10 geldtips om december warmpjes door te komen

geldtips voor in december

Het is alweer bijna die tijd van het jaar. December, of je er nu van houdt of niet, het is een overvolle maand. Een maand die vaak een aanslag doet op je portemonnee. Naast Sinterklaas, deadlines op je werk, kerst, kerstversiering, kerstdiners, familie, Oud en Nieuw, oliebollen en champagne is er vaak niet veel tijd meer over stil te staan bij wat simpele geldzaken.

Zaken die je zo op de valreep van het jaar flink wat voordeel op kunnen leveren.

Hier zijn 10 tips om het maximale te halen uit je decemberfinanciën.

1. Ga nu nog naar de huisarts, tandarts of fysiotherapeut

Loop je al tijden te zwabberen met vage klachten? Dan is december het beste moment om die afspraak nog even snel te maken. Op 1 januari word het eigen risico bij je zorgverzekering gereset. Als je dat dit jaar al hebt opgemaakt, is het voordelig om die eventuele zorgkosten nu te maken. Hetzelfde geldt als je nog budget over hebt voor tandartskosten in je verzekering. Nu opsouperen, anders is het zonde. Fysiotherapiebehandelingen idem dito.

Een ander voordeel: mocht je nu toevallig ontdekken dat je de komende tijd een wat langer zorgtraject moet afleggen, dan kan je nog voor het einde van het jaar je zorgverzekering daarop aanpassen.

En dat brengt ons bij het volgende punt.

2. Controleer je zorgverzekering

Elk jaar veranderen de voorwaarden en kosten van alle zorgverzekeringen. Nederlanders zijn het meest oververzekerde volk op aarde. Het loont bijna altijd om even op Independer of Zorgkiezer (gratis tandenborstel! O yes!) te kijken of jouw verzekering nog het beste past bij jouw situatie. Kan je zomaar honderden euro’s opleveren. Let vooral hierop:

 • Weet je zeker dat je die aanvullende polis nodig hebt?
 • Of die tandartsverzekering die € 250 extra kost en maximaal € 300 vergoed.
 • Is jouw verzekering niet relatief meer gestegen dan een andere verzekering?
 • Heb je echt een dure restitutiepolis nodig? Of heeft een goedkopere naturapolis gewoon een contract met het ziekenhuis bij jou om de hoek?
 • Misschien is een hoger eigen risico wel voordeliger? € 885 eigen risico klinkt veel. Maar het kan je tot wel € 300 korting opleveren. Dus dan is het extra risico (naast de standaard € 385) nog maar € 200.

3. Geef aan goede doelen

Behalve dat het goed is voor de wereld en je ego, kan het ook voordelig zijn op je belastingaangifte om dit jaar nog wat geld te schenken aan goede doelen.

Of je nu geeft om dieren, mensen, de aarde, cultuur, sport of zelfs monumenten, giften zijn vaak fiscaal aftrekbaar. Zeker bij eenmalige giften aan ANBI’s kan je de overheid flink laten meebetalen. Als je een goede schatting kan maken van je inkomen dit jaar, kan het voordelig zijn om de gift nog dit jaar te laten meetellen.  

Giften zijn aftrekbaar als ze op jaarbasis in totaal hoger zijn dan 1% van je verzamelinkomen, tot maximaal 10% van je verzamelinkomen. Op Berekenhet.nl kan je de gruwelijke details van het hele belastingverhaal lezen, of gewoon een calculator invullen om te zien of nu schenken voordeliger is.

4. Bekijk je doelstellingen van afgelopen nieuwjaar

Januari 2020, het lijkt alweer vijf jaar geleden. Van corona had nog bijna niemand gehoord. Je had waarschijnlijk goede voornemens. Of misschien heb je wel doelstellingen voor het jaar gemaakt, zoals ik altijd doe. Wat is daarvan gelukt, ondanks of juist dankzij de lockdowns? Wat is niet gelukt?

Sowieso niet getreurd, want 2021 staat voor de deur. Een nieuwe jaar met nieuwe kansen en 365 gloednieuwe dagen om je doelen te verwezenlijken, en hopelijk een hoop minder coronagezeik. Het is altijd inspirerend om nieuwe doelen en voornemens te formuleren. Dit is een leuk klusje voor in de kersvakantie.

5. Maak een budget voor de feestdagen

Cadeaus voor Sinterklaas, cadeaus voor kerstmis, een kerstboom, versieringen, kerstdiners, pepernoten, oliebollen, vuurwerk. De kosten kunnen in december snel oplopen. Winkels maken hun grootste omzetten in deze maand.

Zonder te willen besparen om gezelligheid, kan het niettemin handig zijn om aan het begin van de maand een budget op te stellen. Bereken, op basis van voorgaande jaren, wat je kwijt wil zijn aan versieringen, cadeaus, boom, diner en andere feestdingen. Zet dat geld in een apart potje. Idealiter een potje met een eigen pinpas, zodat het lastiger wordt om het budget te overschrijden.

6. Maak je eigen versieringen, diner en versnaperingen

Doe het zelf. De beste en meest duurzame manier om geld te besparen is altijd: doe het zelf. En zeker voor en rond kerstmis zijn er mogelijkheden te over.

Kerstmis doe je zelf.
 • Zeker Amerikanen zijn hier goed in. Google maar eens op ‘DIY Christmas‘ of ‘DIY Christmas tree‘.
 • Ook het kerstdiner kan je natuurlijk zelf koken. Google zelf maar.
 • Kerstversiering hoeft helemaal niet duur te zijn:
  • Als je kinderen hebt knutsel je kerstmannen, engelen en dennenbomen met eierdozen en wc-rolletjes
  • Ruil kerstversiering met een vriend of vriendin. En hup, weer als nieuw!
  • Koop vintage ballen bij de kringloop of op Marktplaats
  • Haal je kerstdecoratie gratis uit het bos
  • Pak spullen (zoals vazen, schalen, beeldjes, hele tafels, een raam, whatever) in met kerstcadeaupapier. Instant kerstversiering!
  • Teken op je ramen met witte stift
  • Koop kerstlampjes. Veel kerstlampjes. Meer heb je eigenlijk niet nodig.

7. Bespaar op cadeaus

Op cadeaus besparen is tricky. Je wil geen scheve verhoudingen hebben binnen de familie. Je hebt, zeker als vaste lezer van dit blog, toch al die reputatie de vrek van het gezin te zijn. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om weinig geld uit te geven aan cadeaus, maar het vergt wat tactisch handelen.

 • Maak vooraf duidelijke afspraken over maximale bedragen en aantallen.
 • Vraag, als je een lijstje moet maken, bruikbare cadeaus: dingen die aan vervanging toe zijn, een boek dat je anders zelf had gekocht
 • Voor geven geldt hetzelfde. Geef mensen dingen waar ze echt iets aan hebben. Koop geen rommel. Maak desnoods zelf iets. Zelfgemaakt cadeautjes doen het altijd het beste. Of als je het echt niet weet: geef staatsloten. Of laat de ander een goed doel kiezen, waar jij voor hem of haar geld naar overmaakt. Voor de afhandeling daarvan, zie punt 3 (win-win!).

8. Kijk je abonnementen na

December is een goede maand om al je abonnementen eens te controleren. Neem in de kerstvakantie, als je even niks te doen hebt een half uurtje de tijd om door je rekeningafschriften te scrollen, en kijk waar je allemaal maandelijks, kwartaalijks (is geen woord, weet ik) of jaarlijks geld aan uitgeeft. Grote kans dat er abonnementen bijstaan waarvan je niet eens meer wist dat je ze had.

Dat heb ik zelf meegemaakt.

Gebruik je die sportschool echt? Lees je die online krant nog steeds? Wil je dat tijdschrift echt elke maand lezen in plaats van af en toe een los nummer te kopen?

Is je antwoord nee op een van deze vragen, zeg dat abonnement dan op! Via de handige service 123opzeggen.nl is dat zelfs een fluitje van een cent.

9. Maak de jaarruimte van je pensioenregeling vol

Als je een aanvullende pensioenregeling hebt en je wil ieder jaar je jaarruimte (of oudere reserveringsruimte) helemaal opmaken voor het maximum aan belastingvoordeel, dan is het van belang dat je deze maand je jaarruimte (of reserveringsruimte) volmaakt.

10 Belastingvrij schenken aan kinderen

Deze is voor mijn vader;)

Ook aan belastingvrije schenkingen aan kinderen zit een jaarlijks maximum, momenteel van € 5515. Als je verwacht om binnen een jaar een groter bedrag te gaan schenken aan een kind, dan kan het voordeling zijn om een deel daarvan dit jaar nog over te maken. Als je je kind vertrouwd met dat geld natuurlijk.

Actuele regels en haken ogen vind je op de site van de Belastingdienst.

Dat was het. Zo moet je december wel door kunnen komen.

O ja, en vergeet niet te genieten van deze gezellige dagen met familie en open haard.

Wat zijn jouw eindejaarstaken op financieel gebied? Laat het weten in de reacties.

10 geldtips om december warmpjes door te komen

Eén gedachte over “10 geldtips om december warmpjes door te komen

 1. Bedankt voor de tips. Ik ga echt nog even de zorgverzekering bekijken voor komend jaar. Overstappen zit er dik in aangezien ik wel wat zorg verwacht (ook uit aanvullende pakketten)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven