Betering #163 - 10 manieren waarop je leven beter wordt als je minder koopt
En de beste spaarrekening
BOEK | PODCAST | AANBEVELINGEN | SPONSORS
Hallo {{Voornaam|vrienden}},
Welkom bij BETERING, waarin ik geld en beleggen simpel maak.
Deze week: 10 redenen om te consuminderen, de beste spaarrekening, een bespaarrekening en een kijkje in mijn portefeuille
GESPONSORDE TIP

Betaal jij ongemerkt honderden euro’s te veel voor je verzekeringen? Met Surebird check je binnen 15 minuten of je huidige verzekeringen echt de beste deal zijn. Vergelijk je pakket en bespaar direct – zonder in te leveren op kwaliteit.
100% onafhankelijke vergelijking
Voor altijd de beste prijs voor je verzekeringen
Eenvoudig online afsluiten, met persoonlijke service bij schade
BESPAREN 1. 10 manieren waarop je leven beter wordt als je minder koopt
De zitzak is uitgescheurd.
Is blijkbaar te hard op gezeten. Het ding komt van een kinderkamer en ligt nu al drie weken beneden in het souterrain, tegenover mijn bureau.
Ik moet er iets mee. Maar ik kan me er niet toe zetten. Omdat ik het zonde vindt om het relatief nieuwe ding weg te gooien, wil ik hem repareren. Maar wanneer? En hoe precies? Hoe naai je zo’n ding aan de binnenkant weer dicht?
Dit is zo’n klusje dat weken kan blijven liggen. Elke keer als ik die zitzak nu zie liggen, word ik getroffen door een beetje schuldgevoel.
En spijt. Spijt dat we hem hebben gekocht.
Ik heb wel vaker koopspijt gehad. Onder andere van een sapcentrifuge, een wielrenfiets en een kruidenpotjes-carrousel. Allemaal aangeschaft in een vlaag van enthousiasme over de nieuwe mens die ik ermee zou worden.
Via Marktplaats ben ik deze spullen weer kwijtgeraakt en dat gaf me zoveel opluchting. Alsof ik niet alleen een apparaat, maar ook een mislukt zelfbeeld wegdeed.
Maar het beste is natuurlijk om dit soort rommel überhaupt niet te kopen.
Consuminderen - bewust minder kopen - is de meest effectieve manier om je leven beter te maken. Het is 100% betering.
Het levert namelijk zoveel op. Niet alleen geld, wat voor mij aanvankelijk de belangrijkste reden was. Er zijn allerlei extra voordelen, zoals meer tijd, ruimte, rust, dankbaarheid en geluk in je leven. Dat heb ik de afgelopen jaren ontdekt.
Ter inspiratie zijn hier daarom 10 redenen om op een 'koopdieet' te gaan. Alle manieren waarop het een positieve invloed kan hebben op je leven, je omgeving en op de maatschappij.
1. Financiële vrijheid geeft je keuzevrijheid
Minder kopen betekent simpelweg minder geld uitgeven. En dus meer geld overhouden. Dit leidt op wat langere termijn tot een keur aan levensveranderende mogelijkheden. Je kan je (studie)schulden gaan aflossen, investeringen doen, een flinke spaarbuffer opbouwen of tonnair worden, zoals ik.
Je vergroot daarmee je keuzevrijheid. Dit spaargeld stelt je in staat om te minderen met werken. Of om ander, zinniger (vaak slechter betaald) werk te gaan doen. Of om tijd vrij te maken voor je gezin, vrienden of een maatschappelijk doel na te streven. Wat je ook wil doen met je leven: van de vrijheid en autonomie die een geldbuffer je geeft, wordt iedereen gelukkiger.
2. Mentale rust ontstaat wanneer je omgeving niet langer schreeuwt om aandacht
Een volle omgeving leidt tot een volle geest. Al die spullen om je heen schreeuwen om aandacht. Ga slowjuicen! Ga toch eens wielrennen! Eet mij op! Lees mij! Ga met me varen, ik lig hier verdomme te verroesten!
Verminder de visuele en mentale ruis in je leven door minder impulsen en prikkels in huis te halen. Met andere woorden: door minder te kopen.
Probeer je ook niet meer bezig te houden met de constante stroom van nieuwe producten, trends en aanbiedingen die je timeline (zowel digitaal als in werkelijkheid) voor je in petto heeft. Log uit. Geef je geest z’n verdiende ontspanning. Een ontspannen geest biedt ruimte aan wat écht belangrijk is: reflectie, creativiteit en relaties.
3. Je hebt meer tijd, zodra je stopt met winkelen en spullen onderhouden
Elke aankoop kost niet alleen geld en ruimte, maar ook tijd. Je bent tijd kwijt aan het researchen, het shoppen, het onderhoud en uiteindelijk ook nog aan het verwijderen ervan. Door minder te kopen, win je al deze tijd terug.
Reken voor de grap eens uit hoeveel geld je extra bespaart door iets niet te kopen en de tijd die dat oplevert. Reken met een uurtarief van bijvoorbeeld 100 euro, wat normaal is voor een gemiddelde freelancer.
4. Duurzaamheid en milieuvoordelen dankzij verminderde consumptie
Elk product heeft een ecologische voetafdruk: grondstoffen, productie, transport, verpakking en afvalverwerking. Minder consumeren betekent direct en onmiddellijk minder belasting voor onze planeet.
Consuminderen is een van de meest effectieve manieren om je impact op het milieu te verkleinen. Minder productie betekent minder uitstoot van broeikasgassen, minder chemicaliën in het water, minder plastic in de oceanen en minder afval op stortplaatsen. Je draagt bij aan een schonere wereld voor huidige en toekomstige generaties.
5. Betere fysieke gezondheid door producten uit je leven te bannen
De link tussen consuminderen en betere gezondheid is sterker dan je misschien denkt. Minder spullen in je huis en door je handen betekent:
minder blootstelling aan schadelijke chemicaliën in producten
minder ongezond, impulsief eetgedrag
meer tijd voor lichaamsbeweging (en dan bedoel ik niet gaan winkelen).
minder stress die voortkomt uit geldzorgen en eventuele schulden
6. Creativiteit bloeit op wanneer je oplossingen moet verzinnen in plaats van te kopen
Nieuwe spullen kopen is altijd de minst creatieve oplossing. Lui. Schaarste stimuleert creativiteit. Je moet het dan doen met wat je hebt. In die beperking toont zich de meester.
Consuminderen leert je repareren, hergebruiken, improviseren, bouwen, aanpassen en prutsen. Dit zijn de basisbeginselen van zo’n beetje ieder creatief proces. Bovendien zijn deze skills handig om te hebben, want ze komen van pas in alle aspecten van je leven.
Ik noem nog maar eens mijn geslaagde poging om onze droger te repareren. Dat verlengde het leven van onze droger met drie jaar. Net zo belangrijk: het gaf mij, iemand die zichzelf ziet als een man met twee linkerhanden, ook zelfvertrouwen.
Stop met troep komen en omarm de lol van knutselen.
Ik denk regelmatig aan de tekst van het liedje Little Room van The White Stripes:
Well, you're in your little room
And you're working on something good
But if it's really good
You're gonna need a bigger room
And when you're in the bigger room
You might not know what to do
You might have to think of how you got started
Sitting in your little room
Da, la, la, la, la...
Little Room van The White Stripes
7. Meer ruimte in je huis zorgt voor een gevoel van vrijheid en overzicht
Wie wil er nou niet meer ruimte? Ons landje is krap. De huizenprijs per vierkante meter stijgt onverbiddelijk. In Amsterdam betaal je nu gemiddeld 7.187 euro per m2. Het laagste is deze prijs in Pekela (Groningen): 1.995 euro.
Een vierkante meter aan troep is dus heel wat waard (nog afgezien van de waarde van de troep zelf).
Als je minder spullen hebt, dan hoef je minder groot te wonen. Je geeft jezelf meer keuzeruimte de eerste volgende keer dat je een nieuw huis koopt. Ook als je huurt, geldt dit.
Maar dat is misschien nog ver weg. Een acute verbetering is er ook. Minder kopen betekent minder opbergen. Minder kasten, minder opbergboxen. Meer schuur of zolder voor die leuke hobby’s van je. Je huis wordt ruimer, overzichtelijker en aangenamer om in te leven. Deze fysieke ruimte creëert onherroepelijk een gevoel van vrijheid en rust.
8. Minder onderhoud van spullen geeft je tijd voor activiteiten die echt voldoening bieden
Spullen gaan kapot of ze worden vies. Dat is bloedirritant. De zitzak is een goed voorbeeld. En zo staan er voortdurend tientallen klusjes in en om het huis op me te wachten. Een fiets moet versteld worden, een handvat moet vastgedraaid, een telefoon heeft een nieuw hoesje nodig, een tuinset moet schoongespoten.
Elk voorwerp dat je bezit, vraagt, nee, zeurt om onderhoud. Dat kan zijn in de vorm van schoonmaken, repareren, updaten, upgraden, navullen of aanpassen. Het houdt niet op. Wie minder bezit, heeft minder onderhoudslast. Dit geeft meer tijd en ruimte voor leuke dingen.
9. Minder verhuisgedoe door minder bezittingen
Nooit haat je al je spullen meer dan op het moment dat je gaat verhuizen. Ik maakte het zelf afgelopen zomer mee. Hoe meer dozen ik vulde, hoe groter de wens om alles weg te donderen. Wat ik voor een deel ook deed: tientallen vuilniszakken verdwenen in de ondergrondse container. Heerlijk.
Minder spullen betekent minder dozen, minder verhuisstress én lagere verhuiskosten. Bovendien maakt minder bezit je, zoals eerder gezegd flexibeler. Het maakt verhuizen makkelijker, en het geeft je meer woningen om uit te kiezen, omdat je niet zoveel ruimte nodig hebt als andere mensen.
10. Diepere waardering voor wat je al hebt, zorgt voor meer dankbaarheid in je leven
Dit is misschien wel het belangrijkste voordeel.
Door minder te kopen, ga je wat je al hebt meer waarderen. Een diepere, liefdevolle band met je bezittingen heeft als gevolg dat je er beter voor zal zorgen. Je spullen gaan zo langer mee.
Ik heb deze laptop, waar ik dit nu op schrijf, al sinds 2018. Hij is wat traag inmiddels, en er zijn wat stukjes afgevallen, maar ik heb geen enkele zin om hem te vervangen. Ik kan me niet voorstellen ooit met een andere computer te werken, zo verknocht ben ik aan deze toetsen en dit touchscreen.

Dit is ongeveer het idee.
Behandel de spullen die je wel hebt, zoals je je geliefden behandelt.
Waardering en dankbaarheid voor wat je wél hebt in het leven is een basisvoorwaarde voor geluk en tevredenheid.
Kortom, zie consuminderen niet als een verhaal over ontberingen en offers. Dan gaat het niet werken. Zie het als verrijking. Het geeft je toegang tot wat echt waardevol is: tijd, rust, gezondheid, creativiteit en echte connectie.
In een wereld waar we worden aangemoedigd om onszelf te definiëren door wat we kopen, is kiezen voor minder de meest bevrijdende beslissing die je kunt nemen.
VERMOGEN 2. 🤑 De tonnairsportefeuille
In deze rubriek laat ik zien wat er gebeurt in mijn beleggingsportefeuille.
Deze week: Zandzak

Een gedetailleerdere weergave vind je op Portfolio Dividend Tracker.
Fijn, even rust. Met knikkende knieën maak ik de laatste tijd deze vermogensoverzichten. Vorige week was pijnlijk. Nu lijkt de daling gestopt.
Maar voor hoe lang?
Niemand weet het. En het zou ook niet uit moeten maken voor langetermijnbeleggers als wij. Maar ja. Enige emoties zijn ook mij niet vreemd.
Het helpt ook dat ik een flinke zandzak (tot de rand toe gevuld met 2500 euro spaargeld) tactisch heb neergelegd, om het lek tijdelijk te dichten. Dat is natuurlijk een noodoplossing en een pleister op de wond. Als het weer gaat stromen dan stroomt ook die zandzak gewoon weg.
Dit is er gebeurd:
Spaargeld. Omdat een verlate factuur eindelijk is uitbetaald, had ik opeens 2.500 euro extra. Die heb ik van mijn zakelijke rekening overgemaakt naar mijn privé-spaarrekening. Dit is de zandzak waarover ik het had. Deze inleg zorgt er in zijn eentje voor dat ik niet op verlies sta deze week. O, en die overige 9 euro is een dividend-uitbetaling dankzij mijn Microsoftaandelen. Cadeautje aan mezelf.
Aandelen en fondsen. Deze hielden zich relatief rustig deze week. Beetje omhoog, beetje omlaag. Amerikaanse aandelen doen het nog steeds slechter dan Europese. Wat er nu gaat gebeuren? Nobody knows. Ik ben wel blij dat mijn indexfondsen volledig automatisch aangekocht worden, zodat ik niet naar koersen hoef te kijken.
Goud. Flinke stijging. Vermoedelijk dankzij de geopolitieke onrust, en natuurlijk gaat er deze dagen veel geld vanuit aandelen naar deze relatieve ‘safe haven’. Omdat ik niet ga timen, ga ik ook geen extra geld omzetten naar goud. Maar ik ben wel blij met deze asset nu. Ik spaar goud ook volautomatisch bij Gold Republic trouwens.
Vastgoed. Dit is een Nederlands fonds bij Synvest. Daar kan je automatisch periodiek inleggen. Ik had het een tijdje stil gezet, maar nu weer gestart. Om te beginnen wederom met elke maand 100 euro.
Dubbeltonnair gaat hem duidelijk niet meer worden voor april, zoals ik ooit vrolijk voorspelde. Ik heb mijn hoop nu gezet op ergens voor de zomer. Maar misschien kan ik beter hopen dat ik in de tussentijd dit niveau vasthoud.
Moedig voorwaarts.
3. 🚀 Links en tips
💰 Bericht op LinkedIn: Sorry, financieel adviseurs, maar de beste geldtips kreeg ik niet van jullie.
🐿️ Eerder op Betering: Betering #43 - Sneller sparen met een bespaarrekening
📺 Video op Instagram: Dit is de beste spaarrekening van Nederland.







Apps die ik aanraad
INDEXBELEGGEN
Centraal Beheer. Indexbeleggen vanaf 1 euro. Lage kosten (voor ‘Wereldwijd Aandelenfonds’). Actie: tot € 125 welkomstbonus.
Brand New Day. Supersimpel en voordelig indexbeleggen en pensioenbeleggen. Ik heb er rekeningen voor mijn kinderen.
BELEGGEN
DEGIRO. Bekende, allround broker. Grote keuze uit ETF’s en losse aandelen. Ik heb hier mijn aandelenportefeuille. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen.
Gold Republic: Via hun handige, automatische spaarplan beleg ik maandelijks een vast bedrag in fysiek goud.
Synvest. Voeg Nederlands vastgoed aan je portefeuille toe. Vanaf 100 per maand, en met maandelijkse dividend-uitbetalingen.
SPAREN
Raisin. Hogere rentes op spaarrekeningen bij Europese banken vind je via deze handige spaarbemiddelaar.
BESPAREN
Homewizard. Ik gebruik hun handige energiemeters, én hun kleine, betaalbare thuisbatterij om ‘s nachts zonnestroom te gebruiken. En te besparen op terugleverkosten.
Woolsocks. Een handige cashback-app. De enige die ik gebruik, om te verdienen, besparen, controleren, sparen en beleggen.
CRYPTO
Finst. Handige app om automatisch bitcoin en andere crypto te sparen. Tijdelijk € 20 cashbonus voor nieuwe klanten (check voorwaarden).
VERDIENEN
Ipsos Isay: Dit is een goede enquêteboer, met uitstekende vergoedingen.
VERZEKEREN
Insify. Verzekert freelancers en ondernemers tegen arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid. Dagelijks opzegbaar. Ook uitkering bij zwangerschap.
MEER
Hier vind je nog meer van mijn favoriete diensten. Sommige links leveren Betering een vergoeding op. Dit kost jou niks. Bedankt!
Lees verder
➡ Vertel je vrienden en collega’s over Betering en stuur dit artikel door.
➡ Is deze mail doorgestuurd? Word zelf gratis lid door hier te klikken.
Wat vond je van deze Betering?
🐿️🐿️🐿️ Fantastisch, ga zo door.
🐿️ Kan volgende keer echt beter(ing).
Ten slotte een disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. Geen van mijn berichten (in de nieuwsbrief, op social media, in de mail, krant, podcast of waar dan ook) zijn te lezen als financieel advies. Beleggen kent risico’s. Je kan je inleg verliezen. Overleg serieuze financiële beslissingen altijd met een adviseur.