuffer er is, is het tijd om uit te breiden. De effectiefste manier om financieel onafhankelijk te worden is om meerdere inkomensstromen te krijgen.

Ik zou daarom nu kijken of het werk dat ik doe, is om te zetten naar een eigen onderneming.

Ik zou serieus kunnen gaan bloggen (als ik dat niet al deed) en daarmee wat extra inkomsten genereren en tegelijk mijn vaardigheden adverteren.

Ik zou les kunnen gaan geven.

Ik zou weer spullen kunnen gaan verkopen via Marktplaats.

Ik zou spullen kunnen verhuren, bijvoorbeeld via Airbnb of Snappcarr

Ik zou (weer) kunnen gaan freelancen.

Ik zou een online winkel kunnen beginnen.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Het is wel van belang dat ik niet te snel te veel dingen tegelijk doe en daardoor alles maar half doe. Ik zit nog in de opbouwfase van mijn nieuwe carrière. Het is nog altijd belangrijk om te investeren in contacten en goede vaardigheden. Mijn werk moet waarde toevoegen en mensen tevreden maken.

5. Investeren. Wanneer begin ik met investeren?

Nu ik wat meer verdien, kan ik het geld dat ik over heb beleggen. Tenminste, als ik het niet hoef te investeren in mijn eigen onderneming. Beleggen is een belangrijke gewoonte die je moet creëren. Geld dat je belegt, vormt op zichzelf een extra inkomensstroom.

Ik zou beginnen met beleggen in een simpel indexfonds. VWRL is een populaire ETF, waarmee je in een klap belegt in duizenden bedrijven over de hele wereld. Ik zou dat weer bij DEGIRO doen, waar je dit fonds maandelijks gratis kan aankopen.

Ik zou op dit moment nog wegblijven van losse aandelen, crypto’s en andere risicovolle beleggingen. Dat komt misschien later.

Het is wel zaak om niet te lang te wachten met maandelijks investeren in zo’n indexfonds. Zodra ik een financiële buffer heb, begin ik ermee. Ook al kan ik (nog) maar een klein bedrag per maand ophoesten. Het gaat erom dat het een gewoonte wordt, net als sparen.

Hoe langer je geld in de aandelenmarkt zit, hoe groter de kans dat het meer waard wordt.

6. Eigen baas worden. Hoe bereik ik financiële onafhankelijkheid?

Nog eens twee jaar verder moet mijn vermogen steeds sneller gaan groeien. Met meerdere inkomensstromen, een financiële buffer en steeds meer geld in de aandelenmarkt staan alle seinen op groen voor een spurt naar een vermogen van een ton. En daarmee ben ik weer op het punt aanbeland waar ik nu ben.

Nu is het moment om te kiezen. Wat wil ik echt doen? Kies ik toch voor die fulltime baan als docent Nederlands? Een nobel, maar misschien wat minder winstgevend carrièredoel. Of stop ik vanaf nu al mijn tijd in het opzetten van mijn eigen onderneming? Wat meer geld kan opleveren, maar misschien ook minder voldoening.

Geen van deze keuzes is goed of fout. En met beide kan je op den duur financieel onafhankelijk worden. En misschien vind ik wel een manier om de twee te combineren.

Het punt waar het om gaat is: groei. En dan bedoel ik niet de groei van mijn vermogen. Dat is enkel de graadmeter. Waar het om gaat is dat je zelf groeit. Dat je verder komt, dat je leert, dat je je ontwikkelt. Een groeiend vermogen is het duidelijkste signaal dat dat het geval is.

Dat is het. Dit is wat ik de afgelopen jaren heb gedaan en wat ik dus weer opnieuw zou doen. Het verschil is wel dat ik de eerste keer onderweg alles nog moest uitvinden en genoeg fouten maakte. Nu, als ik dit pad voor een tweede keer zou moeten doorlopen, ben ik meer ervaren. Het zou dan ook sneller moeten gaan dan de eerste keer.

En ook al is dat niet het geval, dan ik weet nu dat ik gewoon opnieuw kan beginnen.

En dat is een goed gevoel.

Gerelateerde berichten

Ik ben mijn hele vermogen kwijt. Wat nu?

5 gedachten over “Ik ben mijn hele vermogen kwijt. Wat nu?

  1. Ik schrok toen ik de titel las…. Ik schrok nog meer toen ik de eerste alinea’s las…. En toen…… pwiewww het is maar clickbait 😉

    Maar verder prima beschrijving inderdaad. De kracht ligt bij waar iemand zichzelf comfortabel bij voelt om het pad mee in te slaan. Dat houdt ook in door af en toe te falen en ervan te leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven