Zeven simpele stappen naar een rijk en vrij leven

Rijk worden kost niks. Als je het goed doet tenminste. Als je je geld uitgeeft aan allerlei peperdure financiële adviseurs, coaches en nodeloos ingewikkelde beleggingsproducten en -constructies, dan doe je het fout. Denk erover na: hoe kan je ooit rijk worden, als je alleen maar geld uitgeeft?

Ten tweede: rijk worden is helemaal niet ingewikkeld. Al die complexe producten – van pensioenrekeningen en spaardeposito’s tot beleggingsfondsen en zeer risicovolle dingen als opties en turbo’s – je hebt ze niet nodig. Ze zijn zelfs schadelijk voor je vermogen. Dus laat je er vooral niet door afschrikken. Weet je wat het is? Die complexe producten zijn expres zo complex gemaakt, zodat de slimme jongens van de financiële wereld er lekker veel tijd mee kwijt zijn en zo lekker veel van ons geld kunnen vragen. En wij maar hopen op een beetje fatsoenlijk rendement.

Wij gaan het helemaal anders doen. Rijk worden is in feite oersimpel, als je je gewoon aan een paar basisregels houdt. Dit besef kwam voor mij pas een jaar of twee geleden, toen ik 36 was. Ik zou willen dat het tien jaar eerder was geweest, dan was ik nu zo goed als financieel onafhankelijk geweest. Maar alles is nog niet verloren. Ik streef nu naar complete vrijheid op mijn 46e.

Dat streven is voor mij ook nieuw. Lange tijd had ik het idee dat rijkdom niet voor mij was weggelegd. Ik kom niet uit een rijke familie. Dus mijn enige andere optie leek me om een leven lang kei- en keihard te werken. Een hoog inkomen was volgens mij alleen haalbaar met een 80-urige werkweek en alle stress, vermoeidheid en onvrede die daarbij hoort. Mij niet gezien. Ik ben bovendien aartslui.

Maar toen had ik dankzij een erfenis opeens een beetje spaargeld. Ik zocht naar een bestemming voor dat geld en belandde op blogs van Mr. Money Mustache en JL Collins en hun Nederlandse evenknie Mr. FOB (Financieel Onafhankelijk Blog). En daar leerde ik iets wat mijn mond deed openvallen: Rijk worden is zo simpel als wat. Het enige dat je ervoor nodig hebt: een plan, een jaartje of tien en discipline.

Toen ik dat las veranderde er iets wezenlijks in mijn mentaliteit. Ik kon me voor het eerst in mijn leven serieus voorstellen dat ook ik rijk kon zijn. Dat wil zeggen: financieel onafhankelijk. En omdat ik het me kon voorstellen, werd ik het ook. Tenminste, ik ben aardig op weg. Dat is de kracht van magisch denken.

Hier zijn de zeven simpele stappen naar een rijk en vrij leven.

  1. Maak een plan.
  2. Geef minder uit dan je verdient. Investeer de rest.
  3. Sluit nooit een lening af.
  4. Koop geen shit die je niet nodig hebt. Investeer elke euro die je daarmee bespaart.
  5. Spaar minimaal 50% van je inkomen.
  6. Blijf rustig als de financiële markten tijdelijk dalen. En in godsnaam: Verkoop. Nooit. Je beleggingen!
  7. Houd je aan de 4%-regel, en je bent de rest van je leven financieel onafhankelijk.

Houd je aan de basisregels en je bent binnen afzienbare tijd rijk.

Laten we vandaag beginnen.

Zeven simpele stappen naar een rijk en vrij leven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven