Word geen miljonair, maar tonnair

In eerste instantie wil niemand tonnair worden. Iedereen wil gelijk het allerhoogste.

Op internet circuleren niet voor niets vele lijstjes met de rijkste mensen op aarde. Je hebt bovendien de Bloomberg Billionaires Index en onze eigen Quote 500. Het is onmogelijk om je niet af en toe te vergapen de extreme rijkdom van de mensen op deze lijsten. Aan Jeff Bezos met zijn 130 miljard dollar, of aan de rijkste Nederlander, Charlene de Carvalho-Heineken, met haar 14,2 miljard euro.

Onvoorstelbare bedragen. Obscene bedragen, zeggen sommigen. Klopt, maar stiekem zouden we zelf ook wel zo rijk willen zijn. Denk aan de vrijheid, de jachten, het nooit meer hoeven werken voor je geld.

Okay. Maar denk nu eens echt na. Zijn dat echt de dingen die je wil? Nooit meer werken? Nee, hoeft voor mij niet. Ik vind mijn werk leuk, het geeft voldoening. Wat meer vakantie zou wel leuk zijn. Maar niet op onze eigen jacht. Afschuwelijk, denk alleen al aan het onderhoud. Dus wat blijft er dan over: vrijheid. Jaaaa, vrijheid!

Vrijheid kost geld. Maar geen miljarden. En ook geen miljoenen. Enkele tonnen zijn meestal wel genoeg.

Toen ik bewuster ben gaan nadenken over geld, was dit een van de grootste eyeopeners. Ik hoef helemaal geen miljonair te worden om rijk en vrij te zijn. Tonnair, iemand met meer dan € 100.000, is genoeg om financieel onafhankelijk te zijn.

En dat klinkt opeens niet meer zo onrealistisch. Onderzoek van Kantar in 2018 heeft uitgewezen dat er in Nederland 635.000 huishoudens zijn met meer dan een ton aan belegbaar inkomen (dus de waarde van het huis niet meegerekend). Dat zijn er best veel. Dus zo onmogelijk is het niet.

Een ton op de bank heeft weinig te maken met keihard werken en veel met bewust omgaan met geld.

Dat betekent niet dat het makkelijk is om een ton te sparen

Charlie Munger: ‘De eerste 100.000 dollars zijn een bitch.’

In de jaren negentig, tijdens een aandeelhoudersvergadering van Warren Buffets bedrijf Berkshire Hathaway, schijnt een jonge man ooit aan Charlie Munger, Buffets rechterhand, gevraagd te hebben wat zijn beste advies is om rijk te worden. De jonge man vond het maar moeizaam gaan, en kon wel wat hulp gebruiken.

Mungers antwoord was: ‘De eerste 100.000 dollars zijn een bitch, maar je moet zorgen dat je eraan komt. Maakt me niet uit wat je ervoor moet doen – ook al betekent het dat je overal te voet heengaat en dat je al je eten met kortingsbonnen koopt. Vind een manier om aan die ton te komen. Daarna wordt het makkelijker.’

Dollars, euro’s, het idee blijft hetzelfde. Een ton sparen is een bitch.

Besparen is de eerste en beste stap richting het tonnairschap. Lees hier hoe ik vrij makkelijk bijna € 10.000 euro bespaarde door bewuster en zuiniger te leven.

Waarom is het zo moeilijk is om die eerste ton te vergaren?

Omdat die ton voor het grootste deel gespaard zal moeten worden uit je inkomen. Niet uit je rendement. Want als je stukken minder dan € 100.000 op de bank hebt staan, dan haal je maar weinig rendement uit je geld. De vermogensopbouw zal hoofdzakelijk uit besparingen moeten komen. De kortingsbonnen waar Munger het over had.

Als tonnair (en laten we aannemen een gemiddeld rendement van 7% per jaar) gaat het allemaal een stuk makkelijker. Dan heb je aan het eind van dat jaar sowieso al € 7000 extra, gratis geld, zonder ook maar iets te sparen.

Lees hier mijn review van DEGIRO, de broker waar ik beleg.

Door het befaamde (en supervette) rente-op-rente-effect race je daarna met grote stappen richting de 2 ton, 3 ton, financiële onafhankelijkheid. En ja, met een beetje geluk en zuinigheid, misschien alsnog wel richting de miljoen.

Om zo efficiënt mogelijk een ton bij elkaar te vergaren en mezelf met trots tonnair te kunnen noemen maakte ik mijn persoonlijke tonnair-to-do-lijst. Maak nu je eigen plan!

Word geen miljonair, maar tonnair

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven