Beginnen met beleggen: wat ik geleerd heb

Voordat je begint met beleggen, moet je jezelf eerst een paar vragen stellen. Een daarvan is: met hoeveel geld je wil gaan beleggen? Maar minstens net zo belangrijk is een vraag die velen voor het gemak vergeten, en dat is:

Wat voor type belegger ben ik?

Hierop zijn verschillende antwoorden mogelijk en de hangen grotendeels samen met andere vragen als: hoeveel geld wil ik inleggen? Hoeveel tijd kan of wil ik eraan kwijt zijn? Hoeveel verstand heb ik ervan?

In deze les worden een aantal beleggerstypes voorgesteld en word je gevraagd om je kijken welk type het beste bij je past.

Wat is beleggen?

Maar allereerst moeten we helder maken wat beleggen precies is. De Amerikaan Warren Buffet, een van de meest succesvolle beleggers ooit, legt het in zijn kenmerkende lekentaal als volgt uit: beleggen is ‘op dit moment geld vastzetten om er later meer geld voor terug te krijgen’.

En dat is het.

Dat geld kun je op talloze manieren vastzetten. Je kan er aandelen van te kopen, obligaties aandelenfondsen, goud, vastgoed, bitcoins, kunst of nog veel meer. Je hoopt dan dat je aankoop na verloop van tijd meer waard wordt. Dan verkoop je deze weer met winst. Deze winst wordt rendement genoemd.

Het verschil met sparen is dat er bij beleggen een risico is. Bij sparen groeit je hoeveelheid geld altijd, maar wel (heel) langzaam. Bij beleggen gaat dat meestal (veel) sneller. Maar het is ook goed mogelijk dat de waarde van je aankoop daalt. Dan verlies je dus geld.

Dat risico is de voornaamste reden dat veel mensen beleggen eng vinden. Die kiezen daarom voor de langzame, maar zekere weg: sparen. Er zijn inderdaad horrorverhalen van mensen die miljoenen verloren op de beurs en failliet gingen.

Tegelijk wordt dat risico door veel mensen ook enorm overschat.

Als je je goed informeert en houdt aan een paar basisregels dan valt het met dat risico wel mee. Daarom is het belangrijk om je af te vragen wat voor type belegger je bent of wilt zijn. Natuurlijk is het mogelijk om meerdere types uit te proberen of tussentijds over te stappen. Maar voor wie net begint, is het handig om het vooralsnog bij één type te houden.

Dit zijn de meest voorkomende beleggerstypen:

1. Actieve belegger

Dit is de bekendste vorm van beleggen. Actieve beleggers zoeken en kopen zelf aandelen (of andere producten) op de beurs, waarmee ze rendement denken te kunnen maken. Ze weten wat ze moeten kopen en bepalen zelf wanneer ze dat doen. Ook weten ze van te voren hoeveel geld ze ergens in willen steken.

Extreem actieve beleggers kopen en verkopen soms zelfs op dezelfde dag nog hun aandelen. Anderen houden ze weken, maanden of jaren aan.

Dit is de meest risicovolle manier van beleggen. Het kost veel tijd en kan veel geld opleveren, maar je kan er net zo goed veel mee verliezen als je niet weet wat je doet. Voor de beginner is dit type niet aan te raden.

2. Automatische of passieve belegger

Wie niet zoveel tijd kwijt wil zijn aan beleggen, die laat het werk aan anderen (mensen of robots) over. Tegenover de actieve belegger staat deze passieve belegger. Hij of zij laat een groot deel van de handelingen automatiseren. Zo kan er elke maand een vast bedrag worden overgemaakt naar een broker, die met dat geld automatisch beleggingsfondsen aankoopt. Deze beleggingsfondsen worden beheerd door mensen die er verstand van hebben, zodat jij je niet hoeft te verdiepen in allerlei bedrijven.

Dit is een minder risicovolle manier van beleggen. Het kost minder tijd en ook met een kleinere inleg is het mogelijk om als passieve belegger (bijvoorbeeld in ETF’s) verantwoord en met een goede spreiding geld in te leggen. Voor de beginnende belegger is dit in eerste instantie de handigste manier om het te doen.

3. Pensioenbelegger

Nog veiliger is de pensioenbelegger. Dit werkt ongeveer hetzelfde als passief beleggen, alleen krijgt de belegger ook nog een belastingvoordeel. Daar staat tegenover dat het geld wordt overgemaakt naar een geblokkeerde rekening, waar je pas bij kan als je met pensioen gaat. En ook dan kan je niet in een keer de hele winst opnemen, maar krijg je een maandelijkse uitkering.  

Pensioenbeleggen doe je met geld dat je zeker kan missen in de jaren tot aan je pensioen.  

Wat is je horizon?

De keuze voor een type belegger hangt dus samen de hoeveelheid tijd die je erin wil steken, de kennis die je hebt en het startkapitaal dat je hebt. Is het antwoord op alle drie die vragen ‘weinig’, dan is passief beleggen de handigste manier om te starten.

Een andere factor is ook nog van belang. Dat is je beleggingshorizon. Daarmee wordt bedoeld: wanneer hoop je de winst van je beleggingen te kunnen opnemen? Met andere woorden: wat is het doel dat je wilt bereiken?

  • Beleg je voor een aanvulling op je pensioen?
  • Beleg je om later studies en huizen voor je kinderen te kunnen betalen?
  • Beleg je omdat je genoeg geld hebt en je het zonde vindt dat je er geen spaarrente over krijgt?

Afhankelijk van je leeftijd kan je dan inschatten binnen hoeveel jaar je het geld nodig hebt. Grofweg valt te stellen dat als je horizon minder dan twintig jaar is, je belegt voor de korte termijn. Heb je meer dan twintig jaar dan beleg je voor de lange termijn.

Pensioenbeleggers en passieve beleggers kunnen de grootste winst verwachten op de lange termijn. Wil je op de korte termijn geld verdienen, dan zal je je moeten wagen aan actiever beleggen, en dus meer risico.

Beginnen met beleggen: wat ik geleerd heb

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven