Waarom we het over geld moeten hebben

Laten we het over geld hebben. Dat is voor veel Nederlanders geen favoriete bezigheid. Van hoeveel vrienden of familieleden weet jij precies hoeveel ze verdienen? Hoeveel spaargeld ze hebben? Wat hun huis waard is?

Nederlanders vinden het vaak gênant om over geld te praten. Geld is plat. Geld is privé. Geld is vies. Dat is een cultureel bepaald verschijnsel. Amerikanen bijvoorbeeld hebben dit probleem niet.

Toch is het handig om het vaker over financiële zaken te hebben. Geld is het belangrijkste middel dat we hebben om iets voor elkaar te krijgen in deze wereld, of we het nou hebben over eten kopen of investeren in een start-up. Je kan het leuk vinden of niet, maar zonder geld, geen leven.

De kunst is om je geld voor jou te laten werken, en niet andersom.

Dat is een cliché, maar dat is precies waar ik het over wil hebben: hoe word je financieel onafhankelijk? Want wie financieel onafhankelijk is, laat zijn geld voor hem of haar werken (oftewel: renderen).

Voor het zover is, dien je jezelf een aantal vragen te stellen. De belangrijkste daarvan is:

Wat betekent het voor mij om financieel onafhankelijk te zijn?

Met andere woorden: Waarom wil ik rijk zijn?

Dit lijken voor de hand liggende vragen, maar het zal je verbazen hoe weinig mensen deze daadwerkelijk stellen. De leeuwendeel van de bevolking hanteert de basisregel: hoe rijker hoe beter. En werkt zichzelf vervolgens te pletter om vage dromen van villa’s en dure auto’s na te jagen, zonder zichzelf daadwerkelijk af te vragen of dat dingen zijn die ze echt willen.

Wat de meeste mensen niet beseffen: rijkdom betekent voor iedereen iets anders. En geld is slechts een onderdeel. Een middel, geen doel op zich.

Voor een vriend van me betekent rijk zijn dat hij dagelijks uit eten kan, en dan liefst ook nog in de betere sterrenrestaurants. Voor een ander betekent het dat ze haar familie in Australië kan bezoeken wanneer ze maar wil.

Dit is wat rijkdom voor mij betekent:

  • Werk en carrière gaan enkel nog over persoonlijke ontwikkeling en het najagen van ambities, niet meer over geld verdienen.
  • Mijn kinderen hebben de mogelijkheid om te studeren en te wonen waar ze willen.
  • Duurzaam leven (biologische spullen, elektrische auto, goede doelen, etc) zonder me zorgen te hoeven maken over geld.

Wat betekent rijkdom voor jou?

Pas als je echt weet wat rijk zijn voor jou betekent, kan je een begin maken om het ook echt worden.

Waarom we het over geld moeten hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven