Wanneer zetten we de verwarming weer aan?

wanneer zetten we de verwarming weer aan?

Wie kent niet dit spelletje in oktober: hoe lang kunnen we doorgaan zonder de verwarming aan te zetten? Iedereen die een beetje zuinig of duurzaam is speelt dit.

Het is nu 8 oktober. Wij hebben onze vloerverwarming nog niet aangezet. Het helpt dat we een goed geïsoleerd nieuwbouwhuis hebben. Maar ik merk de laatste dagen wel dat het koeler wordt. Daarvoor heb ik een vest. Afgelopen nacht was de buitentemperatuur zelfs gedaald 9 graden Celsius. Daar heb ik in huis weinig van gemerkt.

Daarmee houden wij het langer vol dan de gemiddelde Nederlander. Er is namelijk onderzoek gedaan naar het moment waarop we onze verwarming of kachel aanzetten. Stichting HIER, een organisatie die streeft naar een klimaatneutraal Nederland, ondervroeg meer dan 3500 mensen en ontdekte dit:

De gemiddelde Nederlander zet zijn verwarming aan, als de buitentemperatuur daalt tot 13,9 graden Celsius.

Dat is nu al enkele nachten aan de hand. Dus als je verwarming nu nog steeds uitstaat, dan ben je een goed bezig.

Andere opvallende feiten uit het onderzoek van HIER uit 2018:

 • Vrouwen zetten de verwarming eerder aan dan mannen. Bij ons is het andersom.
 • Nederland stookt gemiddeld op 19,9 graden. Wij hebben hem ook op 20, maar soms ook op 21 graden.
 • Als de verwarming uit gaat, staat de thermostaat in Nederland gemiddeld op 15,4 graden.
 • In Drenthe en Friesland gaat de verwarming als eerste aan (bij 15,5 graden) en in Zeeland juist als laatst (bij 11,6 graden).
 • In Flevoland staat de thermostaat het laagst, namelijk op 18,3 graden.

Wat kost het om ons huis te verwarmen?

Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt 1.470 kubieke meter aardgas per jaar, met een rekening van bijna € 1.000. Dit was een jaar geleden, voordat de gasprijs de laatste tijd zo gigantisch begon te stijgen. Ook al zal die stijging niet volledig terug te zien zijn in de gasrekening, toch wordt het hoe dan ook duurder. Inmiddels zal dat bedrag verdubbeld zijn.

Wij hebben wat dat betreft geluk. Ons huis is gebouwd in 2015 en volledig gasvrij. Onze verwarming werkt met stadsverwarming. Dit was onze warmterekening:

Onze warmtekosten in 2020. Meer vaste kosten dan daadwerkelijke verbruikskosten.

Vorig jaar betaalden we voor die warmte € 725,90. Al jaren zitten onze stookkosten rond die prijs. Dat is voor een appartement met drie slaapkamers. Dat valt me mee. Het is geen € 1.000. Maar ik heb weinig tot geen vergelijkingsmateriaal.

Wat betaal jij aan stookkosten per jaar?

Gerelateerde berichten

Wanneer zetten we de verwarming weer aan?

4 gedachten over “Wanneer zetten we de verwarming weer aan?

 1. Afgelopen jaar betaalde ik 71 cent per kuub. Ons jaarverbruik was 980 m3. Inclusief netbeheerkosten en vastrecht kwam ik op 968 euro voor gas.
  De 1000 euro bij 1470m3 waar je in jouw blog naar verwijst lijkt me niet echt reëel/actueel.
  Ik heb in augustus net op tijd een nieuw contract afgesloten voor 86 cent en 3 jaar vast. Ik heb echt te doen met mensen die nu nog een vast contract willen afsluiten. Het zijn absurde tarieven!

  We hebben overigens een 2-onder-1-kap woning, met redelijk goede isolatie en 5 personen. De vorige bewoners stookten met 2 personen ongeveer het dubbele!!
  Sinds maandag slaat onze ketel af en toe weer aan.

 2. Ik heb geen vast contract en zal dus wel gaan merken dat de rekening fors hoger gaat uit vallen.
  De verwarming staat nog niet aan. ‘s-Avonds een blok op de open haard. Voor onszelf hebben we ingecalculeerd om de hogere kosten af te halen van onze buffer en de gemiddelde temperatuur een graad lager in te stellen en dan is het afwachten geblazen! Groet, Astrid.
  P.s onze maandlasten zijn nu 177 euro, een fors bedrag, dat komt door de grote kamer ,dan is de temperatuur hier gemiddeld 18/19 graden. Voor veel mensen al te laag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven