De extreme bespaartips van ‘vrek’ Hanneke van Veen van de Vrekkenkrant

Vorige week las ik een interview met Hanneke van Veen in het AD, oprichtster van De Vrekkenkrant in de jaren 90 en bedenker van de term consuminderen. Ik herinnerde me opeens dat mijn ouders die krant ook wel eens lazen. Wij waren een typisch arbeidersgezin. Mijn moeder werkte aan de lopende band in een broodfabriek. Daardoor hadden wij altijd gratis brood en eierkoeken in huis. Maar verder moest er zuinig geleefd worden en dus bespaarden we op alles.

Ik vond dat gênant. Wie wil er nou een vrek zijn? Maar mijn ouders moesten destijds wel, dat begrijp ik nu. Toen had ik dat niet door.

Uiteindelijk kwam alles goed. Voor mij is consuminderen nu een luxe. Geen must.

Je geld of je leven gratis downloaden

Voor Hanneke van Veen en haar man Rob van Eeden trouwens ook. In het artikel is te lezen dat ze rijk werden van hun krant en de boeken die ze schreven, zoals Je geld of je leven, en een tweede huis kochten voor hun studerende dochter. Desondanks zijn ze altijd trotse vrekken gebleven. Van Veen is nu 76, maar de tips van haar en haar man zijn nog net zo effectief als 30 jaar geleden. Of je nu een financiële coronacrisis probeert te overleven, of ‘uit luxe’ wil consuminderen.

Je geld of je leven van Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Hun boek Je geld of je leven. Op weg naar financiële onafhankelijkheid kan je tegenwoordig – heel toepasselijk – gratis downloaden. Het boek is zeer aan te raden. Al in 1995 schreven Van Veen en haar man over zaken die 15 jaar later wereldwijd pas hip echt werden gemaakt door geldbloggers als Mr. Money Mustache en de daaropvolgende FIRE-hype. Ze hebben het over realistische doelen stellen, sparen, beleggen en – voor het grootste deel – besparen. Het hoofdstuk Consuminderen is 60 pagina’s lang, met ellenlange lijsten met tips en trucs om geld te besparen.

Want zuinig en duurzaam leven is goed voor je financiën én voor de planeet: een tweesnijdend zwaard.

Dit zijn de beste en extreemste tips uit Je geld of je leven

Probeer niet langer indruk te maken op anderen. Dit is de belangrijkste tip van allemaal. Zoals Van Veen schrijft: ‘Herken het kind in jezelf dat nog steeds bezig is om aan vriendjes te laten zien dat haar pop of auto lekker veel groter is dan die van de ander. Lach erom en stop ermee.’

Winkel zo weinig mogelijk. Shoppen is de duurste hobby. Ga wandelen, ‘desnoods met een boodschappentas met een baksteen erin.’ Andere tip om het shoppen af te leren: Kijk eens goed naar als die mensen in een drukke winkelstraat. Allemaal bezig met kopen, kopen, kopen. Zien ze er gelukkig uit?

Gebruik iets helemaal op. Leer jezelf aan om tubes goed uit te knijpen. Om pakken vla of olijfolieflessen helemaal leeg te laten druipen. Enter: de pannenlikker of flessenschraper. Deze oerhollandse uitvinding is een must in elk vrekkenhuis.

Doe het zelf. Plak je band, herstel je kleding, knip het haar van je kinderen, doe je eigen belastingaangifte. In de jaren 90 was dit nog niet het geval, maar tegenwoordig staan op YouTube tutorials voor zo’n beetje alles. Piano leren spelen? Probeer het eerst zonder docent maar met een filmpje.

Het halveringsprincipe. Dit is een methode om na te gaan hoeveel je van alles nodig hebt. Vaak gebruik je meer dan je nodig hebt. Probeer eens je haren te wassen met de helft van de hoeveelheid shampoo die je normaal gebruikt. Probeer hetzelfde met de tandpasta die je gebruikt, gebakjes, biertjes, wasmiddel, etc. Als dat lukt, probeer het dan nog eens te halveren. Dit kan dus met ontzettend veel dingen: van alcohol tot abonnementen en water.

Alles is er al. Met een beetje moeite hoef je bijna niks nieuws te kopen. Veel ligt gewoon op straat: elastiekjes, planten, paraplu’s, ballpoints, zaden, geldige telefoonkaarten (onthoud, het was 1996). Andere dingen doen mensen vaak gratis weg, omdat ze blij zijn er van af te zijn. Kijk voor meubels, tuinspullen en andere praktische zaken op sites als gratisaftehalen.nl, weggeefhoek.net of de categorie Gratis op Marktplaats.

Alles is onderhandelbaar. Afdingen is een kunst. Deze moet je eerst leren. Ook hiervoor geldt: check Youtube.

Bespaar op stookkosten. Doe de lichten uit. Hergebruik water: afwaswater om de wc door te spoelen, badwater om kleding in te wassen. Trek een extra trui aan of leg een extra deken op bed en draai de thermostaat terug naar 19 graden.

Haal je meubels of hout voor zelfgemaakte meubels bij het grofvuil of in de kringloopwinkel. Spreekt voor zich.

Wees niet oververzekerd. Veel Nederlanders hebben te veel verzekeringen. Met genoeg spaargeld kan je je eigen verzekeraar worden. Zo kan je bijvoorbeeld besparen op een uitvaartverzekering, glasverzekering of brandverzekering. Check ook of je partner niet dezelfde verzekeringen als jij heeft.

Cadeautjes. Maak ze zelf. Leg een cadeaula aan, met spullen die je door kan geven. Hergebruik cadeaupapier en -linten.

Neem een volkstuin. Je verbouwt je eigen groenten, kweekt je eigen zaden en bespaart op een andere, duurdere hobby.

Ga rapen. Deze komt niet uit het boek, maar van de website van Hanneke van Veen. Tegenwoordig zijn zij en haar man ‘rapers’. Ze ruimen zwerfvuil op van de straten en in de parken. Zeer lovenswaardig natuurlijk. En ja, af en toe vind je nog eens iets, zoals een horloge, vijfjes, of een complete kappersset. Protip van Van Veen: ‘Een goeie raapstok en handschoenen zijn wel belangrijk’.

Dit zijn zomaar een aantal tips uit Je geld of je leven. Verder raad ik vooral aan het boek te lezen. En dan in ieder geval het hoofdstuk met alle bespaartips. En laat de vrek in jezelf naar boven komen.

Wil je meer tips? Dit zijn mijn eigen 14 ultieme bespaartips, waarmee ik vorig jaar bijna € 10.000 niet uitgaf.

Gerelateerde berichten

De extreme bespaartips van ‘vrek’ Hanneke van Veen van de Vrekkenkrant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven