Vermogen op 1 mei 2020

vermogen op 1 mei

Op de eerste dag van elke maand stel ik mijn vermogen vast. Dat doe ik omdat:

Sinds vorige maand publiceer ik mijn vermogen ook online. Dat doe ik in navolging van vele andere geldbloggers. Ik heb er even over nagedacht of ik dat wel moet doen. Maar ik kon geen goede reden bedenken om het niet te doen. Ik kon wel genoeg redenen vinden om het wel te doen.

  • Als er mensen meekijken, dwing ik mezelf om te het vol te houden.
  • Als er mensen meekijken, is er een grotere druk om geen domme, financiële beslissingen te maken. Zoals meer Bitcoin kopen.
  • Ik hoop dat het mensen inspireert en motiveert om (zoals ik onlangs leerde) verstandiger om te gaan het geld .
  • Het is leuk om over geld te praten. Als ik dat taboe wil slechten, moet ik ook met de billen bloot.

Bovendien, zo relativeerde ik het voor mezelf, ontbreken er ook belangrijke gegevens in mijn staatje, zoals inkomen, uitgaven en hypotheek. Dit gaat enkel om mijn vrij beschikbare vermogen.

Dit is de actuele stand op 1 mei 2020

Spaargeld en Noodfonds: Dit is geld dat tegen 0% rente op mijn ING spaarrekening staat. Het is bedoeld voor onverwachte uitgaven en voor periodes dat ik als freelancer tijdelijk minder werk heb, zoals nu tijdens de coronacrisis.

Pensioenbeleggingen: Dit is geld dat ik maandelijks opzij zet op een beleggingsrekening bij DeGiro. Dit is het met andere woorden mijn pensioen, dat ik als freelancer zelf moet opbouwen en zelf in bepaalde fondsen beleg. De beurs is deze maand spectaculair gestegen, na de krach van maart. Geen idee waar die euforie vandaan komt, maar ik ga uit van een nieuwe, diepere daling deze zomer, als de werkelijke economische schade van het coronavirus duidelijker zal worden. Maakt niet veel uit, dit geld is bedoeld voor over vele jaren. Over vele jaren stijgt de markt altijd.

Lendahand: Dit zijn experimenten met beleggingen in microkredieten voor ondernemers in ontwikkelingslanden.

Bitcoin: Ik kocht ooit Bitcoin. 0,011 BTC om precies te zijn. Experimentje. Ik heb het op een speciale bitcoinspaarrekening gezet tegen 4% rente (in BTC) per jaar. De waarde fluctueert nogal.

Peaks: Sinds kort laat ik al mijn pinbetalingen afronden naar hele bedragen en zet ik dat ‘wisselgeld’ op weer een andere beleggingsrekening. Peaks doet dit allemaal automatisch voor me. Ongemerkt beleggen werkt immers altijd het beste. Ik heb de inleg wat verhoogd, toen de beurs was gezakt.

Marktplaats: Ik bewaar alle winst uit mijn Marktplaatshandel in een apart potje.

Credit Card: Weer bijna geen krediet. Lekker.

Alles bij elkaar is het een stijging van 8,3%. Ongehoord in deze coronatijd. Dat heb ik vooral te danken aan de onhoudbaar hoge beurs en mijn tijdelijke Marktplaatsverdiensten. Met andere woorden: de grote klap voor mijn vermogen moet nog komen. Dat zal deze zomer gebeuren.

Ik ben er klaar voor.

Vermogen op 1 mei 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven